Ricottové gnocchi se špenátem a prosciuttem

Hodně lidí miluje klasické bramborové noky a to většinou s těžkou smetanovou omáčkou,ale čím dál teplejší počasí si žádá odlehčenou variantu v podobě lehkých, jemných noků s ricottou. Náplň noků je opravdu víc než zajímá - špenát, prosciutto, cibule   - to je zárukou mnoha skvělých chutí! Vše je doplněnou lehkou letní rajčatovou omáčkou a čerstvě strouhaným sýrem.


Ingredience pro 4 osoby:
  • 400 g baby špenátu 
  • sůl
  • kousek másla
  • 1 menší žlutá cibule, velmi na drobno nasekaná
  • 100-120 g prosciutta, nasekaná na maličké kostičky
  • 200 g ricotty
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g strouhaného sýra Gran Moravia
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 žloutky
  • pepř
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • 1/2 červené cibule, nakrájená na droboučké kostičky
  • 1 lžíce dobrého rajčatového protlaku
  • 3 sušená rajčata, nakrájená na menší kusy
Nejprve si připravíme špenát, pořádně ho propereme ve studené vodě, okapeme ,ale nemusíme používat odstředivku, trocha vody co ulpí na lístcích se nám hodí. Rozpálíme na sucho pánev, vhodíme baby špenát, lehce osolíme a přiklopíme. Takto dusíme dokud listy nezvadnou, cca 3 -4 minuty. Jakmile je špenát hotový, dáme ho na talíř a necháme pořádně vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibuli a to jak na omáčku tak do noků. Ještě nakrájíme prosciutto a nastrouháme sýr. Tady se rozhodně hodí vše si pěkně nachystat dopředu.


Na másle necháme zesklovatět cibulku do noků a přihodíme prosciutto, jakmile se trochu opeče osolíme, opepříme a přidáme vyždímaný ( budete se divit kolik má v sobě špenát vody ) a na-jemno posekaný špenát. Vše opékáme tři minuty. Nyní dáme stranou opět dokonale vychladnout.


Mezitím si nachystáme do mísy mouku, ricottu, strouhaný sýr, muškátový oříšek a žloutky. Když máme špenátovou směs studenou přidáme k ricottě a vše dobře promícháme na lepivé těstíčko. Těsto by mělo mít velmi hustou konzistenci,ale bude trochu lepit. V této fázi začneme dělat rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji zesklovatíme červenou cibulku, přidáme nakrájená sušená rajčata a poté vlijeme konzervu s rajčaty a přidáme protlak, necháme prohřívat na mírném ohni. Mezitím si z těsta na noky tvoříme malé noky/kuličky. Ideálně to jde s lehounce pomoučněnýma rukama, noky by měly být menší cca 2-3 centimetrové, aby se dobře provařili. Než začneme válet musíme těstíčko ochutnat zda není potřeba opepřit, osolit. Poté už jen válíme, válíme a válíme dokud nemáme kuličky hotové :)


Když máme hotovo, dáme je vařit na 3-4 minuty do hrnce s dobře osolenou vroucí vodou. Knedlíčky zhruba po uplynutí času začnou krásně vyplavávat nahoru, takže je ihned vyndáme. Hotovou omáčku už jen promixujeme do hladší konzistence, ochutíme solí, pepřem a přidáme čerstvou bazalku. Nyní už gnocchi servírujeme s omáčkou lehce posypané strouhaným sýrem.


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani, krása! Hned mně naskočily - léto, moře, Itálie .....
    A nová úprava stránek se mně taky líbí!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsem moc ráda, že se ti líbí :) Chtěla jsem modernější a vzdušnější vzhled :) Jojo je to ideální letní recept

    OdpovědětVymazat
  3. Jani komplimenty super recept i Tvé nové graf. provedení blogu, krásné dny :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ani nevíš jak jsem ráda že se nový vzhled líbí :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky