Smetanová česnečka

Je to klasika nad klasiky,ale v krémové / smetanové podobě se jedná o hodně luxusní záležitost a jednu z mých nejoblíbenějších podzimních polévek na zahřátí a zahnání bacilů hoodně daleko...možná i nápadníků,když na ně dýchnete :) Polévka je hodně sytá, takže ve větším množství poslouží bohatě jako obědová,kdy už není třeba hlavní chod. Množství surovin berte spíše lehce orientační a řiďte se především svou chutí.


Ingredience pro 4 osoby:
  • 3 palice česneku plus dva stroužky navíc
  • 1-2 žluté cibule, podle velikosti
  • majoránka
  • sůl
  • máslo
  • pepř
  • 2 litry dobrého hovězího vývaru ( morkové kosti - 5ks, dvě cibule, dvě mrkve, kousek celeru, 1 petržel,4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře )
  • pečivo na krutony
  • 12% smetana
Nejprve si dáme hned ráno vařit vývar, všechny suroviny v závorce dáme do hrnce a zalijeme vodou, cibuli do vývaru neloupeme jen odstraníme "ocásek" tedy kořínky, ty se v polévce louhovat nemusí :D Vývar necháme vařit alespoň 3-4 hodiny, samozřejmě pokud je potřeba jako že bude ,doléváme vodu. Nyní si zapneme troubu na 190°C a plech vyložíme pečícím papírem. Na plech poskládáme tři palice česneku vcelku jen s odkrojenými vršky - tak aby z každého stroužku koukal kousínek česneku, jinak necháme ve slupce a vcelku. Každou hlavičku lehce pokropíme olivovým olejem a dáme péct na půl hoďky do trouby. Takhle upečený česnek má jemnější chuť a méně dráždí trávení a ani po něm tolik necítíte aroma z pusy :) Po skončení vaření vyjmeme zeleninu a kosti, měli bychom mít 2 litry vývaru, pokud máme málo , suroviny vrátíme do hrnce a dolijeme vodou a ještě půl hodky povaříme.


Nyní vývar scedíme a dáme stranou. Cibuli si na jemno nasekáme a na kousku másla dáme zpěnit, za stálého míchání opékáme cibulku dozlatova, pak vhodíme česneky ( samozřejmě již jen stroužky, česnek po půl hodince vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pak stroužky krásně snadno vymačkáme, jde to jedna báseň )  a celé minutku smažíme, poté zalijeme vývarem a 20 minut vaříme. Mezitím si nakrájíme pečivo na kostičky a dozlatova osmahneme na pánvi s máslem.  Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, tak se dokonale spojí chuť cibule i česneku. Nyní  bychom měli mít krásnou jen lehounce hustší polévku. Nyní zmírníme teplotu a zalijeme smetanou, podle chuti a odhadu na dva litry cca 200ml smetany. Promícháme, ochutíme majoránkou , solí a pepřem. Popřípadě ještě prolisujeme jeden nebo dva stroužky česneku abychom polévce dodali štiplavější pikantní chuť. Ihned podáváme s opečenými krutonky :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Vypadá báječně! Já miluju tu klasiku - česnek, cibule, voda, brambory, majoránka, kmín, bujón, vajíčko. Zrovna jsem přemýšlela, co k večeři... takže jdu do krémové :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo tuhle klasiku mám taky ráda, ale partner raději tuhle smetanovou takže je u nás mnohem častěji :)

      Vymazat
  2. Klasika! Úplně cítím jak voní :-). Na začínající chřipku a na poflámové ráno není nic lepšího!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš na to jsem zapomněla, po flámu je tohle jeden z nej vyprošťováků :)

      Vymazat
  3. Hmmm,mňam. Vonia to až do Košíc :). Máme tu poriadne zamračené, tak teraz by sa hodila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jojo podzim je pro mě ve jménu polévek, pěkně voňavých a krásně horkých, prostě už je potřeba prohřát tělo.

      Vymazat
  4. Jsem asi nějaké propojené. Já se zrovna chystám na krémovou česnečku. =)

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem uvařila a je opravdu výborná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že chutnala, já jí brzy také musím zase uvařit .)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky