Plněné kalamáry

Dnešním receptem uzavřeme " cestování " po Italském kraji Abruzzo ,dnešním receptem se podíváme na přímořskou kuchyni, kde hlavní součástí jídelníčku jsou samozřejmě mořské plody, ryby a celkově lehčí pokrmy. Proto jsem si pro Vás připravila zajímavou pochoutku v podobě mořských plodů - plněné kalamáry krevetami s rajčatovou omáčkou, to vše samozřejmě ve spojení s olivovým olejem Forcella, pocházejícím ze stejného kraje jako náš vynikající recept.


Olivový olej Forcella je vyroben z odrůdy Intosso a má překrásnou zlatožluotou barvu s lehkými zelenými odstíny, a celkově mi hodně připomíná lehké jarní počasí. Jeho vůně mi evokuje artyčoky, čerstvě posekanou trávu a přitom si zachovává velmi výraznou pikantní chuť, takže si tenhle olivový olej opravdu vychutnáte. Navíc se ideálně hodí k rajčatovým pokrmům, zeleninovým či luštěninovým jídlům a nebo samozřejmě oceníte jeho chuť i v klasickém salátu Caprese nebo právě jako my v tomhle receptu s mořskými plody.



Ingredience pro dvě osoby:

  • 2ks Kalamáry, ideálně očištěné tuby ( na každou osobu jedna větší tuba, já dělala recept pro tři osoby, viz fotka :)
  • hrst koktejlových krevet, lehce posekaných na menší kusy
  • velká hrst strouhanky
  • velká hrst strouhaného pecorina
  • sůl
  • pepř
  • extra panenský olivový olej Forcella
  • 1-2 rozšlehaná vejce, podle velikosti 
  • čerstvá petrželka
  • 1 na jemno posekaná šalotka
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • čerstvá bazalka
  • 1/2 červené cibule, nesekaná na jemno
  • 1 stroužek česnku, polisovaný
Nejprve si nachystáme rajčatovou omáčku. Na lžíci olivového oleje necháme zesklovatět červenou cibuli, poté přidáme na minutu česnek a zalijeme rajčaty. Necháme deset minut prohřát, přidáme čerstvou bazalku, pepř a sůl dle chuti.


Na pánvi si začneme chystat náplň. Na olivovém oleji necháme lehce zezlátnout šalotku, poté prohřejeme nahrubo nasekané koktejlové krevetky - asi tři minuty. Dáme do mísy, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, čerstvou petrželku, opepříme, osolíme a přilijeme rozšlehané vejce, promícháme. Směs by měla být hustá a dobře držet pohromadě. Touto směsí plníme kalamary, které dobře spojíme párátky, aby při opékání náplň nevytékala. 


Na čisté pánvi na lžíci olivového oleje opečeme dozlatova kalamáry ze všech stran, poté ihned servírujeme s teplou rajčatovou omáčkou. 

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Moc zajímavý recept :-) Kalamáry jsem nikdy nejedla.

    OdpovědětVymazat
  2. Já kalamáry znám spíše osmažené, takže tohle pro mě byla také novinka a velmi příjemná změna

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky