Quinoa salát s fazolkami
Tenhle salát je bleskově rychlý, velmi zdravý a přesto sytý. Prostě dokonalá mňamka na léto, ideální do školy nebo práce jako svačinka. Dá se podávat i teplý ,ale mnohem lepší je pořádně vychlazený :)
Ingredience na dvě porce:
Ingredience na dvě porce:
- Směs luštěnin ( jedno balení ), doporučuji stejně jako Kačka ze Smooth Cooking , tuto z Icelandu, stojí pár korun, je vynikající a jídlo díky ní vypadá krásně, jedná se o směs hrášku, fazolí Borlotti a Kindney a ještě sojových bobů, díky Katce jsem si jich všimla a vyzkoušela, jsou výborné právě do takovýchto směsí
- Olivový olej
- Kvalitní sojová omáčka
- Javorový sirup
- Čerstvá citronový šťáva
- Sůl
- Chilli, sušené nebo klidně i čerstvé
- Po šálku od klasické a černé quiony
- Sezam
- Slunečnicová semínka
Nejprve si propláchneme Quinou několikrát teplou vodou a ještě dáme na deset minut odstát do studené vody, takto odstraníme případnou hořkou chuť. Poté slijeme a dáme na množství 2 šálků - 5 šálků vody, jemně osolíme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí, což by mělo být ve chvíli kdy v rendlíku nebude již žádná voda. Cca 15-20 minut.
Poté dáme na pánev trochu olivového oleje a směs luštěnin opékáme doměkka, osolíme a přidáme chilli. Quinou i luštěniny necháme dokonale vychladnout, smícháme a dáme na hodinku do lednice. Nyní si připravíme dresink z trošky olivového oleje, javorového sirupu, citronové šťávy a pár kapek sojové omáčky. Výsledná chuť je jemně slaná po sojové omáčce, nakyslá a svěží po citronu s slaďoučká po sirupu.
Zálivkou lehce zakápneme salát, který posypeme nasucho opraženými slunečnicovými semínky a sezamem. Podáváme s kouskem pečiva pokud chceme ještě vydatnější oběd nebo večeři.
Dobrou chuť
Jéé, tuto směs už mám taky doma a na něco podobného se chystám ;)
OdpovědětVymazatA.
Podobná jídla jsou teď u mě IN, zkouším různé recepty, takže díky za další tip. A kde se tato směs luštěnin prodává?
OdpovědětVymazat