Francouzská cibulačka s vínem + tip na kuchařku
Kromě cibule, která je zde základní ingrediencí, jak jinak když budeme vařit Cibulačku, je zde ještě velmi důležitý výběr kvalitního sýra. Já osobně preferuji švýcarský Gruyére.
Ingredience pro 4 osoby:
- Cca 10 ks větší žluté cibule
- 80g másla
- Sůl
- Pepř
- Trocha třtinového cukru
- 2 bobkové listy
- Čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn, šalvěj
- 100 ml bílého polosuchého vína
- 1 lžička hladké mouky
- 6 plátků francouzské bagety nebo jakéhokoliv světlého pečiva
- Cca 250-300 g sýru Gruyére
- Cca 1,5 hovězího vývaru
Všechnu cibuli nakrájíme na co nejmenší kostičky. Ideální je nyní použití hrnce s tlustým dnem, budete tak muset cibuli méně hlídat, ale jde to samozřejmě v jakémkoliv hrnci. Máslo dáme do hrnce a velmi pozvolna cibuli necháme zezlátnout, čím déle to bude trvat tím bude polévka chutnější. Často mícháme, aby se cibule nepřipálila. Nyní přidáme bylinky a polévkovou lžíci třtinového cukru. Dobře promícháme a necháme zkaramelizovat cca 5-10 minut za stálého míchání. Nyní vlijeme víno, promícháme a necháme alkohol odpařit. Nyní lehounce zaprášíme moukou, a ještě minutu restujeme. Nyní zalijeme vývarem a necháme půl hodinky vařit. Nyní dochutíme solí a pepřem.
Bagetu nakrájíme na menší kousky a nastrouháme sýr. Zvolíme na servírování misku, kterou můžeme dát i do trouby. Naplníme porcí polévky, poklademe plátky pečiva a zasypeme věští vrstvičkou sýra. Nyní dáme na pár minut zapéct do trouby pod gril, než sýr zezlátne. Ihned podáváme.
Dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za komentář :)