Podzimní švestkový koláč
Tenhle koláč mi padl do oka hned jak jsem uviděla recept, je krásný na pohled, poměrně jednoduchý na přípravu a hlavně švestky a celkově i povidla prostě miluji. Ale musím upozornit , že koláč chutnal moc i těm z rodiny kdo švestky opravdu nemusí :) Pokud přece jen chcete použít jiné ovoce doporučuji kyselejší, třeba višně. Rozhodně né nic jen sladkého, nevynikla bych celková chuť koláče.
Doba přípravy: příprava celkově asi 30min,15 min kynutí, dokynutí cca 1-2 hodiny, pečení cca 40-50 minut
Ingredience:
Mezitím zbavíme švestky pecek a rozdělíme na půlky. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech o velikosti cca 25x30 vymažeme máslem. Připravíme si omáčku - utřeme tvaroh, smetanu, vejce, cukr, škrob a citronovou kůru pěkně dohromady. Na lehce pomoučněném vále si vyválíme těsto na velikost plechu a vyložíme jím plech, samozřejmě zvýšíme okraje! Piškoty rozmixujeme nahrubo a vysypeme jím celou plochu těsta, proto je množství piškot odhadem, záleží na velikosti piškot i plechu. Já použila klasické dětské, nechtěla jsem ty cukrářské protože jsou sladší. Na nadrobené piškoty poskládáme kůrou dolů všechny švestky pěkně vedle sebe viz obrázek. Přelijeme omáčkou a povrch lehce pocukrujeme třtinovým cukrem. A dáme do trouby péct na 200°C, asi tak pět nebo deset minut, poté troubu stáhneme na teplotu 180°C a dopečeme, což trvá kolem 40-50 minut. Kraje by měli pěkně zezlátnout a povrch zpevnit.
Necháme dobře vychladnout a podáváme, můžeme doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny nebo zjemnit zakysanou smetanou. Nebo klasickou šlehačkou :)
Dobrou chuť
Doba přípravy: příprava celkově asi 30min,15 min kynutí, dokynutí cca 1-2 hodiny, pečení cca 40-50 minut
Ingredience:
- 125 ml mléka
- 375 g hladké mouky
- půl kostky droždí ( cca 21 g )
- 80 g cukru krupice do těsta
- 60 g změklého másla plus na vymazání
- špetka soli
- 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 220 ml smetany ke šlehání
- 5 vajec
- 125 g krupicové cukru do omáčky
- 50 g škrobu ( například maizena )
- kůra z 1 nebo 2 citronů, dle chuti
- cca 10 ( já použila více , mnohem více ) piškot
- cca 2 kg švestek
- trochu třtinového cukru nakonec
Mezitím zbavíme švestky pecek a rozdělíme na půlky. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech o velikosti cca 25x30 vymažeme máslem. Připravíme si omáčku - utřeme tvaroh, smetanu, vejce, cukr, škrob a citronovou kůru pěkně dohromady. Na lehce pomoučněném vále si vyválíme těsto na velikost plechu a vyložíme jím plech, samozřejmě zvýšíme okraje! Piškoty rozmixujeme nahrubo a vysypeme jím celou plochu těsta, proto je množství piškot odhadem, záleží na velikosti piškot i plechu. Já použila klasické dětské, nechtěla jsem ty cukrářské protože jsou sladší. Na nadrobené piškoty poskládáme kůrou dolů všechny švestky pěkně vedle sebe viz obrázek. Přelijeme omáčkou a povrch lehce pocukrujeme třtinovým cukrem. A dáme do trouby péct na 200°C, asi tak pět nebo deset minut, poté troubu stáhneme na teplotu 180°C a dopečeme, což trvá kolem 40-50 minut. Kraje by měli pěkně zezlátnout a povrch zpevnit.
Necháme dobře vychladnout a podáváme, můžeme doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny nebo zjemnit zakysanou smetanou. Nebo klasickou šlehačkou :)
Dobrou chuť
Švestky, tvaroh a kynuté těsto, to je jasný úspěch. S piškoty jsem to ještě nezkoušela, tak příště...
OdpovědětVymazatMě právě v tomhle receptu zaujaly ty piškoty :) Proto jsem ho vyzkoušela.
Vymazatjaj, to vypadá na "mokrou buchtu" :D to u nás bude mít úspěch, dávám do záložek :)
OdpovědětVymazatK.
http://mamhlad.blogspot.cz
:) Tak ať sepovede
VymazatNení nad klasické kynuté těsto jako základ. Miluju ho pro jeho všestrannost. A ta piškotová drobenka je skvělá vychytávka :)
OdpovědětVymazatJojo kynuté těsto nikdy nic nezkazí :) A jako základ je skvělé
Vymazat