Ořechové muffiny s pomerančem
Muffinky jsou naše oblíbené hlavně z praktického důvodu - dají se vzít do práce ke svačince a vypadají krásně. Takže když jsem v Albert magazínu uviděla recept na muffinky ,plné oříšků bylo jasno. Recept jsem si trošku upravila aby nám ideálně chutnal a i teplota byla potřeba trošku zkorigovat a výsledkem jsou ideální šťavnaté a hlavně voňavé muffinky.
Ingredience na 12ks:
Ingredience na 12ks:
- 1 žluté jablko, oloupané a nahrubo nastrouhané
- 100 g tekutého medu
- 55 g ovesných vloček
- 40 g plátků mandlí
- 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 280 g hustého bílého jogurtu, ideálně řeckého
- 1 lžička mandlového nebo pomerančového extraktu
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 380 g hladké mouky
- 3 lžičky kypřicího prášku
- 2 rozšlehaná vejce
- 130 ml mandlového oleje ( může být i jiný ořechový olej , neo olej z vinných hroznů )
- 120 g třtinového cukru
- na posypání - kousek másla, třtinový cukr a plátky mandlí
Nejprve si předehřejme troubu na 165°C a přichystáme formičky na muffinky. V jedné míse smícháme nastrouhané jablíčko, med, extrakt, pomerančovou kůru i šťávu, ořechy, mandle i vločky. Vše promícháme a necháme deset minut nabobtnat.
V jiné míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a přidáme olej, vajíčka a poté i směs s jablíčkem, vše dobře promícháme a plníme do formiček. Nyní si v mističce smícháme kousek másla, cukr a plátky mandlí. Množství tak od oka, aby byla směs sypká a touto směsí posypeme trošku povrch muffinů. Ořechy s máslem a cukrem na povrchu vytvoří karamelovou křupavou čepičku. Nyní dáme do trouby a pečeme cca 30-40 minut.
Hotové muffiny necháme dokonale vychladnout a podáváme s dobrým čajem nebo kávou.
Dobrou chuť
Wauuuuu!!!! Tak ty vypadají luxusně - recept si ukládám, děkuji za tak krásnou inspiraci :)
OdpovědětVymazat