Zeleninové placičky s tofu a česnekovým dipem

Asi už jste si všimli , že tofu a zvlášť to uzené doma milujeme :) Takže ,když jsem na Foodlover objevila tenhle recept bylo o večeři postaráno. Recept je jednoduchý, docela zdravý a pokud zvolíte místo smažení pečení v troubě tak i dietnější. A navíc myslím, že si ho zamilujete, my ho doma posunuly na přední příčky ještě před klasický bramborák :) Množství ingrediencí jsem si trochu pozměnila,ale jinak jsem se téměř striktně držela výše zmíněného receptu.


Časové údaje: příprava cca 15, smažení 10min, příloha pečení cca 30min

Ingredience pro 2-3 osoby:
  • 200 g uzeného tofu
  • 3 mrkve
  • 1 malou plechovku mungo klíčků ( prodává Boduel )
  • cca 4 lžíce špaldové mouky
  • 1 vejce
  • pepř
  • 1 lžíce studené vody
  • 1/2 žluté cibule
  • hrst petrželky nebo třeba pažitky
  • jako příloha - brambory ve slupce, česnek ve slupce, olivový olej, sůl, pepř
  • na dip - 1 zakysaná smetana, sůl, česnek, pepř
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C . Brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, přidáme stroužky česneku ( pro vůni ) a lehounce zakápneme olivovým olejem, posypeme solí a pepřem a rukama promneme ,aby se brambory dobře obalily.Dáme péct do trouby. Občas promícháme vařečkou a necháme péct dozlatova - cca 20-30minut.


Pak si nachystáme dip, zakysanku smícháme s 2-3 prolisovanými stroužky česneku - množství je podle chuti a síly česneku. Pak ochutíme troškou soli a pepře. Dáme chladit do lednice.

Nyní už přejdeme na přípravu placiček. Tofu si nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, pak na jemno mrkev, přidáme vejce, trochu vody, mouku a na jemno posekanou cibuli. Mungo klíčky slijeme, a také nasekáme na menší kousky a vše dáme do mísy. Opepříme, přidáme bylinky a rukama vše pěkně spojíme. Sůl většinou opravdu není potřeba přidávat, jelikož  uzené tofu je dost ochucené. Ale pro klid duše si můžeme nejprve osmažit malý kousek, ten ochutnat a podle něj placičky dochutit. Ze směsi tvarujeme malé placičky ( větší ani nejdou, to už by moc nedržely pohromadě ) a smažíme na pánvi ,na oleji dozlatova z obou stran. Trvá to je chviličku a dáváme je stranou na talíř vyložený kuchyňskou utěrkou nebo ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk.


Pak už jen servírujeme s pečenými brambory a česnekovým dipem :) Myslím, že do tohohle jídla se zamilují i masoužrouti a nebude jim zde chybět ani žádná slaninka apod.!:)

Dobrou chuť







 

Komentáře

  1. teda Jani, tohle vypadá perfektně. Uzené tofu taky miluji, i jen tak neupravené. Na nějaké placičky mám už hrozně dlouho chuť, tak to asi vidím, že to padne na ty tvé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky uzené tofu ráda, třeba i jen tak opečené :) Ale tohle je takové fajn šťavnaté díky mungo klíčkům...určitě ti budou chutnat

      Vymazat
  2. Já jsem ještě tofu nikdy nezkusila, ale tohle teda vypadá moc pěkně. Placičky se zeleninou já můžu, to jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, začni s uzeným a nějakou takovouhle formou využití a zamiluješ si ho:)

      Vymazat
  3. Tyhle placičky jsem zkoušela asi dvakrát, ale ne podle tohoto receptu. Vadilo mi, že nedrží pohromadě a hodně se rozpadají. Zkusím podle tvého receptu a uvidíme.:)
    Jinak má opravdu krásný blog, ten dřevěný podklad příjemně působí, recepty jsou popsány podrobně a hlavně nechybí fotky, která já vždycky vítám. No a ještě jsou tak pěkné ve velmi dobré kvalitě. Chválím, jen tak dál!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se povedou, já nikdy neměla problém, že by se nějak extra rozpadaly ..Díky za pochvalu, zahřeje u srdíčka:)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky