Vajíčka po turecku a Moje rodinná kuchařka

Asi jste si všimli, že 15.května proběhl Food Revolution Day a to jednat proto, že propagátorem byl Jamie Oliver a za druhé , pokud sledujete foodblogy, tahle akce neušla letos ani jejich pozornosti! Zvláště na Slovensku se toho zhostili skvěle a měli uspořádanou FOOD akci na podporu tohoto projektu a v ČR zase foodblogeři dostávali dárečky v podobě kuchařek z dílny Jamieho Olivera, tentokráte z jeho FoodTube, kterou doporučuji sledovat na kanále Youtube, jsou tu opravdu překrásné recepty.


Letošní projekt Food Revolution Day byl zaměřen proti dětské obezitě a měl podpořit vzdělávání ohledně zdravé stravy ve školách a zapojit děti do přípravy jídla a hlavně podpořit domácí vaření z čerstvých surovin. Proto na recenzi kuchařka s názvem MOJE RODINNÁ KUCHAŘKA. Autorkou je Kerryann Dunlop, kterou jsem tedy do teď neznala. Jedná se o mámu dvou dětí ,která nám chce dokázat, že dobře a kvalitně se dá vařit velmi snadno. Sympatická maminka nám tedy předkládá moc povedenou kuchařku menšího formátu, takže je skvělá třeba i na chalupu a jiné cesty, protože nezabere moc místa a je lehká. Což oceňuji, sama mám doma spíše těžší, obří kuchařky.

kuchařka má podle mě velmi povedenou obálku, která díky krásné barvě zaujme na první pohled...

A náš dnešní recept :)

Kuchařka obsahuje mnoho pěkných , barevných fotek a hlavně je přehledně rozdělená na sekce:

  • Snídaně - zde mě asi nejvíc zaujal recept na Kukuřičnou kaši
  • Svačiny a rychlovky - rozhodně zaujala Vajíčka po turecku , která si dnes spolu připravíme
  • Vaření ve velkém - tady mě zaujal snad každý recept, ale asi nejvíc Chilli con zelenina
  • Čas na večeři - vítězem je pro mě ,alespoň podle krásné fotky Domácí rybí prsty se šťouchaným hráškem s mátou
  • Přílohy - Opékané cukety s chilli, mátou a citronem budou jasná volba ke grilování 




Takže jak sami vidíte zajímavých receptů je zde spousta, navíc nejsou vůbec složité, takže kuchařka se hodí i pro začátečníky v kuchyni :) Myslím, že je to velmi dobrý tip na dárek pro méně zkušené kuchaře, kteří s experimenty teprve začínají. 

My si dnes z kuchařky uvaříme rychlovku v podobě Menemenu - tedy Vajíček po turecku. A proč jsme vybrala tenhle jednoduchý recept? No je to totiž neskutečně praktický a vynikající recept na kocovinu :D Ano doslova lék na nevolnost po prohýřené noci, kdy žaludek potřebuje nakopnout něčím výživným a ostrým , aby se trochu probral. A tohle  dámy a pánové je naprostá bomba, postavil nás na nohy v "cukuletu". Navíc recept je rychlý a pro lenivé víkendové snídaně jako dělaný. 


Ingredience pro dvě osoby:
  • 3-4 vajíčka
  • sůl
  • čerstvá petrželka
  • nakládané zelené chilli papričky
  • 1/2 žluté a 1/2 červené papriky
  • jarní cibulka 
  • máslo 
  • pečivo k podávání 
  • 2 zralá rajčata
V receptu jsme udělala nějaké ty menší změny, aby jsem si přípravu trochu usnadnila a chuť maličko vylepšila. Nejprve si nadrobno nasekáme 1 jarní cibulku včetně bílé i zelené části. Obě papriky si nakrájíme na větší kostičky a chilli papričky si překrojíme na menší dílky.Můžeme je klidně nasekat i na jemno. 

Na pánev dáme kousek másla a necháme na něm trochu opéct cibulku a obě papriky, tak aby zelenina lehce změkla. Přidáme dvě rajčata , která jsme si předtím lehce promixovali v mixéru , nejde nám o to aby z nich byla úplná kaše, takže mixujeme jen nahrubo. A zakápneme asi 50 ml teplé vody, necháme pěkně provařit. 


Osolíme a když máme tekutinu téměř vyvařenou, uděláme si v zelenině 3 nebo 4 místečka, podle počtu vajec a do nich vajíčka rozklepneme. Ty ještě trochu osolíme, poklademe  chilli papričkami a dáme do trouby na tři minuty pod gril , proto je nutná pánev ,kterou můžeme bez problému dát do trouby!! Směs vyndáme jakmile bílky krásně ztuhnou a žloutek je ještě maličko tekutý. Vajíčka už jen posypeme čerstvou petrželkou a můžeme podávat s opečeným pečivem. 

Vajíčka jsou pikantní, sytá a díky většímu množství paprik i chuťově netradiční a zajímavá. Dokáží dodat potřebnou energii a probrat rozbouřený žaludek, takže si je určitě připravte :) 


Dobrou chuť


Komentáře

  1. Už dlouho hledám kuchařku, která by mě v určitém směru obohatila. Tato vypadá na první pohled opravdu lákavě. :) Ať se s ní hezky vaří! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím souhlasit :) ta kuchařka vypadá fakt skvěle :)

    Blond LADY

    OdpovědětVymazat
  3. Ano přesně tak, kuchařka se moc povedla a opravdu musím pochválit fotky a formát knihy :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky