Masové kuličky ala Norma podle Jamieho
Tenhle recept je dalším velmi povedeným z kuchařky Jamieho Olivera, je to recept ,který napohled vypadá božsky a i tak chutná. Navíc není nikterak složitý takže ho bez problémů zvládne opravdu každý :)
Ingredience pro 4 osoby:
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 lilek
- čerstvá petrželka
- sůl
- pepř
- 400 g mletého hovězího
- olivový olej
- drcené oregáno
- bazalka
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžičky balzamikového octa
- 1 x plechovka krájených rajčat v konzervě
- 200 g instantní polenty
- kousek másla
- cca 30 g Gran Moravia, nastrouhaného
Lilek si nakrájíme na menší kostičky,které dobře osolíme a necháme na kuchyňské utěrce vypotit 15 minut, poté je dobře vyždímáme a otřeme. Mezitím si zpracujeme masové kuličky - do mísy přendáme maso, čerstvou petrželku, trochu oregána, sůl a pepř, vše dobře smícháme rukama a vytvarujeme z masa malé kuličky. Zatím dáme stranou.
V pánvi na troše olivového oleje opečeme kousky lilku dozlatova, k nim prolisujeme česnek, chilli omáčku a ocet, vlijeme rajčata a necháme dusit asi deset minut, v tuto chvíli by měla být omáčka tak akorát hustá. Nyní si začneme opékat na oleji dozlatova i masové kuličky. Když jsou hotové a ze všech stran krásně zlaté, vhodíme je do rajčatové omáčky, aby nevystydli a mezitím si připravíme polentu.
Do rendlíku s 500 ml horké vody vsypeme pomalu polentu a za stálého míchání vaříme asi tři minuty, kdy bude polenta krásně hustá a lesklá. Poté sundáme z plamene, vmícháme strouhaný sýr a máslo. Jednoduché že? :) Jídlo servírujeme vždy v pořadí polenta a na ní masové koule s omáčkou. Ideálně ještě posypeme čerstvou petrželkou. Zaručuji Vám, že až ochutnáte nebudete si jistí jestli jste téhle dobroty uvařili dost pro všechny!
Dobrou chuť
Tak na polentě jsem nezkoušela, dělám je s těstovinami. Asi budu muset obohatit repertoár :)
OdpovědětVymazatAsi mi s polentou chutnají víc , je to celé výraznější :)
Vymazat