Mrkvová polévka s feta sýrem
V období zimy a zvlášť teď po sladkých svátcích ,kdy bylo cukroví všude máme nebo aspoň většina z nás chuť na slaná a zdravější jídla. Takže není se co divit , že u nás teď vedou zeleninové polévky. Mrkvová polévka je taková klasika,ale my si ji tentokrát doma chtěli trošku ozvláštnit, udělat ji maličko jinak, aby byla sytá a i když chutí jemná tak přesto něčím zvláštní. Navíc jsem opět dostala vynikající máslo z prodejny La Formageria , které je prostě skvělé a upřímně doma nekupujeme už pomalu ani jiné a když ne toto tak farmářské a to letos i do cukroví. Ta chuť je prostě opravdu máslová a všechno co na takto dobrém másle uděláte voní o dost lépe než běžně kupované a přitom ceny jsou srovnatelné. Takže děkuji Gran Moravia za doplnění zásob a určitě se ještě na pár další receptů můžete těšit.
Ingredience na dvě velké obědové polévky:
Ingredience na dvě velké obědové polévky:
- dva svazky mrkví, oloupané a nakrájená na menší kousky
- poctivé máslo , kousek na opečení mrkví a kousek na krutonky
- pečivo na krutony
- feta sýr
- šťáva z pomeranče, cca polévková lžíce nebo podle chuti
- jedna malá šalotka, na jemno nasekaná
- čerstvá petrželka
- pepř
- smetana na vaření
Nejprve si na trošce másla orestujeme šalotku a poté lehce opečeme i nakrájenou mrkvičku. vše zalijeme vodou tak aby mrkve byly ponořené a osolíme, necháme vařit dokud mrkve nebudou měkké. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme na sporák. Přilijeme trochu smetany, tak aby polévka byla jemnější a popřípadě i trošku horké vody aby měla ideální hustotu jaká vám vyhovuje. My doma máme radši hustější polévky :)
Poté dochutíme pepřem, solí a pomerančovou šťávou,která dodá polévce zvláštní šmrnc. Šťáva nesmí být v polévce primárně ihned rozpoznatelná, jen udělá jakoby takový zajímavý ocásek a zvýrazní chuť.
Na másle opečeme na kostičky nakrájené světlé nebo tmavé pečivo, tak aby bylo krásně křupavé. Polévku podáváme s krutonky, čerstvou petrželkou a rozdrobeným feta sýrem, který je absolutně božskou kombinací k sladké mrkvové polévce, prostě úžasné. Rozhodně doporučuji sýr nadrobit i do misky a dát ji na stůl, jelikož si dozajista budete chtít přidat :)
Dobrou chuť
S fetou jsem jsem ji ještě neochucovala, určitě vyzkouším. Prima tip.
OdpovědětVymazatAlena
Feta dodá polévce zase trochu jiný rozměr, zvýrazní ji a rozhodně doporučuji ochutnat :)
VymazatTa vypadá parádně!
OdpovědětVymazatZdravím, posílám pochvalu tak obecně za tento blog. Je jich všude plno, ale po delší době jsem narazila na fakt příjemný se zajímavými recepty, které jsou originální a nádherně naservírované a nafocené. Dobrá práce :-)
OdpovědětVymazat