Podzimní švestkový koláč

Tenhle koláč mi padl do oka hned jak jsem uviděla recept, je krásný na pohled, poměrně jednoduchý na přípravu a hlavně švestky a celkově i povidla prostě miluji. Ale musím upozornit , že koláč chutnal moc i těm z rodiny kdo švestky opravdu nemusí :) Pokud přece jen chcete použít jiné ovoce doporučuji kyselejší, třeba višně. Rozhodně né nic jen sladkého, nevynikla bych celková chuť koláče.



Doba přípravy: příprava celkově asi 30min,15 min kynutí, dokynutí cca 1-2 hodiny, pečení cca 40-50 minut

Ingredience:
  • 125 ml mléka
  • 375 g hladké mouky
  • půl kostky droždí ( cca 21 g )
  • 80 g cukru krupice do těsta
  • 60 g změklého másla plus na vymazání
  • špetka soli
  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 5 vajec
  • 125 g krupicové cukru do omáčky
  • 50 g škrobu ( například maizena )
  • kůra z 1 nebo 2 citronů, dle chuti
  • cca 10 ( já použila více , mnohem více ) piškot
  • cca 2 kg švestek
  • trochu třtinového cukru nakonec
Nejprve si lehce ohřejeme mléko. Do mísy rozdrobíme droždí přidáme 80 g cukru, trochu z navážené mouky a zalijeme mlékem tak abychom vytvořili hustší těstíčko, droždí dobře rozmícháme a necháme 15 minut zakryté čistou utěrkou na teplém místě kynout. Pak přidáme zbytek mléka, mouky, špetku cukru a změklé máslo. Vše zpracujeme na hladké těsto a necháme kynout až zdvojnásobí objem, což trvá hodinu nebo i dvě.



Mezitím zbavíme švestky pecek a rozdělíme na půlky. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech o velikosti cca 25x30 vymažeme máslem. Připravíme si omáčku - utřeme tvaroh, smetanu, vejce, cukr, škrob a citronovou kůru pěkně dohromady.  Na lehce pomoučněném vále si vyválíme těsto na velikost plechu a vyložíme jím plech, samozřejmě zvýšíme okraje! Piškoty rozmixujeme nahrubo a vysypeme jím celou plochu těsta, proto je množství piškot odhadem, záleží na velikosti piškot i plechu. Já použila klasické dětské, nechtěla jsem ty cukrářské protože jsou sladší. Na nadrobené piškoty poskládáme kůrou dolů všechny švestky pěkně vedle sebe viz obrázek. Přelijeme omáčkou a povrch lehce pocukrujeme třtinovým cukrem. A dáme do trouby péct na 200°C, asi tak pět nebo deset minut, poté troubu stáhneme na teplotu 180°C a dopečeme, což trvá kolem 40-50 minut.  Kraje by měli pěkně zezlátnout a povrch zpevnit.


Necháme dobře vychladnout a podáváme, můžeme doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny nebo zjemnit zakysanou smetanou. Nebo klasickou šlehačkou :)



Dobrou chuť

Komentáře

  1. Švestky, tvaroh a kynuté těsto, to je jasný úspěch. S piškoty jsem to ještě nezkoušela, tak příště...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě v tomhle receptu zaujaly ty piškoty :) Proto jsem ho vyzkoušela.

      Vymazat
  2. jaj, to vypadá na "mokrou buchtu" :D to u nás bude mít úspěch, dávám do záložek :)
    K.
    http://mamhlad.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Není nad klasické kynuté těsto jako základ. Miluju ho pro jeho všestrannost. A ta piškotová drobenka je skvělá vychytávka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo kynuté těsto nikdy nic nezkazí :) A jako základ je skvělé

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky