Chalupářská hrášková polévka

Polévka u nás doma můžeme přes celý rok, na studené nás neužije,ale teplé ty se u nás vaří minimálně dvakrát do týdne. Ono i v létě po celodenním výletu na chalupě pěkně vyhládne a máte chuť na pořádnou sytou polévku, která je navíc do půl hodinky na stole a právě takovou poctivou chalupářkou polévku si dnes pro Vás nachystám.


Ingredience pro 4 osoby:

  • 600 g mraženého hrášku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • cca 200 g slaniny, nakrájené na větší kostičky
  • 1-2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 malá žlutá cibule, velmi nadrobno nakrájená
  • kousek másla
  • kousek tradičního chleba Šumava, nakrájeného včetně kůrky na kostičky
  • čerstvá petrželka
Nejprve si do hrnce dáme na kousek másla zpěnit cibulku, poté na minutu česnek a ihned vhodíme hrášek, mícháme cca pět minut, poté zalijeme vývarem, tak aby hrášek byl ponořený. Vaříme doměkka. 


Mezitím si nakrájený chléb nasucho opečeme na pánvi, pěkně dozlatova a hlavně dokřupava. To samé uděláme na další pánvi se slaninkou. V tuto chvíli by měl být hrášek měkoučký a stačí polévku jen rozmixovat dohladka tyčovým mixérem. Pokud je polévka moc hustá naředíme troškou vývaru, dochutíme pepřem, solí a čerstvou petrželkou. 


Polévku servírujeme s opečeným chlebem a křupavou slaninou. 

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Ooo, mňam, mňam, mňam! Miluju hrášek a hráškovou polévku! Jen jsem si ho letos zasadila tak trochu pozdě, tak budu muset ještě chvilku počkat až vyroste a pustím se do ní také! Přece jen ten domácí je lepší než ten kupovaný :)

    OdpovědětVymazat
  2. U nás je hrášková jednou z nejoblíbenějších :) A domácí hrášek tak to bude ještě větší dobrota

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky