Domácí pizza - Quattro Formaggi a Picante

Dnes mám pro Vás hned dva recepty na domácí pizzu. A to Picante s rukolou a extra známou Quattro Formaggi, tedy pizzu 4-sýrů. Občas totiž máme chuť na dobrou pizzu,ale pěkně v pohodlí domova u dobrého filmu,ale rozvozů k nám moc nejezdí a upřímně objednat si pizzu 4 sýrů je dost riskantní, většinou se totiž dočkáte něčeho mastného s eidamem :/ A za to fakt platit nechci. Takže jsem se pídila po receptech a mám tu pro Vás jeden vynikající plus na klasickou Picante se salámem a s rukolou. Z prodejny La Formaggeria jsem dostala na vyzkoušení 3 dobroty - salám Salame Finocchiona ( tradiční pro Toskánsko  a absolutně vynikající, jemný a přesto výrazný , málem jsme ho snědli jen tak :) , poctivý protlak Petti v tubě ( velmi intenzivní rajčatová chuť ) a sýr Bisalta Blu a je z Piemontu ( velmi intenzivní aroma a výrazná chuť ).  Takže pokud hledáte ty správné poctivé italské suroviny rozhodně tyto obchůdky mohu vřele doporučit. 


Těsto na 2ks pizzy:
  • 20 g čerstvého droždí 
  • ½ lžičky cukru
  • 550 g hladké mouky na pizzu 
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
Nejprve si nachystáme kvásek - cukr + trocha mouky + droždí a troška vlažné vody, vše smícháme a necháme deset minut na teplém místě  vzejít. Poté přidáme zbylou mouku, olivový olej a zalijeme cca 300 ml vlažné vody. Ideálně v robotu pořádně zpracujeme v pružné těsto. Necháme kynout minimálně dvě hodinky, nebo pomalým kynutím přes noc v lednici a poté dvě hodiny při pokojové teplotě, tak bude těsto nejlepší. 

Pizza Picante

Ingredience:
  • rukola 
  • chilli paprička
  • salám , kvalitní italských, výraznější chuti nebo klidně i pikantní
  • mozzarella
  • rajčatový protlak + stroužek česneku + sušené oregano 
Nejprve si předehřejeme troubu na 250°C a plech vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme co nejtenčí a potřeme rajčatovým protlakem s česnekem a oreganem. Nyní dáme plátky salámu, mozzarelly a posypeme nakrájenou chilli papričkou. Zakapeme lehce olivovým olejem a dáme péct dozlatova. Jakmile bude pizza hotová posypeme jí rukolou. 




Pizza Quattro Formaggi

Ingredience:

  • 85 g mozarelly, nakrájené na menší  kousky
  • 30 g strouhaného pecorina 
  • 30 g Fontina sýru, seženete v italských prodejnách
  • 55 g sýra gorgonzola, my nahradily výrazným sýrem Bisalta Blu, který je zde také absolutně vynikající
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • čerstvá petrželka
  • lžíce nebo dvě smetany
Všechny suroviny smícháme dohromady, pěkně propracujeme rukama v takové hutnější sýrové drobivé těstíčko, které rovnoměrně navrstvíme na tence vyválené těsto, posypeme čerstvou petrželkou a dáme péct dozlatova.



Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky