Skvostný jablečný koláč

Tento recept jsem nedávno objevila na krásném blogu Bake your slovak roots, recept jsem dodržela do detailu a koláč se povedl naprosto na jedničku s hvězdičkou :) Recept  mohu jen doporučit, je chutný, vláčný a napohled vypadá skvěle. Chuťově připomíná jablečný závin,ale těsto je zase víc podobné lineckému takže naprosto skvělá kombinace a určitě jsem ho nedělala naposledy!

Časové údaje: příprava cca 30min, pečení max 30min

Ingredience na jeden plech o velikosti cca 35x30cm :
  • 370 g hladké mouky ( příště zkusím polovinu nahradit špaldovou , mohlo by to zas o fous vylepšit chuť )
  • 120g změklého másla
  • 2 vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vanilkové cukry ( nejlépe domácí )
  • 1,5-1,8kg jablek ( množství je velké,ale z jablek budete vymačkávat šťávu takže se množství tak trochu zmenší )
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru ( v originálním receptu je klasicky, ale třtinový je nejen o fous zdravější,ale i chuťově zajímavější a na sladkosti to určitě neubere )
  • 6 lžic mletých vlašských ořechů ( nemusí být úplně jemňoučké, můžete i umixovat v mixéru )
  • máslo na vymaštění plechu

Troubu si předehřejeme na 200°C a plech vytřeme máslem. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, oba cukry, máslo, vejce v hladké těsto,které zabalíme do folie a dáme na chvilku do lednice. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle, no žádná zábava to není, je jich přece jen hodně,ale naštěstí to jde rychle:) Z nastrouhaných jablek čistýma rukama vymačkáme šťávu ( pokud je vám líto jako mě šťávu jen tak vylít,vymačkejte ji do čisté mísy a máte hned dobrý jablečný džus :)). K vymačkaným jablíčkům přidáme skořici a cukr, dobře promícháme a prozatím dáme stranou.



Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na pomoučněném vále na dva pláty pokud možno o velikosti plechu ( plech můžeme klidně použít i o něco menší ). První plát položíme do vymaštěného plechu a posypeme polovinou ořechů, na ně navršíme všechny jablka a uhladíme do stejné vrstvy, vždy tak aby po okrajích zbyl asi půl centimetr volný bez jablek a ořechů. Na vrstvu jablek dáme opět ořechy a přiklopíme druhým plátem těsta, jeho okraje mírně přitlačíme k okrajům spodní vrstvy. Horní vrstvu na několika místech jemně propícháme vidličkou a dáme zapékat do trouby. Pečeme zhruba 20min dozlatova.

Koláč po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout a pak krájíme na kousky,které poprášíme moučkovým cukrem a podáváme:) P.S: pozor tenhle koláč je návykový :)))))

Dobrou chuť

Komentáře

  1. všechno co je s jablky já můžu, takže přidávám do receptů! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám jablka moc ráda a žádný pokus s nimi mě zatím nezklamal:)

      Vymazat
  2. Nádherne sa Ti podaril, na Slovensku tomuto koláčiku hovoríme "jablkové pité/pyté" (neviem ktoré je gramaticky správne :) a je to typický "babičkovský" koláč a presne ako hovoríš, pruuuudko návykový...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to a já tenhle typický koláč objevila nedávno:)

      Vymazat
  3. V Polsku se takovému koláči říká Šarlotka a mají na ní neuvěřitelné množství receptů. Krásné fotky, hned jsem na něj dostala hroznou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))) no vidíš to a já ho fakt do ted nikdy nejedla a ani neznala:))

      Vymazat
  4. Jani tak se přídávám k tomu pojmenování, v Itálii říkají tomuto koláči Torta di mele, ale to asi už víš...:-), jinak se Ti krásně povedl, opravdu lákavé a dobré..:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé no vidíš to, udělala jsem italský recept a ani o tom nevím, teeeeeda tenhle recept je populární všude...jsem zvědavá zda přibude ještě nějaký název:)

      Vymazat
  5. Aach :-D Já mam hlad !:-) Todle mi nedělej takhle večer :-P

    http://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. výborný a moc hezké fotky Jani, podobný recept taky dělávám a nikdy nezklame!

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, ten vypadá neskutečně dobře :) Tenhle typ jablečných koláčů mám strašně ráda (už od dětství :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé mám radost jak ho mnozí z vás znají a navíc asi evidentně i vyvolává vzpomínky na dětství:)

      Vymazat
  8. Janka, máš ho krásny a u nás je tiež obľúbený :-)...mám podobný pod názvom-Babkin jablkový koláč :-)...aj moje deti ho ľúúúbia :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Podobný koláč jsem viděla u Cataliny:) A moc se ti povedl, docela se i podobá závinu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tenhle koláč je víc než populární :)Mě zaujal na výše zmíněném blogu.

      Vymazat
  10. Koláč vypadá báječně, hned zítra vyzkouším! Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  11. mohla bych vědět velikost plechu jaký jste použila? děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé omlouvám se už to vidím :D

      Vymazat
  12. Jak.hp prosím položíte na plech? Mne sa celý roztrhal takže som musela zatlačiť diery skoro na celom A na veľký plech mi aj tak nestačilo takže mám spodok a na vrchu iba srdiečka tak som zvedavá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těsto se mi vůbec netrhalo, přenesla jsem ho jednou v kuse a jednou se mi povedlo polovinu a pak polovinu. Ideální je přenášet těsto pomocí válečku. Jaké rozměry máte plechu?

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky