Smoothie z aronie a jahod

Pokud i mezi svátky chcete něco sladkého ,ale zároveň zdravého co i zasytí jsou smoothie drinky to pravé. Jsou většinou hodně husté, výživné a plné minerálů a vitamínů. Navíc si můžete připravit xvariant podle sezony nebo toho co vám chutná. Já se dnes rozhodla zdravě posnídat a vybrala jsem si k tomu plody aronie.
zdroj - www.jajsem.com
Aronie má mnoho názvů, můžeme se s ní proto setkat i pod pojmem - Jeřabina černá, Temnoplodec, Aronia melanocarpa nebo i Fructus aronii melanocarpii.Její anglický název je Chokeberry a pochází ze svíravé chuti těchto tmavých plodů. Původ tohoto keře je v Severní Americe a to nejčastěji ve vlhkých lesích. V Evropě se začla pěstovat až kolem roku 1700. Aronie je velmi rozšířená i u nás. Plodem tohoto keře jsou totiž malé malvice se svíravou chutí, kterou milují hlavně ptáci,kteří hojně přispívají k jejímu rozšíření.

Jedná se o velmi ceněné ovoce pro své vysoké léčivé účinky, na které jsme již tak trochu zapomněli. Nejvíce se plodů využívá k výrobě džemů, šťáv, sirupů nebo speciálního vína. Pro svou svíravou chuť není nikdy konzumována samostatně,ale vždy jako přídavek do nějaké směsi, třeba čajové apod.  Dále se díky své intenzivní barvě využívá k výrobě příchutí a potravinářských barviv. Pokud se nám podaří koupit mražené plody můžeme je také skvěle využít do koláčů a buchet místo nám známějších borůvek. Díky své nutriční hodnotě dnes můžeme koupit i různé potravinové doplňky.

Aronie má schopnost detoxikovat organismus a to hlavně játra a ledviny, jejichž funkci posiluje. Zvláště dobrý vliv má krevní řečiště  a to na vysoký tlak a celkové zkvalitnění cévních stěn ( díky vysokému obsahu rutinu ). Takže je vhodné ho pojídat častěji pokud trpíte na rozšířené žilky či varixy. Obsahuje také vysoké procento antioxidantů, které v dnešní době potřebujeme čím dál tím víc.  Dále obsahuje například vysoké procento vit.C, A, karotenoidy, vit.P, vitamíny skupiny B, spoustu minerálů a potřebné přírodní železo. Také mírně harmonizuje činnost štítné žlázy či snižuje cholesterol. Nejčastěji se však plody aronie doporučují při arterioskleroze nebo zánětu žaludku. Samozřejmě díky obsahuje výše zmíněných vitamínů a minerálů zvyšuje také imunitu.

Použití - sušené jsou ideální do musli směsí, do koktejlů, pečiva nebo na přípravu čaje.Čerstvé plody konzumujeme ideálně rozmačkané s medem nebo v koktejlech, kde snížíme jejich trpkou chuť. Pokud chceme plod užívat léčebně je vždy nutné se o dávkování poradit se zkušeným léčitelem/bylinkářem nebo s babičkou :)))

Recept na smoothie je víc než jednoduchý a rychlý, do mixeru dáme pro dvě osoby celý banán, větší hrst mražených jahod ( v létě samozřejmě čerstvých ) a menší hrst sušené aronie ( pokud jí dáme jen tak budou více v nápoji cítit tvrdší kousíčky, lepší je proto namočit jí na cca hodinku do studené vody aby trochu nabobtnala ). Vše umixujeme a poté dolijeme rostlinným mlékem ,které je lépe stravitelné. Výborná kombinace je s mandlovým mlékem, které nápoj i trochu osladí. Pokud chceme zvolit kravské nebo kozí mléko ideálně je v co nejpřirozenější podobě ( farmářské nebo z mlékomatu, či od spolehlivého dodavatele). Nápoj ihned podáváme, u všech ovocných nápojů totiž platí, že se musí vypít co nejdřív, jelikož se rychle ztrácí antioxidanty a cenné vitamíny.



Dobrou chuť :)


Komentáře

  1. Škoda že není léto, musí to chutnat skvěle :) Babičce tohle roste na zahradě, ale samotné se to jíst nedá :D Teď budu vědět, jak aronii využít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to jaké máš štígro:) tak v létě určitě vyčaruješ nějaký pěkný recept, už se těším:)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky