Poctivá sekaná

Sekanou asi představovat ani nemusím , zná jí asi každý už odmalička nebo ve variantě karbanátků i ze školních jídelen. V poslední době se celkově česká kuchyně znovu čím dál víc objevuje nejen v časopisech, televizních pořadech,ale i na našich stolech a to v poctivé formě. Musím uznat, že sekaná nikdy nebude best of,ale proč si ji jednou za čas nepřipomenout pěkně s bramborovou kaší a okurkovým salátkem? :) Navíc v přípravě jako od babičky si pochutnají všichni.

Časové údaje : příprava cca 20min, pečení asi jedna hodina (dle tloušťky sekané )

Ingredience na 2 menší sekané :
  • 600 g mletého masa ( 250g vepřového a 350g hovězího )
  • 2 střední žluté cibule na jemno nasekané
  • 2 menší vejce
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • menší hrst čerstvé petrželky, na jemno nasekané
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka, dle potřeby ( cca 4 hrsti )
  • slanina na plátky ( dle potřeby )
Do mísy dáme rozdrobíme maso, pokrájenou cibuli, česnek, jedno vajíčko a jeden žloutek, osolíme, opepříme a přidáme bylinky, vše dobře promícháme. Na závěr přidáme strouhanku dle potřeby, aby směs dobře držela pohromadě,ale nepřežeňme to ať sekaná není suchá. Necháme odpočinou a mezitím si zapneme troubu na 180°C.


Předtím než budeme tvarovat sekanou , kousek odejmeme a osmahneme na pánvi abychom si byli jisti chutí. Ze směsi vytvarujeme dva stejně silné a dlouhé oválky. Oba nebo jen jeden obalíme ve slanině, spoje budou vespod oválku. Já většinou dělám jednu se slaninou a jednu bez, aby si každý mohl vybrat zda chce opečený kousek s křupavou kůrčičkou bez slaniny nebo velmi šťavnatý kousek se slaninou.  Oba oválky potřeme rozšlehaným bílkem a až poté balíme ve slanině.


Sekanou vložíme do pekáčku, mírně podlijeme vodou ( cca jeden centimetr ) a za občasného polévání výpekem pečeme asi hodinku. Nezakrýváme! Jakmile bude maso zlatavé vyndáme a necháme dvě minutky odpočinout. Poté krájíme na plátky a servírujeme na talíře. Myslím, že zvlášť sekaná se slaninkou vás mile překvapí, tedy pokud už jste takovou dobrotku sami nedělali :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Tak s takovou bys mohla i na náš bečkový košt sekaných!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Bečkový košt sekaných jo?? To zní dobře:)

      Vymazat
  2. Kulinářka jak má být. Super recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  3. sekanú robím doma často, a tá tvoja so slaninkou na vrchu vyzerá úžasne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) ta taky měla největší úspěch

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky