Chleboví šneci se zeleninovou náplní

Tenhle recept už je u nás doma klasika, od té doby co jsem ho vyzkoušela z časopisu Apetit je to naše oblíbené jídlo , je snadné, náplň víc než dokonalá a když přijde návštěva je to ideální pohoštění na večer. Můžete je servírovat ihned po vyndání z trouby nebo i studené, podle mě je teplejší varianta lepší a stejně určitě ani vychladnout nestihnou :) A nebo jako studená varianta svačinky do práce.


Časové údaje: kynutí 90min, příprava celkově 30min, pečení 30-45min

Ingredience na cca 10 šneků, záleží na velikosti:
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g špaldové mouky 
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgine
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • čerstvá petrželka, nasekaná ( cca hrst )
  • čerstvá pažitka , nasekaná ( opět hrst )
  • 300 g cukety, nasekané na malé kostičky
  • 300 g červené cibule, opět nasekané na malé kostičky
  • 70-80 g černých oliv, nasekaných na menší kusy
  • 20 g másla
  • pepř, sůl
  • čedar nebo jiný oblíbený sýr na posypání 
Smícháme v míse oba druhy mouky, uděláme doprostřed důlek a do něj rozdrobíme droždí a zalijeme 250ml vlažné vody, přidáme olej, cukr i sůl. Vše zpracujeme v krásné nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku na teplém místě kynout.



V pánvi rozehřejeme máslo a postupně na něm osmahneme cibuli a cuketu mírně dozlatova, pak přidáme olivy a ještě smažíme cca 4minuty. Nakonec na minutu vmícháme nasekané bylinky,dochutíme solí a pepřem. Je potřebovat směs více okořenit i osolit, jelikož těsto chuť hooodně stáhne.

Vykynut těsto si na pomoučněném vále vyválíme na tenčí obdélníkový plát a na ten poklademe rovnoměrně cibulovou směs, těsto srolujeme do rolády delší stranou. Poté krájíme na špalíčky silné cca 2-3 cm a ty skládáme na plech vyložený pečícím papírem řezem dolů. Šneky přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny nebo dvacet minut kynout, mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Vykynuté šneky dáme na půl až tři čtvrtě hodiny péct, jakmile jsou skoro hotové, vyndáme je a posypeme nastrouhaným sýrem a opět vrátíme do trouby než sýr zezlátne. Jakmile je hotovo můžeme začít podávat :)))



Dobrou chuť

Komentáře

  1. škoda jíst!!! :D vypadají krásně

    OdpovědětVymazat
  2. Krása! Náplň musí být skvělá.

    OdpovědětVymazat
  3. Neznám, zkusím.... uvidím co na to rodina:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, musím Vám pochválit Váš krásný blog. A mám jednu otázku. V receptu na chlebové šneky máte uvedenou špaldovou mouku, kterou vůbec nepoužívám - lze těsto udělat jen z hladké mouky ?
    Děkuji Kateřina T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mouku lze určitě zaměnit, špaldová zde není výrazně cítit. Špaldová mouka je zdravější, proto je uvedena v receptu, ale šneci budou výborné i s klasikou bílou moukou. Moc děkuji za pochvalu :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky