Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými bramborami

Tohle jídlo je naprosto božské, nejen, že na talíři vypadá opravdu luxusně, ale také tak chutná. Kombinace zapečených smetanových brambor s na másle opečenou zeleninou a to vše završené výborným kuřecím masem, to je prostě ideální nedělní oběd! Dokonce i pokud vynecháte kuřecí maso a naservírujete jen zeleninu se zapečenými bramborami sklidíte úspěch :) Jídlo je i tak naprosto dokonalé. Je trochu složitější na čas,ale znáte to - Kdo si počká, ten se dočká.


Ingredience pro dvě osoby:

  • 2 ks kuřecích prsou
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • čerstvý tymián
  • cca 6ks brambor, dle velikosti , já měla menší brambory, takže jsem použila víc kusů
  • 250ml 12% smetany
  • strouhaný sýr Gran Moravia
  • sušená petrželka
  • 2 stroužky česneku na tenké plátky
  • 2 menší cibule, na plátky
  • máslo
  • 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • kousek zelené části porku
  • trocha baby listového špenátu


Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice. Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit doporučuji oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhat, pak zapékáte cca 45-55minut. Já mám,ale raději silnější plátky brambor, jsou tak v jídle víc cítit, takže si radši jídlo časově lépe naplánuji a zapékám tu hodinku a půl.


Takže , brambory si nejprve oloupeme, nakrájíme na plátky. Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi si na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme samozřejmě bramborovou vrstvou. Tuto vrstvu zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Dobrá rada, vrstvěte vše tak ,aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5cm místo, jinak dopadnete jako já a uděláte spíše hrnečku vař :D Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout, třeba na terasu.


V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova. Když jsou prsíčka skoro hotová dáme do vedlejší pánve kousek másla na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Krása, hned bych si dala :) Bezva nápad zapékat brambory přímo v porcích!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to o trochu lépe než zapékání ve velké formě :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky