Tymiánová kuřecí prsa se sýrovou bramborou a cuketovým salátem

A máme tu recept z prvního letošního grilování a to kuřecí prsíčko na tymiánu a medu, jako příloha je "rozšlápnutá" brambora se sýrem a neskutečně dobrý letní salát Cuketa s citronem :) Tenhle salát jsem dělala podle Apetitu a musím uznat, že jsem byla zvědavá na výslednou chuť a partner byl trochu skeptik - "jako jen teplá cuketa no nevím nevím " a pak? No ještě si přidával, tenhle salát budu rozhodně dělat ke grilování skoro vždy, je skvělý, opravdu takový letní a ta chuť je prostě výborná! Všichni kdo mají rádi cuketu by tenhle recept měli povinně zkusit! Já jsem si dala nakonec ze všechno nejvíc právě tenhle salát. Bramboru jsem zase dělala podle Haničky z blogu Nejedlé recepty, jen jsem si koření upravila podle sebe ,aby se mi hodil k aktuálnímu menu. Ale jinak zase ideální nápad jak udělat z obyčejné brambory , sexy bramboru hodnou i toho nejdražšího steaku :) A kuřecí recept byl takový rychlý nápad, chtěla jsem aby vynikla jemná chuť kuřecího masa, která nebude přebitá výrazným kořením,ale jen dokreslí celkovou letní chuť jídla.


Ingredience na kuřecí prsíčka pro dvě osoby:
  • 2 kuřecí prsíčka - ideálně rozdělená na menší kousky, budou se rychleji grilovat a podle mě to i na talíři vypadá lépe. 
  • 1 vrchovatá lžička lesního medu
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • čerstvý tymián
  • čerstvá bazalka
Nejprve si maso ideálně půl dne nebo den dopředu naložíme, prsíčka z obou stran popepříme i osolíme. Posypeme trochou čerstvých bylinek a v mističce smícháme olivový olej s medem, oleje trochu větší množství ,aby maso krásně obalilo. Tekutou směsí polijeme nebo pomašlujeme prsíčka z obou stran a uložíme marinovat do lednice.


Ingredience na brambory pro dvě osoby:
  • 2-3 brambory podle velikosti, pěkné,  ideálně nové brambory větších rozměrů
  • čerstvý tymián
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • ementál nebo jiný sýr, který máte rádi - nehodí se na tento recept čedar a podobně výrazné sýry, přebily by chuť samotného bramboru, ideální je sýr ementálského typu
Celou přípravu začneme chystat asi půl hodinky před tím než rozpálíme gril. Nejprve si uvaříme brambory ve slupce doměkka. Jakmile vyndáme necháme jen minutku vychladnout , ne déle, pak se s brambory pracuje hůř. Brambory tedy nakrojíme do mřížky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a troubu si předehřejeme na 200-210°C.  Brambory osolíme, opepříme,posypeme trochou tymiánu, polijeme každý lžičkou olivového oleje a dáme do trouby na 15minut. Mezitím si nachystáme salát.


Ingredience na cuketový salát pro 2 hladové osoby :) , nebo klidně pro 4 lidi :
  • 2 - 3 menší cukety
  • olivový olej
  • sůl
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • čerstvé bazalkové lístky
  • 1 větší stroužek česneku, prolisovaný
  • trocha citronové šťávy
Cukety si omyjeme, osušíme a celé podélně škrabkou nastrouháme na plátky ( kromě prostředku se semínky ), vypadá to opravdu efektně.V tuto chvíli bychom už měli začít dávat maso na gril, na grilu maso již nepotíráme marinádou a jen grilujeme dozlatova z obou stran, trvá to kolem 10minut, záleží jak rozpálený máte gril a jak silná kuřecí prsíčka. Dále bychom měli i vyndavat brambory z trouby. Ty už jen posypeme sýrem, pěkně do všech záhybů a troubu rozehřejeme na 230°C nebo na gril. A dáme do trouby než zezlátnou, tj. asi kolem pěti minut.

Teď si na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje, na půl minuty přihodíme česnek a citronovou kůru, dvakrát třikrát promícháme a ihned vhodíme cuketu. Osolíme a chvilku opékáme, tak aby cuketa pořád byla na skus tvrdší. Nechceme blátíčko :) Stačí tak 3-4 minuty, pak přihodíme bazalkové lístky a pánev vypneme , ochutíme citronovou šťávou a můžeme podávat.Citronová šťáva je pouze doplňkem, salát nemá být extra kyselý!  Salát musí být vlažný nebo teplý , studené už to tak není ono. Maso už by mělo být ogrilované, brambory zezlátlé a salát je také hotový, krásně načasované :) Vše do sebe pěkně zapadá, jen to chce trochu nad tím zapřemýšlet a i když Vám připadá že se z kuchyně moc nehnete , výsledek rozhodně stojí za to. Vše ideálně doplníme vychlazenou okurkovou vodu, pár plátků okurku alespoň půl hodinky předem udělá s vodou divy, je víc osvěžující a chutná lépe, pokud je venku velké vedro, můžeme doplnit pár kostkami ledu. A ideální grilovací odpoledne je na světě :) Víc o grilování zde.


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani děkuji za recept, dnes večer budu grilovat, hezkou neděli :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co , snad se grilování vyvedlo :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky