Pizza s lilkem a pizza se šunkou

V tomto článku vám chci představit pizzu jako takovou, nahlédnout do její historie a pak ukázat recepty na dvě konkrétní varianty. Řeknu vám, že dohledat kdy a jak vznikla pizza je ještě složitější ,než hledat základní recept na Boloňské těstoviny :)) Ono je asi hlavně složité definovat co přesně by se mělo za pizzu považovat, pokud jakákoliv placka s křupavou kůrkou a posypem ,není historie pouze o Itálii,ale o Arábii, Egyptě apod. Za hlavního předchůdce se totiž považují ploché koláče ,které připravovali již starověcí Egypťané a od nich tento repcet později převzali i Římané. Ale pizzu jako takovou a její rozvoj je samozřejmě připisován hlavně Itálii, jelikož i název picea  ( první záznamy jsou už kolem roku 1000 n.l. i když to ještě nebyla pizza jak ji známe ) pochází z neapolského dialektu italštiny - označoval kruhové placky pečené z kynutého těsta na něž se kladly další ingredience.Na konci 17.tého století již vznikaly první pizzerie a na těsto se začaly pravidelně přidávat rajčata a vznikala pizza podobné té dnešní jak ji známe. Ke konci 18.tého století také vznikla pizza Calzone , tedy plněná. Za hlavní italskou kolébku je však považována Neapol, kde byla pizza velmi v oblibě. Zde také vznikla Neapolská pizza ochucená rajčaty, česnekem, ančovičkami a mozzarellou,kterou všichni dobře známe. První pizzerie prý vznikla ve městě Alba a to roku 1830, kde používali speciální troubu ze sopečné horniny,která se dokázala rozpálit na velmi vysoké teploty - tato informace se však zdroj od zdroje liší a určit přesně první pizzerii samozřejmě není tak snadné.


Asi nejznámější pizzou je Margherita o které tradují různé příběhy jak vznikla,nejčastějí se jedná o jídlo připravené na počest královny Margherity Teresy Giovanni v roce 1889 , kdy obsahovala rajčata , mozarrellu, olivový olej a bazalku. Samozřejmě velký rozvoj pizzy probíhal díky italským přistěhovalcům také po celé Americe a to zhruba od roku 1950. Pizza se těší velké oblibě dodnes a všude po světě vznikají pizzerie a italské restaurace honosící se tím, že vám připraví pravou italskou pizzu,ale pravdou bohužel je , že ne vždy vám na stůl přistane jídlo hodné tohoto názvu :( Bohužel třeba u nás je pizzerie každá druhá restaurace a na stůl vám přitom dají placku posypanou Eidamem, s houbami z plechovky a když jim jídlo vrátíte ještě jsou schopni tvářit se uraženě. Myslím, že třešínkou na dortu těchto pizza paskvilů jsou jejich neméně ujeté názvy typu Magarita, Pizza con funge, Piza caldozona apod. Je potřeba nenechat se odradit a najít si tu svou pravou pizzerii i mimo Itálii a věřte , že pár se jich tu najde :)


Co se týče ingrediencí je pizza založená na značné improvizaci a co se týče přísad neexistují žádná omezení - mimo to , že na italskou pochoutku patří italské suroviny :)) Každý den po celé Itálii se snaží pekaří pizzy - pizza chef ,vytvářet nové úžasné kombinace, tu uberou rajčata a tu zas přidají ančovičky apod. Existují však některé předpisy,které jsou tradiční a měnit by se neměly, jako například výše zmíněná Margherita apod. My si dnes ukážeme základní těsto na pizzu ( i zde se může poměr surovin kraj od kraje lišit ) a dva druhy této pochoutky - pizzu melanzana ( lilkovou pizzu ) a hodně rozšířenou pizzu con prosciutto e funghi ( pizza se šunkou a žampiony ).

Ingredience na základní těsto na 2 pizzy : 
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí nebo 15 g čerstvého
  • 230 ml vlažné vody
  • 450 g hladké bílé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • kukuřičná mouka na vysypání

Cukr a droždí nasypeme/rozdrobíme do 100ml vlažné vody, promícháme a necháme pět minut aktivovat. V jiné míse smícháme mouku se solí, přidáme olivový olej, zbytek vody a vodu s droždím, vše mícháme dokud ingredience nespojíme ve vláčné těsto. Vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme 5-10 min, dokud nevytvoříme pružné,ale nelepkavé těsto. 




Čistou mísu vytřeme olivovým olejem a vložíme do něj těsto, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme kynout dokud těsto nezdvojnásobí objem 60-90min. Když těsto vykyne , vyklopíme ho na vál, prohněteme a rozdělíme na dva stejné kusy. Stlačíme pěstí a pomocí zápěstí vytvoříme kola o průměru cca 30 centimetrů - upřímně jelikož jsem pizzu dělala poprvé moooc se mi kulaté těsto nepovedlo :))) Ale alespoň je to takové domácké:) Jakmile těsto vytvarujeme přesuneme ho na plechy vymazané olivovým olejem a vysypané kukuřičnou moukou. Když máme těsto hotové a vyválené je nutné je co nejdříve potřít omáčkou a dát péct. 

Ingredience na základní omáčku na dvě pizzy :
  • 300 g dobrých rajčat bez semínek
  • čerstvá bazalka ( cca 11 lístků nebo dle chuti )
  • 4 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce kvalitního račatového protlaku ( bez cukru )
  • 4 lžičky olivového oleje
Vše dáme do mixéru a umixujeme nahladko a dáme odležet na 30 minut do lednice. Ideální je omáčku nachystat jakmile dáme kynout těsto.Když je těsto vykynuté ihned předehřejeme troubu na 240°C.


Ingredience na 1 pizzu melanzana:
  • 1 menší lilek
  • trochu nastrouhaného pecorina
  • 1 mozzarella - natrhaná nebo nakrájená na menší kousky
  • pár kusů černých oliv - nakrájené na poloviny
  • olivový olej

Nejprve si nakrájíme lilek na tenké podélné plátky, posolíme je z obou strach a necháme 60minut vypotit na talíři vyloženém papírovou utěrkou. Ztratí tak svou hořkost a navíc prý nenasákne tolik tuku ..co je na tom pravdy nevím :) Pak lilky osušíme a na olivovém oleji osmahneme z obou stran lehce do hněda. Dáme stranou opět na papírové utěrky. Připravené a rozválené těsto na pizzu potřeme polovinou připravené omáčky, na ní poskládáme lilky, mozzarellu, olivy, posypeme pecorinem a lehce zakapeme olivovým olejem a ihned dáme péct do trouby na cca 15minut. A ihned podáváme.




Ingredience na 1 pizzu con prosciutto e funghi :
  • pár plátků dobré italské šunky
  • cca 2 žampiony - oloupané a nakrájené na plátky
  • pár černých oliv - na poloviny
  • 1 mozzarella - natrhaná či nakrájená na kousky
  • sušené oregáno - je výraznější než čerstvé
  • olivový olej
Šunku si nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a poklademe na pizzu, pak přidáme žampiony, mozzarellu, olivy, trochu posypeme oregánem a zakapeme olivovým olejem. Dáme péct opět na čtvrt hodinky a ihned podáváme.


Uff tak máme za sebou recept na pizzu, doufám, že vám bude chutnat :) Jen ať nejste zklamaní, doma se vám prostě nepovede nikdy tak teňoučká pizza jako v pravé pizzerii a chuť se bude také mírně lišit jelikož trouba prostě pec nenahradí ,ale i tak je stokrát lepší než mražená a pocit doma připravené pizzy je k nezaplacení :))))



Dobrou chuť 

Komentáře

  1. Vždycky mi udělá radost, když dáš k článku moudro do pranice :) A ta pizza taky nevypadá špatně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) ono to zjišťování informací aby byly pravdivé je teda docela záhul :))) ale taky mě to baví,takže ti zas někdy udělám radost :)))) A ta lilková pizza mě fakt mile překvapila, byla aspoň pro mě lepší než ta se šunkou

      Vymazat
    2. Tož to budu tvůj blog sledovat ostřížím zrakem ;P Fakt byla lilková pizza lepší, než se šunkou? Mám totiž problém s lilkem a byla bych ráda, kdybych ho překonala...

      Vymazat
    3. Pro mě není lilek nijak extrémně oblíbená surovina,ale ani neoblíbená, mám k němu asi neutrální postoj,ale ta pizza mi strašně chutnala, on tam tak trochu zastupuje funkci té šunky,ale není to suché a právě v kombinaci mozzarella a pecorino je výborná!!Klidně jí zkus jako já jednu takovou a jednu jinou kdyby náhodou hodně nechutnala.

      Vymazat
  2. Janka, perfektné ako vždy a aj krásne fotky! :-) ...tiež som skúšala doma piecť a to cesto som nemala tenké a chýba mi aj tá pec, doma to nie je ono...myslím keď ju pečiem v plynovej rúre....ale tvoja sa mi veľmi páči :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě určitě víc chutnají ty v pizzerii, to teňoučké těsto je prostě skvělé:)) Díky moc za pochvalu :)

      Vymazat
  3. zajímavá historie, za ten recept na těsto jsem ráda, těch není nikdy dost, určitě ji vyzkouším, ta druhá pizza vypadá úžasně:) a ta první vlastně taky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) díky. Taky určitě vyzkouším i jiné poměry surovin ať vím jak moc to změní chuť, těch receptů na základní těsto je hodně.

      Vymazat
  4. Vypadá výtečně....a já olivky miluji...:)

    OdpovědětVymazat
  5. Pizza vypada moc lakave, zvlast ta s lilkem me zaujala :) Ja se vzdycky doma snazim pizzu vyvalet co nejvic natenko na pecicim papire, troubu rozpalim na maximum i s plechem a pak tam pizzu na papire presunu :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky