Švestkové Galette

Konečně jsem se dokopala vyzkoušet křehký koláč Galette , jedná se o francouzské tenké koláče z různými sladkými i slanými náplněmi. Jsou to sice rustikální koláče, takové domácké,ale vypadají neodolatelně luxusně :) A navíc receptů na náplně je víc než dost a  fantazii se meze nekladou. Receptů na základní těsto je také hodně, zhruba se jedná vždy o těsto křehké, klasické koláčové. Já ale využila recept na víc máslové těsto s mlékem a vajíčkem, krásně se s ním pracuje , takže pro začátečníky s koláči Galette je víc než vhodné. Příště budu tedy zkoušet klasické křehké. Jako náplň jsem si zvolila švestky ze zahrádky od babičky, potřebovaly akutně rychle spotřebovat takže volba byla jasná!


Ingredience na jeden koláč o průměru cca 30cm. Těsto:
  • 210g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 160g studeného másla, nakrájeného na co nejmenší kostičky
  • 1 vejce - rozšlehané
  • 3 lžíce studeného mléka
Všechny ingredience rychle spojíme do jednotného těsta, maličké kousky másla ,které budou viditelně neúplně zapracované nevadí.  Těsto poté zabalíme do folie a dáme na půl hodinky do lednice. Poté rozválíme do kulatého tvaru mezi dvěma pečícími papíry, těsto se Vám nebude lepit na váleček a jde to krásně. 



Ingredience na náplň :
  • 3-4 lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce rumu
  • švestky
  • třtinový cukr podle chuti
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • 1 lžíce mouky 

Troubu si předehřejte na 185°C a pečící papír s těstem přesuňte na plech. Na těsto natřeme slabší vrstvu povidel smíchaných s rumem. Tak ,aby zbyly okraje cca 2-3 cm volné. Na povidla poklademe nakrájené a vypeckované švestky,které jste předtím promíchali s lžící mouky - upřímně chce to té mouky víc nebo zkuste škrob, ovoce pustilo i tak dost šťávy a koláč je pak vlhký, takže až budu dělat Galette příště musím dát rozhodně více mouky nebo škrobu na ovoce! ( pokud máte nějaké vyzkoušené rady aby ovoce nepustilo tolik vody sem s nimi :) . Vše posypte třtinovým cukrem, slaďte podle Vaší chuti, ale pár lžic doporučuji určitě.Poté přehneme okraje přes ovoce viz foto. Je jedno jak , jedná se o rustikální koláč tak to moc neřešte :) Kraje potřete rozšlehaným vejce a lehce pocukrujte opět třtinovým cukrem a dejte do trouby. 



Pečeme cca 30-45 minut než okraje krásně zezlátnout, poté vyndáme a před podáváním necháme úplně vychladnout. Poté si už jen vychutnáme skvělou chuť ovocné náplně ,která zde rozhodně hraje prim. Já se do Galette opravdu zamilovala a rozhodně zde postupně do konce léta najdete ještě víc receptů a různých variant. 


Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky