Pastýřský koláč ala Cucinare

Na pastýřský koláč se chystám už pěkně dlouho, nakonec jsem pročítala takovou spoustu receptů na masové směsi zapečené pod peřinkou z kaše, že jsem si pospojovala z každého co mě zaujalo a vznikl takový můj recept, který se moc osvědčil a protože zapečená směs s kaší je prostě výborné zimní jídlo, určitě vyzkouším i jiné varianty a Vám také vřele doporučuji :) Malá rada pokud nebudete jen jako já dělat obídek pro dva nebo rodinu,ale pro přátele dejte jednotlivé porce do menší zapékacích mističek, protože servírovat tohle jídlo nějak pěkně na talíře moc nejde :) Chcete to prostě lžíci a jak nám říkal táta, když jsme byly se sestrou malé : " Prostě vem lžíci a bagruj ! :) "



Na porci pro dva hladovce nebo pro 4 menší jedlíky :
  • na kaši cca 5 středních brambor, teplé mléko, sůl, kousek másla a dvě hrsti strouhaného parmazánu
  • větší hrst sušených hub nebo jen hříbků
  • 250 g žampionů
  • 1 litr hovězího vývaru
  • olivový olej
  • 300 g mletého hovězího, lze i hovězí zadní na malé kostičky
  • sůl
  • pepř
  • 1 větší červená cibule
  • 300ml červeného vína
  • 3 střední mrkve
  • 4 stroužky česneku, nebo dle chuti
  • kousek celeru
  • čerstvý rozmarýn, na jemno nasekaný, dle chuti
  • čerstvý tymián
  • 2-3 lžíce rajčatového protlaku, bez cukru
Nejprve si nachystáme všechny suroviny. Sušené houby zalijeme horkou vodou tak , aby byly potopené a přiklopíme talířkem, takto si je nachystáme 30 minut předem. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, cibuli na jemno nasekáme, to samé uděláme z rozmarýnem. Mrkev i celer oloupeme a oboje nahrubo nastrouháme. Česnek prolisujeme. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit do osolené vody.


Ve woku nebo hrnci na olivovém oleji osmahneme dozlatova cibuli, celer i mrkev. Pak přidáme hovězí maso, lehce osolíme a malinko opečeme spolu s nakrájenými houbami a to jak žampiony tak i sušenými hříbky( asi 5 minut za stálého míchání ).  Přidáme bylinky, česnek, promícháme a zalijeme červeným vínem a vodou ze sušených hub, přiklopíme a necháme dusit dokud se víno neodpaří. Pak přilijeme vývar a protlak. Opět necháme pod pokličkou do zhoustnutí. V této chvíli už by všechny suroviny měly být krásně měkké. Takže směs ochutnáme a podle chuti přidáme sůl a pepř.

Když máme brambory měkké, slijeme vodu, přidáme kus másla a teplé nebo klidně i horké mléko a vše spolu dobře rozmačkáme a následně i prošleháme. Pak už jen přidáme nastrouhaný parmazán  a popřípadě i sůl.

Masovou směs dáme na dno zapékací mísy, uhladíme a navrch rozetřeme alespoň 2 centimetrovou vrstvu sýrové kaše,tak abychom pokryli celý prostor masové směsi. Uhladíme, uděláme ozdobné vlnky - jídlo je tak po upečení hezčí a vyniknou dozlatova upečené okraje a záhyby kaše. Vše dáme zapéct do trouby vyhřáté na 210°C na cca 10-15 minut, prostě dokud nezezlátne, pokud jste nedočkavci dejte jen na chviličku pod gril :)


Po vytažení z trouby nechte pár minut zchladnout a můžete se pustit do jídla :) Masovou směs mohu doporučit i na rýži nebo k těstovinám, má opravdu skvělou chuť :)



Dobrou chuť


Komentáře

  1. přesně jak píšeš. výborné zimní jídlo. přesně tak si tu chuť dokážu představit. vypadá to moc dobře a už to mám uložené pro blízké vyzkoušení. takové jídlo musí být výborné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) A navíc je to jednoduché, žádná náročná příprava :)

      Vymazat
  2. Děláš mně chutě :-). Je fajn kaši nandat pomocí zdobičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, mám takovou jednu divnou zdobičku, jakou máš doma ty? Měla bych koupit nějakou lepší

      Vymazat
    2. Já jsem spokojená s plátěnou:
      http://eshop.tescoma.cz/peceni/naradi-a-pomucky-na-peceni/delicia/630520-zdobicka-delicia-6-trysek

      Vymazat
  3. Cottage pie děláme často, máme trošku jiný recept, ale toto jídlo zbožňuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že těch receptů bude mraky, taky kouknu ještě po nějaké jiné variantě a jdu do toho :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky