Jablečné taštičky

Tyhle lákavé taštičky hravě zvládnete připravit i  k snídani, stačí mít v zásobě ty správné suroviny a vykouzlíte voňavou a skvělou podzimní snídani plnou šťavnatých jablek :)  Stačí mít lednici  jen dvě listová těsta a máte hned osm slaďounkých taštiček. Náplň můžete obměnit i hruškami a to úplně nebo ve směsi s jablíčky.


Ingredience na 2 listová těstova, klasické velikosti:
  • 2 listová těsta
  • 1 rozšlehané vejce na potírání
  • moučkový cukr na posypání
  • 3-4 jablka podle velikosti, ideálně nakyslejší druhy
  • 2 lžíce másla
  • větší hrst vlašských ořechů, posekaných na menší kousky
  • velká hrst rozinek, ideálně přes noc namočených v rumu ( pokud taštičky budou i pro děti tak zvlte máčení v jablečném džusu nebo moštu ), pokud rozinky nemáte namočené nic se neděje, hodně nasáknou během vařené náplně
  • třtinový cukr podle chuti, cca 2 lžíce určitě!
  • vanilkový extrakt
  • šťáva z citronu podle chuti
Jablíčka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kostičky. Rozinky pokud jsou větší také posekáme stejně jako ořechy. Na pánvi rozpustíme máslo a 5 minuty na něm opékáme jablka, rozinky a vlašské ořechy. Poté zaprášíme třtinovým cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.  Zakápneme trochou citronové šťávy a přidáme asi 30 ml vody, přiklopíme a necháme provařit minimálně pět minut nebo do té doby dokud se všechna šťáva skoro úplně nevypaří. Poté promícháme, stáhneme z ohně, přidáme vanilkový extrakt a dochutíme pokud je ještě třeba cukrem a citronem. Dáme stranou vychladnout.


Nyní si předehřejeme troubu na 190°C. Plech vyložíme pečícím papírem a připravíme si těsto na taštičky. Plát nejprve rozdělíme na poloviny a poté každou část ještě na polovinu. Viz obrázek :D Pak každý menší obdélník pomyslně rozdělíme na dvě části kdy jedna ,kde budou zářezy bude o něco málo větší - musí totiž pokrýt vyšší náplň a dosáhnout na druhý kraj. Na větším kousku provedeme pár ostrých zářezů , nemusí být stejně dlouhé naopak je hezčí když někde bude ovoce vykukovat víc a někde míň :)


Když máme náplň vychladlou ,vrstvíme ji na těsto na část bez zářezů vždy asi 2 vrchovatější lžíce. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a náplň přikryjeme opatrně druhou mřížkovanou částí a okraje dobře přimáčkneme vidličkou a tak postupujeme než máme všechny hotové. Potom taštičky potřeme vajíčkem i na povrchu a dáme péct do trouby než krásně zezlátnout, což trvá cca 10-15 minut. Poté už jen pocukrujeme a můžeme podávat ještě teplé nebo počkat až dokonale vychladnout. Servírujeme samotné nebo se zmrzlinou :)

Dobrou chuť


Komentáře

  1. Jani, jako vždy skvělý nápad, mám toto období štrůdlů a jablečných koláčů moc ráda, měj se hezky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám podzim spojený s různými štrůdly a povidly :))))) Mňam hned bych si dala nějaké povidla :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. :) jojo je to efektivní, uděláte s tím dojem a stojí za tím minimum práce, takže ideální :)

      Vymazat
  3. Musí být dobré ... a s ořechy ještě lepší:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na podzim i přes zimu rvu ořechy kam to jen jde, nejraději mám asi vlašské a pak pistáciové,ale to už je trochu dražší záležitost :/

      Vymazat
  4. supr, už si ukládám a jakmile budu mít domácí jablka, tak udělám! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky