Domácí krůtí paštika

Domácí paštiku jsem již dělala několikrát,ale vždycky jsem ji nějak zapomněla nafotit :) Je u nás tak oblíbená, že nějak rychle zmizí :) Dělám jí z půl kila krůtích jater což je množství cca do půllitrové skleněné sklenice, ideální je tedy pokud jste na paštiku sami dva uvařit si ji z poloviny uvedeného množství. Paštika v lednici vydrží cca týden nebo i o něco déle. Ale pokud jste paštikový jako my , zmizí v cuku letu :) Ideální také na párty na paštikové jednohubky s brusinkovým kompotem či marmeládou.


Ingredience na cca 500-550 ml paštiky:
  • 100g másla, změklého plus trochu másla nahoru
  • trocha olivového oleje
  • 500 g krůtích jater 
  • 1 malá žlutá cibule, na jemno nakrájená
  • lžička tymiánových lístků, čerstvých!
  • 2 středně velké stroužky česneku, prolisované
  • 100ml portského vína
  • čerstvá šalvěj, cca polovina lžičky nasekané šalvěje plus na ozdobu celé lístky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 50 ml smetany



Nejprve si očistíme a nakrájíme játra na menší kousky. Na olivovém oleji osmahneme dozlatova cibulku a pak přihodíme játra, česnek a tymián. Vše zarestujeme , pak přidáme šalvěj, sůl, pepř a zalijeme vínem. Přiklopíme pokličkou a na velmi mírném ohni vaříme dokud nejsou játra měkká, pokud je potřeba přilijeme víno nebo vodu.

Když jsou játra hotová, necháme všechnu omáčku co nejvíc odpařit, stáhneme z plamene a necháme pět minut vystydnout. Poté rozmixujeme dohladka se změklým máslem a smetanou. Ochutíme solí a pepřem, podle naší chutě. Pak již jen přendáme do sklenice, uhladíme a povrch po úplném vychladnutí zalijeme rozpuštěným máslem. Do něj až maličko zatuhne naaranžujeme lístky čerstvé šalvěje, ta máslo krásně provoní a ochutí, navíc změkne tak že při natírání kousky šalvěje rozhodně vadit nebudou!


Paštika je jemná a přesto má plnou výraznější chuť :) Ideální podávat s brusinkami a dobrým chlebem :)

Dobrou chuť



Komentáře

  1. Jani i ta Tvá paštička na mě působí velmi lahodně ...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. No přítel by potvrdil, že tedy rozhodně je :))))

      Vymazat
  3. Domácí paštiku jsem měla u známých a byla nesrovnatelná s tou kupovanou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jakákoliv doma vyrobená je naprosto výborná, vždycky jsem myslela, že je to hodně náročné,ale je to snadné jak facka :))) příště musím vyzkoušet půl napůl s masem, to musí být totiž také moc dobré

      Vymazat
  4. Chápu, že hned mizí. U nás je to stejné. Pak už si člověk nikdy paštiku nekoupí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No my maximálně na trhu, ty jsou jako domácí , jen o dost menší a o dost dražší :)

      Vymazat
  5. Ta paštika mě láká, kupované nic moc... díky za recept:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je jeden z jednodušších receptů, povede se zaručeně :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky