Francouzská cibulačka s vínem + tip na kuchařku

Přes zimu a podzim jsou u nás polévky několikrát do týdne, zahřejí a zasytí. V období chřipek se u nás nejčastěji střídá česnečka s cibulačkou. A nejradši máme asi pravou francouzskou s bílým vínem. Jednu takovou skvělou inspiraci mám z překrásné knihy – Francouzská venkovská kuchyně. Kuchařku mohu vřele doporučit pro všechny milovníky francouzské kuchyně nebo pro ty, kteří mají rádi nádherně zpracované knihy/kuchařky. Tato je opravdovým skvostem. Design, styl, fotografie, to je prostě nádhera. Recepty jsou zde od předkrmů přes polévky, hlavní chody, koláče nebo i dezerty, vše je doplněné podrobným textem, takže s trochou vůle si dokáže poradit i začátečník. Recepty jsou tradiční, venkovské, takové až rustikální dalo by se říci, takže nečekejte žádné módní výkřiky gastronomie, ale poctivé syté venkovské jídlo.


Kromě cibule, která je zde základní ingrediencí, jak jinak když budeme vařit Cibulačku, je zde ještě velmi důležitý výběr kvalitního sýra. Já osobně preferuji švýcarský Gruyére.

Ingredience pro 4 osoby:
  • Cca 10 ks větší žluté cibule
  • 80g másla
  • Sůl
  • Pepř
  • Trocha třtinového cukru
  • 2 bobkové listy
  • Čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn, šalvěj
  • 100 ml bílého polosuchého vína
  • 1 lžička hladké mouky
  • 6 plátků francouzské bagety nebo jakéhokoliv světlého pečiva
  • Cca 250-300 g sýru Gruyére
  • Cca 1,5 hovězího vývaru




Všechnu cibuli nakrájíme na co nejmenší kostičky. Ideální je nyní použití hrnce s tlustým dnem, budete tak muset cibuli méně hlídat, ale jde to samozřejmě v jakémkoliv hrnci. Máslo dáme do hrnce a velmi pozvolna cibuli necháme zezlátnout, čím déle to bude trvat tím bude polévka chutnější. Často mícháme, aby se cibule nepřipálila. Nyní přidáme bylinky a polévkovou lžíci třtinového cukru. Dobře promícháme a necháme zkaramelizovat cca 5-10 minut za stálého míchání. Nyní vlijeme víno, promícháme a necháme alkohol odpařit. Nyní lehounce zaprášíme moukou, a ještě minutu restujeme. Nyní zalijeme vývarem a necháme půl hodinky vařit. Nyní dochutíme solí a pepřem.


Bagetu nakrájíme na menší kousky a nastrouháme sýr. Zvolíme na servírování misku, kterou můžeme dát i do trouby. Naplníme porcí polévky, poklademe plátky pečiva a zasypeme věští vrstvičkou sýra. Nyní dáme na pár minut zapéct do trouby pod gril, než sýr zezlátne. Ihned podáváme.



Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky