Plněná muškátová dýně
Vím, že na dýně je možná pozdě,ale v mnoha obchodech nebo bedýnkových systémech najdete nejen tuto muškátovou,ale dokonce i Hokkaido. Takže, když jsem v obchodě objevila muškátovku a nedávno zahlédla na streamu u Koko tenhle recept ,musela jsem ho zkusit, jelikož dýni jako takovou miluji na všechny způsoby,ale u přítele to chce značnou rafinovanost, řekla, jsem si , že tohle by mu mohlo chutnat. A trefa, jídlo bylo naprosto výborné, luxusní pochoutka,která je i krásně servírované. Jen bych doporučila jídlo spíš pro tři osoby než pro dvě... ani jsme to nemohli dojíst...ale dá se ohřát trochu v troubě.
Ingredience na 1 menší nebo střední muškátovou dýni plněnou masovou směsí:
Ingredience na 1 menší nebo střední muškátovou dýni plněnou masovou směsí:
- 1 muškátová dýně - rozkrojená na poloviny a vydlabaná, viz obrázek
- cibule , na jemno nasekaná
- cca 250 g mletého hovězího masa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- cca 2 krajíce světlého chleba , nakrájeného na malé kostičky
- trochu mléka , asi menší hrneček
- extra virgin olivový olej
- čerstvý tymián
- čerstvá nasekaná rozmarýn, asi menší větvičku
- chilli paprička, jedna celý najemno nasekaná bez semínek, střední velikosti
- 100 g čedaru, na kosmetičky nakrájeného
- 2 stroužky česneku, prolisovaného
- 2 vejce, rozšlehané
Nejprve předehřejeme troubu na 200°C, plech vyložíme pečícím papírem a dýni rozkrojíme na půl, a obě půlky vydlabeme tak jak vidíte na fotce. Zhruba 1 cm od od kraje , je to trochu makačka :) Vydlabanou dýni dáme stranou, rozhodně nevyhazujeme! Vydlabané poloviny obrátíme a do kůry uděláme asi 4-5 vpichů nožem, aby měla jak říká Koko kam unikat šťáva při pečení. Pak uvnitř obě vymažeme olivovým olejem, hooodně opepříme a osolíme, dáme zapéct na půl hodiny do trouby, to aby dýně změkla a dala se pak dobře jíst se směsí.
Mezitím si vydlabané části umixujeme v mixéru nahrubo, ne na pastu!!!! Polovinu si necháme na talíři a druhou polovinu uložíme do lednice a využijeme třeba jako já na dýňové špagety nebo rizoto. Mezitím co se nám dýně pěkně peče a krásně voní z trouby, opražíme si nasucho kostičky chleba. Ty pak dáme do mísy a zalijeme trochou mléka, aby se nasákly. Tím , že je opražíme jim uděláme kůrčičku,kterou si trochu uchovají i po nasátí mlékem a jsou v jídle tím pádem víc cítit, což je výborné! Takže opečení nevynechávejte. Na pánev dáme lžíci olivového oleje a na něm osmažíme nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme rozdrobené mleté hovězí maso, opepříme, lehce osolíme a přidáme nasekanou chilli papričku,nasekaný rozmarýn a tymián, vše pěkně opečeme. Pozor nedávejte bylinek moc, pak by zanikla chuť ostatních surovin, obě bylinky zvlášť rozmarýn jsou hodně výrazné. Pak přidáme polovinu nahrubo umixované dýně, ještě zasmažíme a na poslední chvilinku přidáme prolisovaný česnek. Směs dáme do mísy, přidáme nasáklý chléb, vejce a na kostičky nakrájený čedar, směs trochu ochutnáme a popřípadě dosolíme či dopepříme.
V tuto chvíli bychom měli mít hotovou dýni, směs do ní rozdělíme a dáme zapékat na cca 15-20min ,aby se na povrchu udělala lehounce kůrčička. Pak už jen podáváme pokud chceme jako menší oběd můžeme po upečení obě poloviny ještě překrojit a podávat pro 4 osoby s pečivem. Pokud pro dvě jako větší oběd pečivo vynecháme a jedna polovina bude pro jednu osobu. Myslím, že jídlo vypadá nejen krásně na pohled,ale hlavně Vás potěší chuťově, je to jedno z nejlepších jídel co jsem jedla!!!!
Dobrou chuť
vypada to dobre, tak francouzsky
OdpovědětVymazatDěkuji :)
Vymazat