Smetanová vánočka

Taky nemáte rádi ty suché Vánočky co Vám uvíznou v krku nebo snad v nejhorším případě ty kupované? Já tedy rozhodně ne, a navíc pro mě je Vánočka symbol Vánoc a to o dost větší než třeba cukroví. To být může,ale nemusí...za to vláčná máslová Vánočka k snídani na Štědrý den s hrnkem teplého mléka se skořicí tedy ano :) Mňam , už teď se těším na ráno!! Musím se pochlubit, že letos je to můj první vánočkový pokus, asi se divíte,ale tahle vánoční mňamka byla vždy v režii maminky :) Ale letos jsem si řekla, že zkusím konečně svou a najdu si o chloupek vláčnější než mám maminka...ano mami podařilo se mi udělat ještě tučnější a hutnější vánočku :) a bezesporu se u mě tenhle recept složený ze dvou receptů stává naším Best of!
 

Ingredience na 1 středně velkou Vánočku :
  • 1 kostka čerstvého droždí , tj. 42 g
  • 50 g třtinového cukru
  • 59 g krupicového cukru , bílého ( pokud chcete sladší dejte pouze tento bílý cukr , jinak je Vánočka méně sladká, nám však s lehkým pocukrováním stačí )
  • 200ml plnotučné smetany
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 120 g másla
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička čerstvé nastrouhané citronové kůry
  • velká hrst rozinek, den předem namočených v rumu
  • hrst nasekaných mandlí
  • vajíčko na pomazání
  • špejle
  • alobal, pečící papír
Nejprve si den předem namočíme rozinky do rumu. Všechny suroviny z ledničky vyndáme dvacet minut předem aby měly stejnou pokojovou teplotu. V hrnci smícháme mléko se smetanou a maličko prohřejeme, jen do té doby, abychom v mléčné směsi udrželi prst - pozor nejedná se o zkoušku odvahy :) Do mísy rozdrobíme droždí a přidáme všechen klasický cukr a trošku mouky, zalijeme trochou mléka, abychom vytvořili řídké těstíčko a necháme pět minut aktivovat droždí. Poté přidáme kompletně všechny suroviny kromě mandlí,vajíčka na pomašlování a rozinek. Vše zapracujeme nejprve vařečkou a poté vyklopíme na malinko pomoučněný vál a zpracujeme ve vláčné, krásně mastné ,ale nelepivé těsto. Jakmile má požadovanou konzistenci, vrátíme do mísy, zakryjeme folií a necháme dvě hodiny kynout. Pokud máme čas klidně necháme i 4hodiny.


Když těsto dobře vykyne, vyklopíme ho na vál, zapracujeme do něj 3/4 sekaných mandlí a okapané rozinky, poté rozděláme na 8 dílů - spodní 3 nejsilnější, další 3 o něco méně a poslední dva budou ještě o kousek menší. Jednotlivé kousky vyválíme na stejně dlouhé válečky. Ty postupně zapleteme, spodní část do klasického copu, uprostřed hranou dlaně uděláme "rýhu" pro usazení dalšího o něco tenčího copu a navrch jen zapleteme dva válečky - jakoby omotáme a zase uložíme do rýhu druhého copu.


Necháme 20minut kynout pod čistou utěrkou, pomažeme rozšlehaným vejcem , posypeme zbylými mandlemi a upevníme pomocí špejlí , aby nám jednotlivé copy nesjely. Zvlášť ,když je vánočka mastnější je nutné dobře ukotvit špejlemi, klidně ať vypadá jako ježek :) Pak dáme do trouby předehřáté na 200°C na 8minut, poté stáhneme na 150°C a dopečeme, pokud hnědne příliš rychle přikryjeme alobalem a dopečeme pod ním. Zda je uvnitř upečená zkusíme vytažením špejlí nebo naopak zapíchnutím do nejvyššího místa čisté špejle a pokud ji i čistou vytáhneme je dokonale upečeno. Pak už dáme jen vychladit, pocukrujeme a servírujeme.... A nejdokonalejší a nejpohádkovější snídaně je hotová! :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Wooou, krásna vianočka, že na prvý pokus...tak sa podarila na jednotku. A ja som ju dnes piekla, myslím že sú podobne :-)) aj recept som použila tiež ten na maslovu. Už sa tešíím na raňajky ako Ty :-) Krásne Vianoce prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky z ní mám obrovskou radost, bála jsem se aby se vydařila a je opravdu výborná :) Také krásné Vánoce :)

      Vymazat
  2. Jani, pečení vánočky je vždy velký zážitek,zvlášť ta první se nikdy nezapomene. Máš jí krásnou, ať Ti provoní nastávající sváteční dny, krásné Vánoce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tobě také krásné svátky plné chutí , dobrého jídla a lásky :)

      Vymazat
  3. naadherny kusok sa Ti podaril, u nas sa dnes tiez piekla, uz nech je rano!! ;) Krasne Vianoce! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nevím jak ty ,ale já už mám dva kousky vánočky za sebou...já jsem ale žrout, když ona je tak dobrá :)

      Vymazat
    2. hahaha hodina po polnoci :D ano domace su neodolatelne...ja som ju krajala este vsetci spali :)

      Vymazat
  4. Hehe, našla jsem ho! Právě jdu na to, je to skoro jako vaření online ;) =D nemám smetanu, musí to vánočka zvládnout jen s tou na vaření, ale furt lepší než mléko. Víš, co do ní ještě dávám? lžíci rumu odkapaného z těch máčených rozinek ;) Jdu na ní, Áňa mi snad dá chvilku aspoň na zadělání těsta než třeba sadne ze sedaky, nebo mi rozebere počítač =D Dám pak vědět, jak se povedla, jestli mi vykyne (což by byl div, protože dle mého leta skládaného receptu ala pejsek a kočička už je to jen mooc dobrý biskupský chlebíček =D), tak ji budu dělat 25. zase, jak znám rodinné žrouty =D

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Mitsuuko :) Doufám, že se povede :) My už jí máme snědenou, takže další budu dopékat po Vánocích :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky