Zapečené jáhly s jahodami aneb božská snídaně
Tak tohle je ideální zdravá,sladká svačinka nebo snídaně, ideální začátek nedělního dne :) Jsou rychle hotové, zasytí a jsou plné vitamínů a minerálů. Navíc vypadají skvěle..Tenhle recept Vám provoní kuchyni sladkými jahůdkami, mandlovým mlékem a kokosem až se budou olizovat i sousedi :)
Ingredience na 4 porce :
Ingredience na 4 porce :
- velká hrst jahod, očištěných a pokud máte větší i nakrájených na menší kousky
- 100 g jáhel v suchém stavu, ideálně v bio kvalitě
- troška nerafinované soli
- 300 ml mandlového mléka
- 1 vejce - bílek a žloutek zvlášť
- 1 lžička vanilkového extraktu, žádnou chemii!!:)
- 1 lžíce agávového sirupu
- kůra z půlky citronu nebo sušená kůra
- 1 lžička kokosového tuku/oleje na vymazání formy
- 1 lžíce kvalitního tmavého třtinového cukru na posypání
Nejprve
jáhly propláchněte studenou vodou a nechte v cedníku okapat. Přendáme
do hrnce, zalijeme mlékem a lehce osolíme a pod pokličkou vaříme bez míchání na
mírném plameni 10 minut ( opravdu na mírném a klidně použijte vyšší
hrnec, jelikož Vám může mléko s jáhly vypěnit nahoru až na pokličku ).Pak vypneme plamen a necháme dojít
pod pokličkou 15-20 minut. Mezitím utřeme žloutek s vanilkovým extraktem a agávovým sirupem, přidáme kůru a přimícháme do hotových ( po uplynutí 15-20ti
min )jáhel. Vše hezky promícháme.
Troubu
si předehřejeme na 180°C. Bílek ,který nám zbyl ,ušleháme do tuhého sněhu a zlehka
zapracujeme do jáhlové směsi. Formu si vymažeme kokosovým olejem a začneme
vrstvit. Nejprve dáme polovinu jáhel, hezky uhladíme, posypeme jahodami. Překryjeme zbývající směsí a mírně uhladíme. Navrch dáme opět pár jahod pak už pocukrovat lžící třtinového cukru a můžeme dát zapéct na 15
min.
Hotové jáhly podáváme ihned nebo i trochu vychladlé, dobré jsou obě varianty :)
Dobrou chuť
vypadá to super, takové snídaně si poslední dobou připravuju nejčastěji...a časem na to to stráveným vůbec nelituji..
OdpovědětVymazatto vypadá výborně :))
OdpovědětVymazataž se vrátím z dovči zkusím to ukuchtit vypadá božsky :)
OdpovědětVymazatNe každý recept na jáhly mi chutná, ale tento u nás zůstane v oběhu. Děkuji, moc jsem si pochutnala. :)
OdpovědětVymazat