Špaldové muffiny s čokoládou a ořechy

Tento zdravý recept mám z mé oblíbené knížky/kuchařky Bioabecedář Hany Zemanové, spíše je to má bible :) Knížka je krásně napsaná, fotky jsou dokonalé a celkové provedení knihy je opravdu povedené a zajímavé, vřele doporučuji. Ptáte se asi jak muffiny mohou být zdravé,ale nesmíte si plést zdravé a dietní :) Dietní určitě nejsou,ale pokud chcete své rodině a hlavně dětem udělat zdravou,sladkou dobrůtku k snídani či svačině je tenhle recept to pravé ořechové:) Muffiny nejsou tolik sladké jako ty klasické a jsou krásně vlhké , což já miluji. ( recept jsem si trochu předělala k obrazu svému )


Ti z Vás kteří většinou pečou jen z klasické bílé pšeničné mouky si mohoou obohatit své zásoby o mouku špaldovou, je lépe stravitelná a zdravější než pšeničná. Špalda obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin a má vysoké procento vlákniny, je lépe stravitelná, bohatá na vitamíny i minerály. V oblibě ji měla i Svatá Hildegarda, která jí používala při léčení. My teď nebudeme léčit zdrav.problémy nýbrž péci sladkou dobrotu ,která nás určitě pohladí nejen na těle ,ale i na duši :))

Ingredience na cca 12-15ks muffinů (dle velikosti formiček ):
  • 250g špaldové mouky ( můžete použít i půl napůl s klasickou bílou moukou, budou o něco málo nadýchanější , ale určitě nevynechávejte špaldovou mouku úplně, má lehce oříškovou chuť , která by v receptu chyběla )
  • 80 g třtinového cukru 
  • 3 lžičky kypřicího prášku 
  • 1-2 lžičky vanilkového extraktu 
  • 1 lžíčka mleté skořice
  • 80 g nadrobno nasekané čokolády ( nejlepší je vysokoprocentní  tmavá čokoláda,ale můžete namíchat i půl napůl s velmi kvalitní mléčnou čokoládou  )
  • 60 g nasekaných vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 200 ml bílého kvalitního jogurtu 
  • 2 vejce 
  • 100g másla
Troubu předehřejeme na 180°C  a připravíme si formičky na muffiny.Ořechy nahrubo nasekáme a opražíme je nasucho na pánvi, pozor ať se nepřichytí, vše trvá tak tři čtyři minuty. Čokoládu nasekáme na menší kousky, pak všechny suché ingredience ( kromě ořechů ) smícháme v misce dohromady. V kastrůlku rozehřejeme máslo a necháme chvilku zchladnout. Po cca 5ti minutách do másla vmícháme vejce a jogurt, dobře promícháme, nelekáme se , že směs vypadá trochu podivně jakoby sraženě, je to vpořádku. Obě směsi ( suchou i tekutou ) smícháme  a přidáme nasekané ořechy . Těsto příliš nemícháme, jen tak aby se ingredience pěkně spojily.

Lžící naplníme formičky vždy zhruba do 2/3 a dáme péct na 20-25min, muffiny po 15ti minutách chodíme kontrolovat a až povrch lehce zezlátne zkusíme špejlí zda je těsto již hotové ( do nejvyššího místa v muffinu píchneme pomalu a opatrně čistou špejli, pokud ji vytáhneme bez nalepeného těsta je vše hotovo, pokud je špejle oblepená necháme ještě pár minut a test zopakujeme , pozor když těsto testujeme necháme ho po celou dobu v troubě jen plech s muffiny trochu vysuneme ). Nelekejte se , že muffiny moc nezezlátnout, jen tak zlehka, tento recept je spíše světlejší. Muffiny nechte vychlanout a pak už jen mlsejte s dobrou kávičkou :)))

Dobrou chuť


Komentáře

  1. Vypadají moooc dobře:) taky jsem dělala muffiny, ale zase extra čokoládové a z celozrnné mouky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) děkuji..jojo četla jsem , fotky vypadají úplně jak z plakátu:))) určitě někdy zkusím

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Ano to byly :)))) až moc, taky jsme jich snědla nejvíc :))

      Vymazat
    2. Kolik z toho bylo kousků?

      Vymazat
    3. Jak píši před seznamem ingrediencí to záleží na velikosti košíčků cca 12-15ks, já měla 12kousků

      Vymazat
    4. Jéé no jóo, já si toho nevšimla.:-)

      Děkuji Helena

      Vymazat
    5. :) v pořádku , hlavně at se povedou ,taky je musím brzo zopakovat:)

      Vymazat
    6. já dělala s banánem podle receptu z televize a banány měly být nakrájené jen na kolečka, jenže se vůbec neuděly.:-( Banán se nerozpekl a hmota kolem každého kolečka byla syrová.:-(( Takže jsem hledala lepší recept a našla jsem jich tu dokonce víc...:-)))))

      Helena

      Vymazat
    7. Tak to ráda čtu :)))Určitě zkus banánový dort podle Jamieho ,který tu mám také to je mňamka:)

      Vymazat
    8. No ten vypadá taky zajímavě..:-))) Každopádně muffiny hotový a opravdu vypadají výtečně. Už se těším na zítřejší snídani...:-)))

      Helena

      Vymazat
    9. Tak doufám, že i báječně chutnaly:))))

      Vymazat
    10. Byly výborný...:-))) Všem chutnaly...:-)))
      Helena

      Vymazat
  3. tie muffinky su vyyborne!!! :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Místo čokolády jsem do nich dala brusinky v karobu, místo třtinového cukru med, který byl zrovna k dispozici. A byly vynikající! Už se těším, až udělám další várku :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky