Domácí krůtí paštika
Domácí paštiku jsem již dělala několikrát,ale vždycky jsem ji nějak zapomněla nafotit :) Je u nás tak oblíbená, že nějak rychle zmizí :) Dělám jí z půl kila krůtích jater což je množství cca do půllitrové skleněné sklenice, ideální je tedy pokud jste na paštiku sami dva uvařit si ji z poloviny uvedeného množství. Paštika v lednici vydrží cca týden nebo i o něco déle. Ale pokud jste paštikový jako my , zmizí v cuku letu :) Ideální také na párty na paštikové jednohubky s brusinkovým kompotem či marmeládou.
Ingredience na cca 500-550 ml paštiky:
Nejprve si očistíme a nakrájíme játra na menší kousky. Na olivovém oleji osmahneme dozlatova cibulku a pak přihodíme játra, česnek a tymián. Vše zarestujeme , pak přidáme šalvěj, sůl, pepř a zalijeme vínem. Přiklopíme pokličkou a na velmi mírném ohni vaříme dokud nejsou játra měkká, pokud je potřeba přilijeme víno nebo vodu.
Když jsou játra hotová, necháme všechnu omáčku co nejvíc odpařit, stáhneme z plamene a necháme pět minut vystydnout. Poté rozmixujeme dohladka se změklým máslem a smetanou. Ochutíme solí a pepřem, podle naší chutě. Pak již jen přendáme do sklenice, uhladíme a povrch po úplném vychladnutí zalijeme rozpuštěným máslem. Do něj až maličko zatuhne naaranžujeme lístky čerstvé šalvěje, ta máslo krásně provoní a ochutí, navíc změkne tak že při natírání kousky šalvěje rozhodně vadit nebudou!
Paštika je jemná a přesto má plnou výraznější chuť :) Ideální podávat s brusinkami a dobrým chlebem :)
Dobrou chuť
Ingredience na cca 500-550 ml paštiky:
- 100g másla, změklého plus trochu másla nahoru
- trocha olivového oleje
- 500 g krůtích jater
- 1 malá žlutá cibule, na jemno nakrájená
- lžička tymiánových lístků, čerstvých!
- 2 středně velké stroužky česneku, prolisované
- 100ml portského vína
- čerstvá šalvěj, cca polovina lžičky nasekané šalvěje plus na ozdobu celé lístky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 50 ml smetany
Nejprve si očistíme a nakrájíme játra na menší kousky. Na olivovém oleji osmahneme dozlatova cibulku a pak přihodíme játra, česnek a tymián. Vše zarestujeme , pak přidáme šalvěj, sůl, pepř a zalijeme vínem. Přiklopíme pokličkou a na velmi mírném ohni vaříme dokud nejsou játra měkká, pokud je potřeba přilijeme víno nebo vodu.
Když jsou játra hotová, necháme všechnu omáčku co nejvíc odpařit, stáhneme z plamene a necháme pět minut vystydnout. Poté rozmixujeme dohladka se změklým máslem a smetanou. Ochutíme solí a pepřem, podle naší chutě. Pak již jen přendáme do sklenice, uhladíme a povrch po úplném vychladnutí zalijeme rozpuštěným máslem. Do něj až maličko zatuhne naaranžujeme lístky čerstvé šalvěje, ta máslo krásně provoní a ochutí, navíc změkne tak že při natírání kousky šalvěje rozhodně vadit nebudou!
Paštika je jemná a přesto má plnou výraznější chuť :) Ideální podávat s brusinkami a dobrým chlebem :)
Dobrou chuť
Jani i ta Tvá paštička na mě působí velmi lahodně ...:-)
OdpovědětVymazatMusí být moc dobrá :)
OdpovědětVymazatNo přítel by potvrdil, že tedy rozhodně je :))))
VymazatDomácí paštiku jsem měla u známých a byla nesrovnatelná s tou kupovanou:)
OdpovědětVymazatMyslím, že jakákoliv doma vyrobená je naprosto výborná, vždycky jsem myslela, že je to hodně náročné,ale je to snadné jak facka :))) příště musím vyzkoušet půl napůl s masem, to musí být totiž také moc dobré
VymazatChápu, že hned mizí. U nás je to stejné. Pak už si člověk nikdy paštiku nekoupí...
OdpovědětVymazatNo my maximálně na trhu, ty jsou jako domácí , jen o dost menší a o dost dražší :)
VymazatTa paštika mě láká, kupované nic moc... díky za recept:-)
OdpovědětVymazatAjka
Tohle je jeden z jednodušších receptů, povede se zaručeně :)
VymazatDnes jsem paštiku udělal a opravdu jednoduché a lahodná chut
OdpovědětVymazat