Black Forest Cake

Myslím, že dobrá polovina tenhle recept zná a zkoušela ho upéct díky nové rubrice/projektu časopisu Gurmet - Výzva pro odvážné :) Kterou vždy hostuje někdo jiný a má za úkol vymyslet výzvu pro nás ostatní, zatím to byly vše dorty a poslední výzvou byl právě dort Black Forest , který spousta z nás zná již odmalička pod názvem schwarzwaldský dort v klasičtější podobě bez stromečků :) Ty jsou ,ale na tom to, co mě nalákalo dort zkusit. Moc dobře víte, že nejsem moc cukrář a do těžších sweet akcí se moc nehrnu, ale višně miluji, čokoládu v poslední době až v hříšně velkém množství a krémy z mascarpone ještě víc, plus vyřádit se na lese z čokolády? Na to nejde říct ne :D Jen poučení ,když je doporučená forma 20cm tak 22cm to samé není, takže můj výtvor je krapet nižší než by měl být. Ale na chuti to tedy neubralo, když řeknu že dort zmizel za jeden jediný den nelžu ani v nejmenším , to byla prostě sladká bomba a pokud zbožňujete višně jako většina mé rodiny tak klidně dejte višní dvojnásobnou dávku.



Ingredience na jeden středně velký dort ideálně do formy o průměru 20cm:

  • 50 g másla
  • 180 g hladké světlé mouky
  • 5-6 lžic kakaa, já ráda hodně hořké a silné takže jsem dávala 6 vrchovatých lžic
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 g cukru krystal
  • špetička soli
  • 1 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 75ml horké vody
Tohle jsou všechny suroviny na vláčný kakaový korpus. Nejprve si tedy předehřejeme troubu na 180°C a formu si vyložíme pečícím papírem a boky ještě vymažeme máslem. Dále si ohřejeme 75ml vody a máslo rozpustíme. Nejprve ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme máslo, horkou vodu a nakonec do směsi zakysanou smetanu s rozšlehaným vejcem. Těsto nalijeme do formy a pečeme kolem 50ti minut. Když je korpus hotový necháme ho dokonale vychladnout, klidně ho můžete upéct den předem.

Ingredience na krém, omáčku a stromky :
  • 250 g kompotovaných višní ( klidně i víc :) 
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 500-700 g mascarpone ( já dávala 700g mám ráda víc krému )
  • 7-8 lžic moučkového cukru
  • 200ml smetany ke šlehání , vyšlehané do tuha
  • 200 g 70% čokolády
  • na ozdobení čokoládové hoblinky , můžete vynechat dort je už tak dost čokoládový 
Nejprve si scedíme višně a dáme je stranou, do malého hrnce si nalijeme šťávu z kompotu vmícháme škrob a zahříváme dokud nezhoustne, dáme stranou trochu vychladnout a poté až vmícháme citrusovou šťávu. 

Na stromy stačí jen rozehřát čokoládu a až vychladne,ale stále bude ještě tekutá ,naplníme s ní zdobící sáček nebo prostě obyčejný sáček u kterého vystřihneme pidi otvor a už jen na pečící papír kreslíme stromečky :) ty pak dáme ztuhnout do lednice, nebojte od papíru jdou krásně oddělit. Petra je poté upevňovala na špejle,aby byly vyšší a efektnější , já nechtěla mít na dortu nic co by se nedalo spucovat :D takže jsem jim udělala vždy pidi tlustší nožičku za kterou se do dortu snadno zabodnou :) 


Na krém vyšlehanou smetanu smíchanou s mascarpone a s cukrem. Pak už jen korpus rozdělíme na tři části, spodní namažeme krémem, poklademe višněmi, zakapeme trochou omáčky a přiklopíme druhým korpusem. Postup opakujeme a končíme krémem s višněmi a omáčkou. nyní už jen přidáme stromečky a je hotovo, na hodinku do lednice a sladké čoko hody můžou začít.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Děkuji :) No už mám dvě objednávky od příbuzných na narozeninový dort Black Forest :) Až tak chutnal

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Byl skvělý a klidně dej víc višní , ty na tom jsou nejlepší

      Vymazat
  3. Vypadá nóbl! :) Podle receptu na korpus je i dobrý, protože přesně tenhle typ čokoládových dortů vychází úplně nejlépe a nejsou moc hutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, není suchý,ale ani extra hutný nebo vlhký. A krém byl božský :)

      Vymazat
  4. Krása! Dala bych si teď ke kávě :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Když viděl na monitoru můj syn tento dort, tak začal žadonit, že bude úplně hodný, protože chce, aby ho maminka upekla. Hu, před Vánoci řeším cukroví a ne dorty, ale on ho tak moc chce, takže mám o víkendu o zábavu postaráno :) Ale těším se na něj - nejen že vypadá božsky, ale určitě bude i moc dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) tak prosím ještě jeden na víc, u mě ho chtěj úpéct všichni kdo ochutnali a i ti co ne :D

      Vymazat
    2. Hlásím, že dort měl obrovský úspěch. Jen ty kmeny stromečků se mi při zapichování roztékaly v ruce - příště musí být robustnější, nebo je něčím vyztužím - třeba mandlemi.

      Vymazat
  6. Wow, smekám! O výzvě jsem v Gurmetu četla a zaujalo mě to, ale já bůhvíjaká pekařka nejsem - doufám, žes dort nafotila do soutěže a robot - nebo co je tentokrát vlastně výhrou - poputuje k Tobě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé děkuji moc za pochvalu, no robot asi zůstanu v kuchyni jediný já :D Jsou tam ještě mnohem krásnější ,ale ta chuť :) Je to jednoduchý dort, tak pokud máš tyhle kalorické mňam bomby ráda, určitě se do něj pusť

      Vymazat
  7. Jsem moc ráda, že má takový úspěch! Já ho totiž skoro neochutnala :). Cukrářka nejsem a na stromečkách je to asi nejvíc znát :D. A klidně bych mu dala i kilo mascarpone! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dorty zkouším až poslední dobou, ale tenhle fakt měl mega úspěch :D A jsem ráda, že přišlo tolik lidí aby ho snědli, jinak bych ho snědla taky, miluju sladký :) což je mor, jestli nezačnu cvičit bude ze mě koule :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky