Zapečené jáhly s jahodami aneb božská snídaně

Tak tohle je ideální zdravá,sladká svačinka nebo snídaně, ideální začátek nedělního dne :) Jsou rychle hotové, zasytí a jsou plné vitamínů a minerálů. Navíc vypadají skvěle..Tenhle recept Vám provoní kuchyni sladkými jahůdkami, mandlovým mlékem a kokosem až se budou olizovat i sousedi :)


Ingredience na 4 porce :
  • velká hrst jahod, očištěných a pokud máte větší i nakrájených na menší kousky
  • 100 g jáhel v suchém stavu, ideálně v bio kvalitě
  • troška nerafinované soli
  • 300 ml mandlového mléka
  • 1 vejce - bílek a žloutek zvlášť
  • 1 lžička vanilkového extraktu, žádnou chemii!!:)
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • kůra z půlky citronu nebo sušená kůra
  • 1 lžička kokosového tuku/oleje na vymazání formy
  • 1 lžíce kvalitního tmavého třtinového cukru na posypání

Nejprve jáhly propláchněte studenou vodou a nechte v cedníku okapat. Přendáme do hrnce, zalijeme mlékem a lehce osolíme a pod pokličkou vaříme bez míchání na mírném plameni 10 minut ( opravdu na mírném a klidně použijte vyšší hrnec, jelikož Vám může mléko s jáhly vypěnit nahoru až na pokličku ).Pak vypneme plamen a necháme dojít pod pokličkou 15-20 minut. Mezitím utřeme žloutek s vanilkovým extraktem a agávovým sirupem, přidáme kůru a přimícháme do hotových ( po uplynutí 15-20ti min )jáhel. Vše hezky promícháme.
 
Troubu si předehřejeme na 180°C. Bílek ,který nám zbyl ,ušleháme do tuhého sněhu a zlehka zapracujeme do jáhlové směsi. Formu si vymažeme kokosovým olejem a začneme vrstvit. Nejprve dáme polovinu jáhel, hezky uhladíme, posypeme jahodami. Překryjeme zbývající směsí a mírně uhladíme. Navrch dáme opět pár jahod pak už pocukrovat lžící třtinového cukru a můžeme dát zapéct na 15 min.
 
Hotové jáhly podáváme ihned nebo i trochu vychladlé, dobré jsou obě varianty :)
 
Dobrou chuť
 

Komentáře

  1. vypadá to super, takové snídaně si poslední dobou připravuju nejčastěji...a časem na to to stráveným vůbec nelituji..

    OdpovědětVymazat
  2. až se vrátím z dovči zkusím to ukuchtit vypadá božsky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ne každý recept na jáhly mi chutná, ale tento u nás zůstane v oběhu. Děkuji, moc jsem si pochutnala. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky