Polentový koláč s olivami

Asi jako první bychom si měli ujasnit co to ta Polenta vlastně je ... jedná se o pokrm připravovaný z kukuřičné krupice nebo předvařené krupice - instantní polenty. Polenta je tedy hustá kukuřičná kaše ,která má tradici nejen v Itálii a to hlavně severní,ale také například v Chorvatsku, Rumunsku a třeba i Srbsku, kde ji samozřejmě najdeme pod jinými názvy - palenta, pura atd.  Polenta je bohatá na spoustu vitamínů, bílkovin i minerálů a je vhodnou obměnou stereotypního jídelníčku. U nás není ještě moc známá,ale v Itálii se používá hojně. Dají se z ní připravovat nejen různě ochucené kaše,ale také zastudena jako předkrmy, přílohy k masům, dá se grilovat apod. Existuje mnoho a mnoho způsobů úpravy a příprava je víc než jednoduchá, a to zvlášť u instantní verze. Nejznámější variantou je podávat polentu ve formě kaše ochucené máslem, gorgonzolou a k tomu víno. My si dnes ukážeme jednoduchou ,ale na chuť bohatou a zdravou variantu, vhodnou jako předkrm, večeři nebo i přílohu ke grilovanému masu.


Časové údaje : příprava  10min, chladnutí cca 30 min, grilování 20-35 min

Ingredience do formy o průměru 24cm:
  • 1 hrnek instantní polenty ( koupíte už téměř kdekoliv i v dmce )
  • 4 hrnky vody
  • sůl
  • pepř
  • oříšek másla
  • 1/3 hrnku strouhaného parmazánu
  • 90 g sušených rajčat v oleji
  • 70 g černých oliv bez pecky
  • 1-2 lžíce čerstvého oregána
  • olivový olej

Nejprve si nakrájíme na menší kousky rajčata, olivy a nastrouháme si parmazán. Do středně velkého hrnce odměříme 4 hrnky vody a přivedeme k varu, jakmile se voda vaří stáhneme plamen na střední nebo mírný a za stálého míchání přisypeme hrnek polenty. Celé vaříme max.5 min, prostě do zhoustnutí což je asi tak těch pět minut. Jakmile je polenta hotová vmícháme do ní kousek másla a kaši přesuneme do mísy, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme parmazán, rajčata, olivy a nasekané oregáno, dobře promícháme a ochutnáme. Popřípadě opět přidáme sůl nebo pepř. Polentu přesuneme do dortové formy o průměru zhruba 24cm, uhladíme povrch a necháme úplně vychladnout/ztuhnout. Trvá to tak půl hodinky. Pak si předehřejeme troubu na gril 220°C. Povrch polenty lehounce potřeme olivovým olejem a dáme pod gril. Grilujeme tak dlouho dokud polenta nechytí sytě zlatou barvu, trvá to docela dlouho,ale když dáte horko-vzduch plus gril je to rychlejší.


No pak už krájíme jako dort a podáváme buď horké nebo vlažné. Za studena to není ono. My koláč měli jako večeři pro dva a ještě zbylo na druhý den na lehčí oběd. Já polentou zas tak unesená nejsem ,ale tahle úprava mi zatím chutnala nejvíc co jsem jedla, tenhle recept si určitě zopakujeme :)


Dobrou chuť

Komentáře

  1. dá se to dělat i na klasický horkovzdušný režim?:) vypadá to úžasně a rychle, a instantní polentu doma máme, takže to budem dělat dneska na oběd:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi odpovídám už více méně pozdě :) Ale dá se i když nevím zda docílíš křupavého povrchu...pak napiš zda se povedlo a chutnalo? :)

      Vymazat
    2. Právě dávám na blog fotku:)) Bylo to super! DAla jsem tam čerstvá rajčata, cuketu, černé olivy a sýr, pekla asi hodinku a chutnalo všem:))

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  2. Hm, tak to vypadá opravdu kouzelně

    OdpovědětVymazat
  3. Brava, polenta je velmi oblíbemá v italii hlavně na severu, a připravuje se na mnoho způsobů, i tato varianta je zajímavá,určitě stojí za vyzkoušení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OOooo děkuji mockrát :) Je fajn, že se u nás restaurace v poslední době hodně snaží vymýšlet i méně tradiční přílohy, často jí právě vidím ve formě kaše k masíčku :) Ještě musím někdy zkusít tu velmi známou kombinaci s gorgonzolou..tu jsi už ochutnala?

      Vymazat
    2. Polenta s gorgonzolou je výborná,mám pro tebe dvě varianty: 1.Do zapékací mísky se dá první vrstva polenty na ní gorgonzola a malé kousky máslá, druhá vrstva polenty znovu gorgonzola máslo a nechá se zapéci.
      2.Polenta se nechá zatuhnout, nakrájí se na kousky a dá se zapéci pod gril až bude dozlatova opečená.
      Pak se poleje omáčkou z rozpuštěné másla s gorgonzolou, omáčka musí být krémová né řídká, nejlépe se rozpustí ve vodní lázní, nepřipálí se.Přeji ti dobrou chuť...:)

      Vymazat
    3. Hmm určitě zkusím... díky moc :)

      Vymazat
  4. polentu som ešte nerobila, ale v najbližšom čase sa to budem snažiť dohnať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus a ta varianta s gorgonzolou viz konemtář nahoře určitě nebude marná :)

      Vymazat
  5. ani ja som ešte polentu nerobila, ale je to zaujimavý a lákavý recept, rada by som ochutnala :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky