Mantovana - Italský olivový chléb

Mantovana je mantovský chléb z olivového oleje pocházející z Mantovy v italské Lombardii. Vyznačuje se mírně křupavou kůrkou a jemnou střídkou, která voní po olivovém oleji a je díky němu i měkčí a chléb není suchý. Tento chléb se tradičně podává převážně s plátky parmské šunky nebo suchým salámem a jak jinak než s dobrým vínem :) Výhodou tohoto chleba je snadnost a rychlost přípravy, žádné extrémně dlouhé kynutí a přesto skvělá chuť.

Množství je zde psané na dva oválné chleby nebo na jeden velký bochník, tradičný tvar má být oválný a se středovou prasklinkou ( já udělala kulatý, velký bochník :) Jedinou nevýhodou je , že se díky většímu množství oleje rychleji kazí, a proto pokud budete péct prodva použijte polovinu surovin.

Časové údaje: kynutí řídkého těstíčka 20 min, cekové kynutí chleba 1,5 h, dokynutí 15 min a pečení cca 45min

Ingredience na dva oválné bochníky:
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 600 ml vlažné vody
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky ( hladké )
  • 500 g hladké bílé mouky
  • 2 lžičky soli
  • 125 ml dobrého olivového oleje
Do větší mísy nalijeme vlažnou vodu a nasypeme do ní drožní, necháme pět minut aktivovat a poté dobře promícháme. V jiné míse smícháme obě mouky a do vody přidáme jen tolik, aby vzniklo řídké těstíčko, to překryjeme folií a necháme dvacet minut kynout. K vzešlému "kvásku" přidáme zbylou mouku, sůl, olej a vše vařečkou promícháme ,až nám vznikne lepkavé těstíčko. Nelekejte se, těsto bude šíííleně lepkavé ,ale poměr surovin je správně :)) Teď přijde ta část za kterou mě asi budete nesnášet...těsto vyklopíme na celozrnnou moukou vysypaný vál a hněteme 10-15 min ( bude vám z toho doslova a do písmene hrabat, budete nadávat jak špačci,ale fakt se z tohohle příšerně lepkavého těsta stane po čase pružné a téměř nelepivé těsto! Ideální je načechrávat, přehazovat atd,aby se do těsta dostalo hodně vzduchu ). Uznávám ,mě to taky nebaví,ale za prvé to ocení vaše bicáky a za druhé těsto bude nadýchanější  a s více bublinkami. Ke konci hnětení můžeme přidat max. tři nebo čtyři lžíce mouky,aby těsto nelepilo a šlo dobře vytvarovat do koule, kterou uložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 50 minut.



Až pěkně zdvojnásobí objem stlačíme těsto pěstí a opět přikryjeme. Tentokrát necháme kynout už jen 40 minut, pak vyklopíme těsto na vál a tvarujeme cca 5 minut do bochánku. Ten na vále přikryjeme utěrkou a necháme ještě deset minut odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme olejem. Těsto nyní rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme oválný chléb, který po celé délce nařízneme ostrým nožem cca půl centimetru do hloubky.

Pečeme v předehřáté troubě cca 30-45 minut. Když jsou bochníky hotové zní při poklepu na spodní stranu dutě a mají zlatavou barvu. Necháme je vychladnout na mřížce a podáváme třeba s parmskou šunčičkou:))) Mňam!! Myslím, že krom toho šííleného hnětení se jedná o jednoduchý recept, kterým mile překvapíte přátele třeba na pikniku :)




Dobrou chuť

Komentáře

  1. Tak tento chlebíček mám velmi ráda, vypadá krásně a se šunkou pak úplná lahůdka :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho dělala zatím jen dvakrát a vždycky moc chutnal:) Hlavně je super, že nekyne dlouho, prostě ráno mám chuť upéct chleba na večer tak tenhle je na to ideální:)

      Vymazat
  2. hmm domácí chlebík, dala bych si :-) už jsem dlouho žádný nepekla.

    OdpovědětVymazat
  3. nádherný chlebík, viem si predstaviť tú úžasnú vôňu :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky