Carotto - mrkvové rizoto

Copak je asi carotto ala pan Cuketka? Jednoduše výborné mrkvové rizoto z blogu pana Cuketky  :) Předem upozorňuji - pokud nemáte rádi mrkev dál už ani nečtěte, tenhle recept je samá mrkvička a to doslova!!  Úplné mrkvové orgie, určitě máte také seznam určitých jídel ze kterých jste naprosto hotový. U mě je to celkově rizoto,ale tohle mrkvové je úplně na špici!! Mňam..Recept nebude tentokrát psán přesně na gramy, ale trochu odhadem, takže pokud s rizotem začínáte je dobré najít klasický základní recept a pak až zkusit carotto.


Ingredience pro dvě osoby:
  • cca 1 šálek kulatozrnné rýže 
  • 1 malá žlutá cibule
  • 1 1/2 šálku bílého vína
  • 500-800 ml zeleninového vývaru
  • 7 středně velkých mrkví 
  • čerstvá pažitka
  • kousíček másla 
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • pecorino
Nejprve si nakrájejte cibuli i 3 mrkve na drobné kostičky, rýži propláchněte studenou vodou a přeceďte. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a mrkev, obojí za stáleho míchání restujeme asi pět minut, poté přimícháme rýži. Je nutné stále míchat, aby se rýže nepřichytila,ale jen trochu osmažila a jakoby zprůhlednina. Po čtyřech minutách přilijeme víno a necháme za stálého míchání odpařit. Mezitím zalijeme bujony 500-800ml horké vody, tímto vývarem podléváme rýži dokud nezměkne. Průběžně ochutnáváme, abychom rýži nepodlili moc a nemuseli čekat dlouho než se tekutina odpaří a tím rýži nerozvařili. U celozrnné se nám to moc nestane,ale u loupané je riziko větší.


Když se  rýže vaří připravíme si pyré, ano zase z mrkve :) Tímto pyré se rizoto krásně zahustí bez použití hodně másla a parmazánu. Nejprve dáme vařit zbylé 4  mrkve ( oloupané a nakrájené na větší kousky ) do menšího kastrolu s vodou, trochou sole a kousíčkem másla, který dodá mrkvi dokonalou chuť. Voda by měla sahat jen lehce nad okraj mrkve. Vaříme do měkka, jakmile je mrkev uvařená mělo by být vody jen velmi málo, pokud jí je hodně trošku slijeme a zbytek ponorným mixerem rozmixujeme na hladké pyré do kterého přidáme podle chuti nakrájenou pažitku,která s mrkvičkou dokonale ladí.


Když je rýže měkká necháme vývar téměř odařit, pozor musíme míchat častěji,aby se nám rizoto nepřichytilo. Pak vmícháme celé pyré, což nám rizoto krásně zahustí, přidáme trochu nastrouhaného pecorina, množství opět podle naší chuti. Ochutíme pepřem, solí a ihned podáváme. Již není nutné sypat pecorinem, chuť je naprosto dokonalá...hmmm myslím, že zítra půjdu doplnit zásoby rýže :)))

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Tak jsem zkoušela uvařit a povedlo se.:) Neměla jsem bohužel víno, ale i tak dobré. A pecorino je super sýr, mmm, ještě mi zbylo, tak jsem si ho dala na snídani. Díky za tvůj recept.:)
    Aneta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už ho dýl nedělala,ale zas jsem na něj dostala chuť :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky