Roštěnky na houbách

Od malička miluji tohle české jídlo, maminka ho dělala opravdu výborně, sice trochu jinak než Vám dnes ukážu,ale výborně. Prostě roštěnky na houbách s rýží je jedno z mích zamilovaných jídel. Masíčko,které je tak měkké , že se rozpadá, houbami provoněná omáčka...hmmm to je moje. Dnešní recept bude pro mě jiný v tom, že využijeme slaninu, směs lesních hub ,kde jsou i hříbky, tímto děkuji tchyni,která je přeborníkem v houbaření a vždy nám vytvoří slušnou zásobu do další sezóny. Dále použijeme vynikající hořčici, samozřejmě značky Uncleroys, podle mě jsou absolutní přeborníci v hořčicích! Pro tenhle recept jsem zvolila Hořčici s černým a zeleným pepřem no a ta je absolutně skvělá. Jemně pikantní s kousky pepře , krásně voní a je i  dost silná. Takže se ideálně hodí právě k hovězímu masu, vynikající bude na steaky! Já jsem nadšená, určitě s ní musím zkusit nějaké hamburgry.


Ingredience pro dvě osoby:

  • 3-4 plátky hovězí roštěné, záleží podle velikosti, pokud máte velké plátky stačí klidně dva
  • sůl
  • pepř
  • Pepřová hořčice Uncleroys ( nebo jiná pikantnější hořčice )
  • trocha hladké mouky
  • lesní houby, množství podle chuti,ale minimálně jednu hrst, my houby milujeme takže jsem dala pěknou kopu
  • 1 středně velká žlutá cibule, na jemno nasekaná
  • kousek másla
  • olivový olej
  • 150 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • špetka drceného kmínu
  • cca 400-500 ml hovězího vývaru
  • čerstvá petrželka
  • rýže k podávání
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Maso naklepeme a z každé strany opepříme a jen z jedné strany osolíme, to proto, že budeme podlévat vývarem ,který je sám o sobě slaný a pak ještě přidávat slaninu! Takže osolte opravdu méně! Plátky masa z obou stran potřete trochou hořčice, asi necelou čajovou lžičkou. Obalte v hladké mouce a na troše olivového oleje zprudka osmahněte v pánvi. Vyndejte a dejte do zapékací mísy.



V čisté pánvi nechte opékat slaninu s cibulkou dozlatova, pokud máte velmi libovou slaninu můžete přidat trochu oleje. Cibuli i slaninu dejte do mísy na roštěnky,lehce ochuťte kmínem a podlijte vývarem. Jen cca hrnek. Vývar předtím ochutnejte, pokud máte hodně slaný, klidně ho raději nařeďte vodou, abyste neměli maso pak přesolené. Maso přiklopíme a v troubě dusíme cca hodinu,  s tím, že kontrolujeme zda není potřeba přilít vývar.

Po hodince začneme chystat rýži, já miluji basamti ,která se vaří 20 minut, takže s tímto časem počítejte ať máte přílohu i maso stejně hotové.  Rýži tedy vařte dle instrukcí na obalu. Mezitím si v pánvi rozpustíme kousíček másla, na něm orestujeme houby  do měkka. Poté jemně osolíme a opepříme. Vmícháme trochu čerstvé petrželky a vše dáme k masu do trouby. Zapékáme cca 20-30 minut bez pokličky, aby se vše hezky opeklo. Pokud je to nutné samozřejmě přidáme trochu vývaru tak abychom měli dost omáčky. Nyní už jen měkké masíčko s houbami servírujeme s rýží.


Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky