Chalupářská hrášková polévka
Polévka u nás doma můžeme přes celý rok, na studené nás neužije,ale teplé ty se u nás vaří minimálně dvakrát do týdne. Ono i v létě po celodenním výletu na chalupě pěkně vyhládne a máte chuť na pořádnou sytou polévku, která je navíc do půl hodinky na stole a právě takovou poctivou chalupářkou polévku si dnes pro Vás nachystám.
Ingredience pro 4 osoby:
Ingredience pro 4 osoby:
- 600 g mraženého hrášku
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- cca 200 g slaniny, nakrájené na větší kostičky
- 1-2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 malá žlutá cibule, velmi nadrobno nakrájená
- kousek másla
- kousek tradičního chleba Šumava, nakrájeného včetně kůrky na kostičky
- čerstvá petrželka
Nejprve si do hrnce dáme na kousek másla zpěnit cibulku, poté na minutu česnek a ihned vhodíme hrášek, mícháme cca pět minut, poté zalijeme vývarem, tak aby hrášek byl ponořený. Vaříme doměkka.
Mezitím si nakrájený chléb nasucho opečeme na pánvi, pěkně dozlatova a hlavně dokřupava. To samé uděláme na další pánvi se slaninkou. V tuto chvíli by měl být hrášek měkoučký a stačí polévku jen rozmixovat dohladka tyčovým mixérem. Pokud je polévka moc hustá naředíme troškou vývaru, dochutíme pepřem, solí a čerstvou petrželkou.
Polévku servírujeme s opečeným chlebem a křupavou slaninou.
Dobrou chuť
Ooo, mňam, mňam, mňam! Miluju hrášek a hráškovou polévku! Jen jsem si ho letos zasadila tak trochu pozdě, tak budu muset ještě chvilku počkat až vyroste a pustím se do ní také! Přece jen ten domácí je lepší než ten kupovaný :)
OdpovědětVymazatU nás je hrášková jednou z nejoblíbenějších :) A domácí hrášek tak to bude ještě větší dobrota
OdpovědětVymazat