Pastýřský koláč ala Cucinare
Na pastýřský koláč se chystám už pěkně dlouho, nakonec jsem pročítala takovou spoustu receptů na masové směsi zapečené pod peřinkou z kaše, že jsem si pospojovala z každého co mě zaujalo a vznikl takový můj recept, který se moc osvědčil a protože zapečená směs s kaší je prostě výborné zimní jídlo, určitě vyzkouším i jiné varianty a Vám také vřele doporučuji :) Malá rada pokud nebudete jen jako já dělat obídek pro dva nebo rodinu,ale pro přátele dejte jednotlivé porce do menší zapékacích mističek, protože servírovat tohle jídlo nějak pěkně na talíře moc nejde :) Chcete to prostě lžíci a jak nám říkal táta, když jsme byly se sestrou malé : " Prostě vem lžíci a bagruj ! :) "
Na porci pro dva hladovce nebo pro 4 menší jedlíky :
Ve woku nebo hrnci na olivovém oleji osmahneme dozlatova cibuli, celer i mrkev. Pak přidáme hovězí maso, lehce osolíme a malinko opečeme spolu s nakrájenými houbami a to jak žampiony tak i sušenými hříbky( asi 5 minut za stálého míchání ). Přidáme bylinky, česnek, promícháme a zalijeme červeným vínem a vodou ze sušených hub, přiklopíme a necháme dusit dokud se víno neodpaří. Pak přilijeme vývar a protlak. Opět necháme pod pokličkou do zhoustnutí. V této chvíli už by všechny suroviny měly být krásně měkké. Takže směs ochutnáme a podle chuti přidáme sůl a pepř.
Když máme brambory měkké, slijeme vodu, přidáme kus másla a teplé nebo klidně i horké mléko a vše spolu dobře rozmačkáme a následně i prošleháme. Pak už jen přidáme nastrouhaný parmazán a popřípadě i sůl.
Masovou směs dáme na dno zapékací mísy, uhladíme a navrch rozetřeme alespoň 2 centimetrovou vrstvu sýrové kaše,tak abychom pokryli celý prostor masové směsi. Uhladíme, uděláme ozdobné vlnky - jídlo je tak po upečení hezčí a vyniknou dozlatova upečené okraje a záhyby kaše. Vše dáme zapéct do trouby vyhřáté na 210°C na cca 10-15 minut, prostě dokud nezezlátne, pokud jste nedočkavci dejte jen na chviličku pod gril :)
Po vytažení z trouby nechte pár minut zchladnout a můžete se pustit do jídla :) Masovou směs mohu doporučit i na rýži nebo k těstovinám, má opravdu skvělou chuť :)
Dobrou chuť
Na porci pro dva hladovce nebo pro 4 menší jedlíky :
- na kaši cca 5 středních brambor, teplé mléko, sůl, kousek másla a dvě hrsti strouhaného parmazánu
- větší hrst sušených hub nebo jen hříbků
- 250 g žampionů
- 1 litr hovězího vývaru
- olivový olej
- 300 g mletého hovězího, lze i hovězí zadní na malé kostičky
- sůl
- pepř
- 1 větší červená cibule
- 300ml červeného vína
- 3 střední mrkve
- 4 stroužky česneku, nebo dle chuti
- kousek celeru
- čerstvý rozmarýn, na jemno nasekaný, dle chuti
- čerstvý tymián
- 2-3 lžíce rajčatového protlaku, bez cukru
Ve woku nebo hrnci na olivovém oleji osmahneme dozlatova cibuli, celer i mrkev. Pak přidáme hovězí maso, lehce osolíme a malinko opečeme spolu s nakrájenými houbami a to jak žampiony tak i sušenými hříbky( asi 5 minut za stálého míchání ). Přidáme bylinky, česnek, promícháme a zalijeme červeným vínem a vodou ze sušených hub, přiklopíme a necháme dusit dokud se víno neodpaří. Pak přilijeme vývar a protlak. Opět necháme pod pokličkou do zhoustnutí. V této chvíli už by všechny suroviny měly být krásně měkké. Takže směs ochutnáme a podle chuti přidáme sůl a pepř.
Když máme brambory měkké, slijeme vodu, přidáme kus másla a teplé nebo klidně i horké mléko a vše spolu dobře rozmačkáme a následně i prošleháme. Pak už jen přidáme nastrouhaný parmazán a popřípadě i sůl.
Masovou směs dáme na dno zapékací mísy, uhladíme a navrch rozetřeme alespoň 2 centimetrovou vrstvu sýrové kaše,tak abychom pokryli celý prostor masové směsi. Uhladíme, uděláme ozdobné vlnky - jídlo je tak po upečení hezčí a vyniknou dozlatova upečené okraje a záhyby kaše. Vše dáme zapéct do trouby vyhřáté na 210°C na cca 10-15 minut, prostě dokud nezezlátne, pokud jste nedočkavci dejte jen na chviličku pod gril :)
Po vytažení z trouby nechte pár minut zchladnout a můžete se pustit do jídla :) Masovou směs mohu doporučit i na rýži nebo k těstovinám, má opravdu skvělou chuť :)
Dobrou chuť
přesně jak píšeš. výborné zimní jídlo. přesně tak si tu chuť dokážu představit. vypadá to moc dobře a už to mám uložené pro blízké vyzkoušení. takové jídlo musí být výborné!
OdpovědětVymazatDíky :) A navíc je to jednoduché, žádná náročná příprava :)
VymazatVypadá to moc krásně! :))
OdpovědětVymazatDěkuji:)
VymazatDěláš mně chutě :-). Je fajn kaši nandat pomocí zdobičky.
OdpovědětVymazatDíky za tip, mám takovou jednu divnou zdobičku, jakou máš doma ty? Měla bych koupit nějakou lepší
VymazatJá jsem spokojená s plátěnou:
Vymazathttp://eshop.tescoma.cz/peceni/naradi-a-pomucky-na-peceni/delicia/630520-zdobicka-delicia-6-trysek
Cottage pie děláme často, máme trošku jiný recept, ale toto jídlo zbožňuju!
OdpovědětVymazatMyslím, že těch receptů bude mraky, taky kouknu ještě po nějaké jiné variantě a jdu do toho :)
Vymazat