Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a kurkumou
Jaro je ideálním obdobím na různé zeleninové polévky,které s přehledem nahradí oběd. Jednak na jaře ještě nebývá horko, že bychom potřebovali ochladit studenými polévkami a za druhé čerstvá zelenina s daleko lepší chutí se na jaře dá koupit pomalu kdekoliv na trzích apod. Takže proč si nenachystat obědovou sytou polévku z mrkvičky laděnou trochu do indické kuchyně? Je jednoduchá, zahřeje a provoní vaší kuchyni orientem.
Ingredience pro 4 velké porce:
Ingredience pro 4 velké porce:
- 1 kg mrkve, oloupané
- sůl
- citronový pepř
- chilli, zda sušené nebo čerstvé je jen a jen na vás
- koriandr nebo bazalku - čerstvé ( já použila fialový druh bazalky )
- zakysaná smetana nebo hustý jogurt, záleží na vaší chuti
- 1 zarovnaná čajová lžička mleté kurkumy
- špetka muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
- špetka mletého badyánu
- špetka skořice
- polovina konzervy kokosového mléka
- cca litr zeleninového vývaru
- sezamový olej
Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C na tradiční pečení a plech vyložíme pečícím papírem. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky, ty vyskládáme na plech. Lehce osolíme, dobře opepříme citronovým pepřem a zakapeme trochou sezamového oleje, promícháme a dáme na cca půl hodinky péct. Tak aby mrkev krásně zezlátla a byla místy víc opečená.
Nyní přendáme mrkev do hrnce , přidáme koření - badyán, kurkumu, koriandr mletý a muškátový oříšek - a minutku opékáme, poté zalijeme vývarem tak aby byla mrkev lehce ponořená a vaříme do měkka. Jakmile je mrkev měkká, ponorným mixérem umixujeme polévku krásně dohladka. Přidáme kokosové mléko a poté pokud je třeba ještě trochu vývaru aby měla polévka ideální konzistenci - hustší,ale ne jako kaše.
Dochutíme solí a chilli, nyní už jen podáváme s trochou bazalky nebo koriandru a lžící zakysané smetany či jogurtu.
Dobrou chuť
Sakryš, nemám momentálně k dispozici troubu (v mém případě tedy remosku), takže si ji dnes neudělám :-/ Ale hned jak ji budu mít doma, tak se na ní vrhnu! ♥
OdpovědětVymazatJéé, mrkvovou mám moc ráda, ale s koksovým mlékem jsem ji ještě neměla, to musím zkusit :)
OdpovědětVymazat