Pain Tunisien - tuniský chléb

Tuniský semolinový chléb s olivovým olejem je vynikajícím pečivem k různým druhům masových kotlíků, hodí se k namáčení do různých omáček nebo třeba do tahine. Tento chléb se také přikusuje jen tak k misce s olivami , datlemi a sýrem. Používá se na něj speciální semolinová mouka - ano ta k výrobě italských těstovin.


Časové údaje: kynutí 1-1,5 h, dokynutí 30 min, pečení cca 20-30min

Ingredience na dva placaté malé bochníčky ( pro 2-4 lidi ):
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 175 ml vlažné vody
  • 250 g semolinové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 125 ml olivového oleje ( chce to kvalitní, aby nezkazil chuť chleba )
  • na potření smíchat v mističce 1 žloutek s 1 lžíví studené vody
  • na posypání sezamová semínka
Droždí vsypeme do vlažné vody a necháme pět minut aktivovat, poté dobře promícháme. V jiné velké míse smícháme obě mouky a sůl, k mouce vlijeme vodu s droždím a olej. Vše zamícháme abysme vytvořili pevné,ale lepkavější těsto. To vyklopíme na semolinovou moukou pomoučněný vál a hněteme 5-10min dokud není hladké a pružné.


Těsto vložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme kynout 1-1,5 h až zdvojnásobí objem. Poté těsto stlačíme pěstí, necháme 10 minut odpočinout a rozdělíme na dva stejně velké kusy. Z každého z nich vytvarujeme placku o šířce asi 2,5 cm a průměru 18-20 cm. Oba kulaté chleby dáme na olivovým olejem vymazaný plech, měli by se Vám vejít dva na jeden klasicky velký plech, nekynou moc do stran. Zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 30 minut dokynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C.

Když je trouba dostatečně předehřátá dáme na dno nádobu s vodou, zavřeme a necháme tak 5minut než budeme dávat chleby dovnitř. Chleby mezitím potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a posypeme dle chuti sezamovými semínky. Těsto na pár místech propíchneme párátkem , aby se v něm při pečení netvořily bublinky a dáme ho do trouby. Pečeme cca 30 min než budou bochníky zlatavé a zespodu při zaklepání budou znít dutě. Pak vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Já je pekla k Vepřovému kotlíku s cizrnou a bylo to dokonalé spojení :)



Dobrou chuť

Komentáře

  1. semolinovy chlebik som veru este nepiekla, vyzera zaujimavo a urcite chutne .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle je ještě oproti klasickému Italskému semolinovému chlebu zelenáč, ten sem musím také někdy dát to je báseň!:)

      Vymazat
  2. Jani, to je naprostá fantazie! Tedy už jen fotky mi stačily, aby se mi seběhly všechny sliny. Musím chlebíček zkusit hned zítra. Zlatá jsi!
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Semolinovou mouku jsem předevčírem objevila i v supermarketu Albert za fajn cenu :)

      Vymazat
  3. To je krasa, co najskor vyskusam. Len si upresnim... u nas predavaju ako semolinu jemnu krupicu, je to to iste, co si pouzila aj ty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Semolina existuje v různých hrubostech, tohle je hladká verze speciálně na chleba, tu co mají v Albertu je o maličko hrubší a víc žlutější než tato, já jí většinou kupuju ve wine foodu kde mi i poradí jakou na co, zda na těstoviny nebo chleba

      Vymazat
    2. Ahoj Janka, tak ja to dnes skusam s tou jemnou detskou krupicou, lebo inu semolinovu tu nedostat. Ale asi je toho oleja prilis vela. Nedala som ani celych 125ml, aj tak sa mi ho zdalo vela, cesto bolo tazke a zabil kvasnice, takze mi nenarastlo :( Dala som to aj tak piect, tak uvidim aspon ako chuti. Mozno som aj muku zle zvolila, nechcela som robit z bielej, tak som dala celozrnnu a s tou mam tiez taku skusenost, ze mi tazsie cesto z nej kysne (no cele som to zbabrala!). Nevadi, aspon teraz viem, ze ta detska krupica nie je asi ta semolinova, co ide do peciva :) Tvoje chlebiky vyzeraju super.

      Vymazat
    3. Ahoj, no ona ta krupice bude i jinak sát ten olej, oleje moc není se správnou moukou je akorát, asi ta krupice je moc hrubá na pečení chleba :( A k těmto tradičním se semolinou se moc ani bohužel nevyplatí dávat jinou než bílou mouku, taky jsem jednou zkoušela, zkreslí to chuť a opět hůř kyne, ale nezvdávej to první pokusy jsou nedokonalé, příště se povede lépe:)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky