Jamie Oliver vaří po Italsku – Čočka s balsamikovou omáčkou

Aneb nyní musí zbystřit všichni milovníci nejen Jamieho Olivera, ale hlavně italské kuchyně. Tahle kuchařka je totiž opravdový skvost do sbírky. Knihu jsem dostala k recenzi od MLD Publish, která se specializuje na vše kolem Jamieho, takže tu najdete nejen kuchařky, ale i potřeby do kuchyně.


Tato nejnovější kuchařka je jak již název napovídá zaměřena na Itálii a její vynikající pokrmy. Najdete zde recepty, které bez problémů zvládnete za pár minut po příhod z práce, ale i složitější pokrmy, které se hodí i na víkendy či nějaké slavnosti. Takže si opravdu vybere každý. Celkem je zde 140 receptů, takže se nebojte, že byste za chvilku měli po inspiraci.


A čím, že je pro mě takhle kniha trochu jiná než jeho předešlé? Vyzdvihuje především tradiční pokrmy, fígle a tipy matek a babiček, které jsou ochotné podělit se o svá kulinářská tajemství. Kniha je tedy obohacena o moc krásné fotografie nejen jídel, ale i fotky samotných kuchařek, které jsou opravdu úchvatné. Jsou to nádherné portréty starších dam, které rozhodně mluví sami za sebe, takže za mě je tahle kuchařka opravdu skvostem i fotografickým.


Za mě je tedy tahle kuchařka jednou z Jamieho nejkrásnějších a vřele ji doporučuji. Jako první jsem si z kuchařky vybrala recept na absolutně luxusní úpravu čočky, která slouží jako příloha. Vynikající bude například se steakem, halloumi sýrem nebo například vajíčkem, stejně tak jako jsem to udělala já. Takže na Nový rok bude čočka inspirovaná Itálií, tenhle recept je totiž tak dobrý, že jsme ho doma rozhodně nedělali naposledy.


Ingredience pro 4 osoby:

  • 400 g čočky, ideální je například menší francouzský, černá apod., vhodná není červená 
  • 4 vajíčka 
  • Sůl 
  • Pepř 
  • Extra panenský olivový olej 
  • Máslo 
  • Cca 200 g velmi libové slaniny 
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku, prolisované 
  • Cca 8 lžic balsamikového octa 
  • Rukola 
Nejprve si dáme vařit čočku. Čočku párkrát propláchneme studenou vodu a a pak dle návodu na obalu uvaříme doměkka. Trvá to cca 20-30 minut. Nesolíme.


Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli a na kostičky slaninu. Česnek prolisujeme. Do pánve dáme slaninu a necháme hezky dozlatova opéct spolu s cibulí. Nyní přidáme hotovou čočku, česnek. Dobře promícháme, osolíme a opepříme. Přilijeme balzamiko a na mírném ohni za stálého míchání necháme odpařit ocet, můžeme přidat tři lžíce vody, udělá se tak lépe omáčka. Čočka má být krásně obalená. Můžeme dochutit solí, pepřem a troškou třtinového cukru, ale jen velmi malinko.


Na pánvi na troše másla lehounce opečeme volská oka tak,aby žloutek byl ještě hezky tekutý, osolíme, pořádně opepříme, aby vajíčka byla pikantní. Servírujeme spolu s čočkou a posypané rukolou.

Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky