Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými bramborami
Tohle jídlo je naprosto božské, nejen, že na talíři vypadá opravdu luxusně, ale také tak chutná. Kombinace zapečených smetanových brambor s na másle opečenou zeleninou a to vše završené výborným kuřecím masem, to je prostě ideální nedělní oběd! Dokonce i pokud vynecháte kuřecí maso a naservírujete jen zeleninu se zapečenými bramborami sklidíte úspěch :) Jídlo je i tak naprosto dokonalé. Je trochu složitější na čas,ale znáte to - Kdo si počká, ten se dočká.
Ingredience pro dvě osoby:
Takže , brambory si nejprve oloupeme, nakrájíme na plátky. Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi si na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme samozřejmě bramborovou vrstvou. Tuto vrstvu zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Dobrá rada, vrstvěte vše tak ,aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5cm místo, jinak dopadnete jako já a uděláte spíše hrnečku vař :D Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout, třeba na terasu.
V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova. Když jsou prsíčka skoro hotová dáme do vedlejší pánve kousek másla na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř.
Dobrou chuť
Ingredience pro dvě osoby:
- 2 ks kuřecích prsou
- sůl
- pepř
- olivový olej
- čerstvý tymián
- cca 6ks brambor, dle velikosti , já měla menší brambory, takže jsem použila víc kusů
- 250ml 12% smetany
- strouhaný sýr Gran Moravia
- sušená petrželka
- 2 stroužky česneku na tenké plátky
- 2 menší cibule, na plátky
- máslo
- 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- kousek zelené části porku
- trocha baby listového špenátu
Takže , brambory si nejprve oloupeme, nakrájíme na plátky. Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi si na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme samozřejmě bramborovou vrstvou. Tuto vrstvu zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Dobrá rada, vrstvěte vše tak ,aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5cm místo, jinak dopadnete jako já a uděláte spíše hrnečku vař :D Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout, třeba na terasu.
V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova. Když jsou prsíčka skoro hotová dáme do vedlejší pánve kousek másla na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř.
Dobrou chuť
Krása, hned bych si dala :) Bezva nápad zapékat brambory přímo v porcích!
OdpovědětVymazatVypadá to o trochu lépe než zapékání ve velké formě :)
Vymazat