Salát s artyčokem a pecorinem

Dnes tu máme pokračování v naší gastronomické cestě Itálií ..ještě chviličku pobudeme v kraji Lazio, ale tentokrát nebudeme ochutnávat Víno s výborným telecím masem jako minule,ale dnes se podíváme na zoubek třem oblíbeným surovinám tohoto regionu - olivovému oleji, artyčokům a sýru pecorino. 



Olivový olej je snad ještě větším pojmem v oblasti Lazio než víno....olivové háje ,stejně jako lisovny olejů najdeme napříč celým krajem. Takže není divu , že olivový olej pocházející z kraje Lazio dostal v roce 2014 ocení : "The Best Extra Virgin Olive Oil of the Year" Flos Olei 2014!! 
Na ochutnání jsem tedy dostala doslova jedničku z kraje Lazio a to Extra panenský olivový olej " EVO" Tucia DOP 2014. Olej je balený v tmavém skle což mu dodává kromě praktičnosti i krásný luxusní vzhled. Má sytou zlatožlutou barvu se zelenými tóny. Jeho barva i vůně je o dost výraznější než klasických olivových olejů,které si můžeme koupit běžně v supermarketu. Zvlášť vůně je opravdu intenzivní ovocně-olivová. Pro odrůdu Caninese, která tvoří tento vynikající olej je typická vůně mechu a bodláku, což možná zní divně,ale opravdu je tam ta "mechovitost"cítit, prostě zemitá vůně silného aromatického olivového oleje, který se ideálně hodí do všech možných salátů nebo na marinování dobrého masa na gril, třeba s jehněčím si bude víc než rozumět.

Další surovinou typickou pro tento kraj je ovčí sýr pecorino, který je typický pro oblast Viterbských jeskyní, kde tento druh sýra zraje. A posledním dnešní zástupcem Itálie je Artyčok.

Který používáme jako zeleninu s mnoha léčebnými účinky. Obsahuje totiž bioflavonoidy, vit.A i C, kyselinu listovou, hořčík, draslík i zinek a mnoho dalších látek. Výborný je pro detoxikaci jater, snižuje hladinu cukru i cholesterol a celkově působí jako detoxikační dobrota. Takže bychom ho rozhodně měli zařadit do našeho jídleníčku. A my si dnes ukážeme jak uchovat jeho vitamíny v téměch stoprocentní podobě, ve formě salátu ,kdy ho vůbec nebudeme tepelně upravovat. A o tom, že se jedná o naprosto luxusní salát zajímavých chutí nemůže být sporu!!




 Ingredience pro dvě osoby na menší salát:
  • 1 artyčok
  • opravdu dobrý extra panenský olivový olej, nevyplatí se na oleji šetřit, dokresluje totiž celou chuť salátu a je zde víc než důležitou částí
  • šťáva z jednoho citronu
  • trocha čerstvé petrželky
  • sůl
  • ocet balsamico ( ne redukci!! )
  • cherry rajčata
  • směs listových salátů ( nedoporučuji převahu rukoly, salát by byl moc pikantní a hořký )
  • pecorino
Nejprve si musíme nachystat artyčok. Není to nic těžkého jen je potřeba vědět jak na to. Předem chci upozornit, že čím rychleji budeme s artyčokem pracovat tím lépe, velmi rychle na vzduchu oxiduje a černá. Na fotkách už je ke konci vidět, že tím že jsem musela recept i fotit zčernal trochu víc, nebojte, když se nebudete zdržovat focením tak vám neztmavne :) Takže si předem vymačkejte citronovou šťávu, připravte olivový olej, sůl a misku kde budete artyčok marinovat. pak potřebujete prkénko, nůž a jdeme na to. Artyčok je překrásná zeleninová květinka u které je potřeba odstranit dřevnaté vnější listy. Viz fotka kde je celý a pak fotka po odstranění a oloupání nožky. 

Tady je ještě krásně celý včetně tuhých lístků ...

A zde už pěkně oškubaný :D Jsou odstraněné tuhé lístky a nožka je oloupaná.

Nyní je potřeba ukrojit ještě špičky, ty jsou také moc tuhé do salátové podoby. 



Nyní je na čase kouknout se dovnitř. Takže ho pěkně rozpůlíme. 


No není to krása? :) Půvabná rostlinka, ale jak si asi všimnete na fotce pěkně vyniknou chloupky co má uprostřed a právě ty bychom v salátu neradi našli!! Takže je musíme všechny vykrojit včetně fialkového středu. No uznávám, moc nám z toho artyčoku nezbude :))) Ale nebojte to co zbude stojí za to a bohatě stačí. 

Tady už vidíte pěkně "vykuchaný" artyčok tak jak ho potřebujeme.


Teď už ho jen nakrájíme na co nejtenčí proužky a šup s ním do mísy, rychle zakápneme šťávou z citronu, osolíme a dobře polijeme olivovým olejem, kterým zde nešetříme, použijeme cca 4 lžíce, neměřila jsem to , použila jsem odhadem. Ale zhruba čtyři lžíce. Přidáme posekanou petrželku, stačí asi lžíce. A necháme deset minut marinovat v lednici přikryté folií. 

Pak už jen na talíř nachystáme směs salátů, přepůlená cherry rajčátka, navrch "posadíme" marinované a lehce okapané artyčoky, posypeme plátky pecorina a zakápneme ještě maličko olivovým olejem, dochutíme solí a pár kapkami octa balsamico. Nyní máme hotovo. Salát je opravdu velmi dobrý, artyčoky krásně natáhnou chuť vynikajícího olivového oleje a citronu a spolu se sladkými rajčátky a pecorinem je to prostě božský salát. Já ho v syrové podobě měla poprvé a musím říct, že je to pro mě jedna z nejlepších úprav artyčoku jaké jsem kdy jedla!! A rozhodně se tento salát stane naší letní stálicí ke grilování. 


Dobrou chuť


Komentáře

  1. Tak to gratuluji, já se s artyčokem ještě neskamarádila, plánovala jsem ho zapékat a už při loupání a odkrajování lístků jsem váhala, tvrdé mi přišli všechny a když tak jsem loupala a loupala a když jsem vyndala ten střed, tak mi skoro nic nezbylo. Tak snad příště koupím nějaký čerstvější nebo nevím :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky