Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a kurkumou

Jaro je ideálním obdobím na různé zeleninové polévky,které s přehledem nahradí oběd. Jednak na jaře ještě nebývá horko, že bychom potřebovali ochladit studenými polévkami a za druhé čerstvá zelenina s daleko lepší chutí se na jaře dá koupit pomalu kdekoliv na trzích apod. Takže proč si nenachystat obědovou sytou polévku z mrkvičky laděnou trochu do indické kuchyně? Je jednoduchá, zahřeje a provoní vaší kuchyni orientem.


Ingredience pro 4 velké porce:

  • 1 kg mrkve, oloupané
  • sůl
  • citronový pepř
  • chilli, zda sušené nebo čerstvé je jen a jen na vás
  • koriandr nebo bazalku - čerstvé ( já použila fialový druh bazalky )
  • zakysaná smetana nebo hustý jogurt, záleží na vaší chuti
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté kurkumy
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • špetka mletého badyánu
  • špetka skořice
  • polovina konzervy kokosového mléka
  • cca litr zeleninového vývaru
  • sezamový olej
Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C na tradiční pečení a plech vyložíme pečícím papírem. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky, ty vyskládáme na plech. Lehce osolíme, dobře opepříme citronovým pepřem a zakapeme trochou sezamového oleje, promícháme a dáme na cca půl hodinky péct. Tak aby mrkev krásně zezlátla a byla místy víc opečená. 


Nyní přendáme mrkev do hrnce , přidáme koření - badyán, kurkumu, koriandr mletý a muškátový oříšek  - a minutku opékáme, poté zalijeme vývarem tak aby byla mrkev lehce ponořená a vaříme do měkka. Jakmile je mrkev měkká, ponorným mixérem umixujeme polévku krásně dohladka. Přidáme kokosové mléko a poté pokud je třeba ještě trochu vývaru aby měla polévka ideální konzistenci - hustší,ale ne jako kaše. 


Dochutíme solí a chilli, nyní už jen podáváme s trochou bazalky nebo koriandru a lžící zakysané smetany či jogurtu. 


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Sakryš, nemám momentálně k dispozici troubu (v mém případě tedy remosku), takže si ji dnes neudělám :-/ Ale hned jak ji budu mít doma, tak se na ní vrhnu! ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, mrkvovou mám moc ráda, ale s koksovým mlékem jsem ji ještě neměla, to musím zkusit :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky