Pravé italské Tiramisu

Také se Vám nad tímto dezertem sbíhají sliny jen si přečtete jeho název v jídelním lístku restaurace ? Mě tedy ano, alespoň dokud jsem si ho sama nepřipravila podle pravého tohoto receptu a nezjistila , že většina těchto rádoby Tiramisu  se ani v nejmenším nepodobá tomu pravému italskému . Od teď už si ho dávám jen málo kdy a raději si ho připravím sama doma. Je to jednoduché, rychlé a rodina Vás za to bude vysloveně zbožňovat :)) Je potřeba říct, že tenhle dezert pokud je dělám opravdu s pravých surovin je pěkně tučný, prostě kalorická bomba, takže pozor, pokud si vypěstujete velkou závislost a budete ho pojídat ob večer nedivte se, že ručička na váze pude asi rychle nahoru :) Ale co, jednou za čas je to prostě nutnost, a když ho připravíte pro návštěvu nezbude Vám pak na ujídání při televizi.


Pokud se ptáte na to co v italštině znamená název Tiramisu, tak je potřeba název rozdělit na Tirami su - což znamená "zvedni mě", nebo i ve smyslu "rozvesel mě, vzpruž mě". Když se budeme pídit po vzniku tohoto lahodného dezertu už je to horší, existuje x teorií, jedna například pojednává o tom, že ho připravovaly ženy svým mužům ,když někam odjížděli (jako na rozloučenou), jiná teorie je praktičtější a to, že tento kalorický dezert si ženy chystaly v den praní či velkého úklidu,aby je večer postavil na nohy. A takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Dějiny moderního Tiramisu jak ho známe dnes,by se daly vysledovat cca do roku 1970 do severní Itálie, starší verze jsou prý známy již z doby renesance z Benátek a Florencie. Pravé tiramisu má několik zásad ,které se dodržují ve všech částech Itálie - mascarpone, kakao, espreso a vejce! V některých krajích se dávají jen žloutky, jindy i našlehané bílky, mandlový likér Amaretto či koňak, cukrářské piškoty nebo piškotový korpus upečený doma a někde dokonce i velmi tučná šlehačka. My si představíme nejvíce tradiční a nejoblíbenější  z těchto receptů.

Ingredience:
  • 4 žloutky 
  • 2-3 bílky 
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 500 g mascarpone
  • 4-6cl likéru Amaretto 
  • 150-200ml silného espresa
  • dlouhé italské piškoty
  • kvalitní kakao
Tato porce je cca pro 6-8 lidí, pokud chcete podávat návštěvě a ne jen pro svou rodinu, doporučuji rovnou dělat do malých forem dle počtu lidí,tiramisu totiž moc esteticky nenandáte :) Pravé tiramisu je velmi měkoučké a špatně se nandavá, je nejlepší ho jíst lžičkou přímo z formy. My tentokrát byli mlsní a udělali jsme si dezert jen sami pro sebe, takže je focen ve velké plastové formě :)



Žloutky dáme do misky a lehce prošleháme ( šlehačem či ruční metlou ), postupně zašleháme cukr a mícháme do pěny. Přidáme citronovou kůru a mascarpone, pořádně zamícháme ( já opět volím elektrický šlehač, je to raz dva).  Bílky ušleháme do tuha a opatrně vmícháme do směsi. Vznikne nám krásně nadýchaný krém, můžete recept zkusit i bez bílků, pak je dezert hutnější a víc vnímáte chuť mascarpone,ale takhle je prostě krásně nadýchaný.Mezitím uvaříme kávu a nalijeme ji do hlubokého talíře nebo široké misky, přilijeme likér a do této směsi namáčíme piškoty. Pozor ,jen je rychle smočíme, trochu okapeme a vyložíme jimi dno formy. Pokud piškoty necháme máčet dlouho za prvé budeme je mít jak bahno a za druhé nám nevystačí ani směs kávy a likéru na další patro. Jakmile máme dno vyložené namočenými piškotami potřeme ho polovinou krému,hezky uhladíme a znovu poklademe piškotami ( namočenými ). Zase pokryjeme krémem a dáme přiklopené do lednice chladit.




Ptáte se kde je kakao? Nejlepší je ho posypat až těsně před servírováním, kakao bude krásně nadýchané a lépe vynikne. Kakao nikdy nesypeme na dezert z lžičky,ale nandáme ho do malého sítka a přes něj sypeme na dezert.A už jen servírujeme, zaručuji Vám, že pokud si Tiramisu párkrát doma poctivě připravíte už velmi rychle poznáte v které restauraci Vás šidí, často jsem se setkávala s náhražkou piškot za ty dětské  ( blleee , prostě pokud tiramisu vydáváte za pravé italské tak sem tyhle piškoty nepatří, pokud si ho děláte jen pro sebe budiž i když je to škoda ), nebo bylo znát, že je mascarpone nastavené tvarohem ( chuť tvarohu miluji a nemám nic proti domácí náhražce,ale do restaurace neeee!! ) nebo to někdy přeženou s vrstvou kakaa tak , že máte pocit , že se udusíte. Někde zas cítíte z piškot jen kávu,ale žádný likér nebo dokonce rum :)) Samozřejmě, že je hodně dobrých restaurací ,kde vám ho neservírují tak, že máte radost, ještě dva dny potom ..a tak by to mělo být :)).


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani, to je výborné tiramisu.
    Já jsem barbar: dělala jsem ho z pomazánkového másla, protože jak píšeš, mascarpone je moc drahé. Vím, že tam patří i vejce, ale hrozba salmonely mě odrazuje od toho, abych je tam dala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš doma malé děti, tak to bych se trochu také bála dát tam čerstvá vejce, i když do Tiramisu dávám vždy jen ty od babičky a vím , že slepičky jsou zdravé a vejce čerstvé. Když vajíčka nebudou nevadí, chuť bude i tak dobrá. Akorát pak bych doporučovala dát do mascarpone našlehanou smetanu ( šlehačku ), aby trochu zředila hutné mascarpone. Množství je podle potřeby. Ohledne pom.másla, také to jde,ale není to ono, koukni do Globusu po té značce jak píši nahoře, mě se také nechce kupovat za pade kelímek,ale tohle už docela jde, jednou za čas :)

      Vymazat
    2. U nás Globus není, nejblíž je v Olomouci a to je trochu z ruky. Nedávno bylo levné Mascarpone v Penny za 30 Kč, tak jsem ho koupila. Ta chuť je úplně úžasná.

      Vymazat
    3. Aha, je fakt , že v Praze má člověk všechno pod nosem..hmm tak to je super cena, prostě když není mascarpone může být i tvaroh a navíc třeba i banán, to je také zajímavá chuť, takovou náhražku tady v praze dělají v jedné bageterii. Hlavně , že uděláš Tiramisu s láskou, to bude vždycky dobré :)))

      Vymazat
  2. Miluju tiramisu a mascarpone tez :) Posledne jsem koupila v Globusu v nejake akci kelimek za 25 korun nebo kolik a bylo dobre. Jinak doporucuju vyzkouset podle Cataliny - ma na svych strankach navod, jak si ho udelat doma ze smetany. Minule jsem to vyzkousela a tiramisu z nej vsem moc chutnalo :) Jinak taky pouzivam domaci vajicka, ty jsou nejlepsi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm to určitě zapátrám na jejích stránkách a juknu :) díky za tip

      Vymazat
  3. Tiramisu je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů, škoda že ho teď nesmím, díky přítomnosti syrových vajec.. :( Mě teda vždycky stoprocentně zvedne a to k lednici, pro další kousek, i když bych neměla, ale je tak skvělý, že moje vůle se rozpadá na prach :))

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrá tiramisu je vždy skvelý tip na nedeľný dezert!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že tiramisu je prostě dezert na jakýkoliv den:))))) Já ho naprosto miluju a jsem schopná u něj sedět dokud ho celý nesním!:)

      Vymazat
  5. Výborné tiramisu, mascarpone kupuji v Lídlu a žloutky které dávám do krému napřed ušlehám s cukrem nad párou a už se nemusím bát salmonely.Super recept

    OdpovědětVymazat
  6. Výborný recept :) Ještě nesmím příště zapomenout přidat našlehané bílky. Připravila jsem si je na linku a zapomněla je tam dát. I hutný byl ale dezert dobrý. Děkuji za skvělý voňavý recept! :-) Ta kůra z citrónu a amaretto s kávou je mňamka.
    Vajec z velkochovů se nemusíte bát, máma dělá na veterinární správě, která provádí dohledy nad chovy a tvrdí, že naopak velké kontrolované chovy jsou z hlediska rizika infekcí mnohem bezpečnější. Kontroly se provádějí mnohem častěji než právě u malých chovatelů, nebo někde u babi na dvorku, kde jsou výskyty nemocí slepiček nalezeny daleko častěji. Slepice nemusí být ani viditelně nemocné, ale jsou přenašečkami salmonelózy, které pronikají do vajec. O životě slepiček se tu nebavíme, to je samozřejmě lepší nekupovat klecová vejce. Já nakupuji podestýlková. A samozřejmě co nejčerstvější. Takže pravému tiramisu zdar i pro kuchaře bez přístupu k domácím vajíčkům :)

    OdpovědětVymazat
  7. Kokina děkuji za pochvalu :) A i za info, máš pravdu ,když se nad tím člověk zamyslí, je to logické :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky