Vegetarianské tofu kuličky

Tak tohle je naprosto ideální jídlo na party nebo prostě jen tak na uzobávání při dobrém filmu :) Recept jsem našla na mém oblíbeném veg.blogu Veganotic. Nedržela jsem se receptů úplně, jelikož by našich chutím až tak nevyhovoval, takže jsem ho dost přizpůsobila. A vzniklo taaaak dobré jídlo, že jsme se ho nemohli nabažit, fakt výborné!! Jen omáčky jsme zkoušeli podle původního receptu a ty nám k tomu nechutnaly, takže jsme si udělali svou,která byla podle nás ideální, chuť tofu a lušteniny zjemnila a krásně doplnila. Jinak jedná se o strašně jednoduché jídlo ve stylu spatlat vše dohromady a osmažit :) Takže rychlovka i když Vás přepadne nečekaná návštěva. Nebo i pro dva jako oběd, výborné bude kromě pečiva i s dobrou bramborovou kaší!

Ingredience pro 4 osoby jako pohoštění nebo pro dva jako oběd:
  • 200 g uzeného tofu
  • 50 g uzeného tempehu ( ve zdravé výživě )
  • 1 malá žlutá cibule, na jemno nakrájená
  • 2 větší stroužky česneku, prolisované
  • 400 g uvařené zelené nebo čočky v konzervě, možné s jakým koliv druhem čočky
  • čerstvě nasekaná petrželka
  • pepř
  • sůl
  • 1/2 špaldové mouky , polohrubé
  • olivový olej
  • slunečnicvoý olej na smažení
  • na omáčku - 1 tučnější zakysanou smetanu, trochu soli a sladkou chilli omáčku
Nejprve si osmahneme cibuli na troše olivového oleje dozlatova, na poslední vteřinku přihodíme i prolisovaný česnek. Dáme do mixéru spolu s nadrobeným tofu a tempehem, já mixovala nadvakrát jelikož vše se mi do mixéru nevešlo, umixujeme na hrubší směs. Dáme do mísy a nyní v mixéru umixujeme slitou čočku, ne úplně na pastu, stačí dvakrát "pulznout" mixérem! Přidáme do mísy k tofu směsi, lehce opepříme, maličko osolíme ( jen malinko směs je díky ochucenému tofu dost slaná ) , přidáme mouku a petrželku, vše rukama zpracujeme.


Pak trochu ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme solí a pepřem. Nyní si rozpálíme 3-4 cm slunečnicového oleje na smažení a ze směsi budeme tvořit kuličky,které smažíme dozlatova. Dáme okapat na talíř s utěrkou a mezitím nachystáme omáčku. Na omáčku smícháme zakysanou smetanou, trošku soli a minimálně tři lžíce chilli sweet omáčky, tu si regulujeme podle naší chuti, my máme rádi pálivější takže prostě přilívám a ochutnávám :) K jídlu doporučuji tuto omáčku s pečivem. Ideální bude k obědu místo pečiva a omáčky i dobrá domácí bramborová kaše! Jídlo je hodně syté a má výraznou i když přesto jemnou chuť! :) Prostě skvělé.

Dobrou chuť




 

Komentáře

  1. Na tyhle veganské koule chodím do naší veganské restaurace, a říkají u náš tomu happy burger - jelikož kravička je šťastná, že zůstala celá :D Mám je moc ráda, a třeba je někdy vyzkouším i sama uvařit :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky