Cibulový koláč se sýrem

Pod tímto šíííííleně dlouhým názvem se skrývá Italský chléb Schiacciata ( v překladu - zmačkaný chléb, přesný překlad je rozdrcený,ale v tomto kontextu se jedná o zmačkaný chléb :) , tento chléb se peče v Itálii na mnoho variant, naslano i sladko. V této kombinaci se jedná o luxusní italskou večeři k dobrému vínu :) Pro dva je to velká porce a vždy něco zbude, ideálně pro 3-4 osoby. Troufám si říct, že si tento zmačkaný chléb naprosto zamilujete!! Navzdory tomu , že se rozhodně nejedná o rychlý recept. Je zde potřeba vše dobře naplánovat, hlavně kvůli kvásku.


Časové údaje: kvásek 12-36h ( já většinou nechávám něco málo přes 24 hodin ), kynutí těsta 1 1/2- 2 hodiny, dokynutí 30min a pečení cca 30min

Jak sami vidíte je potřeba plánovat, aby Vás hladová rodina nebo návštěva nechtěla místo ovací uškrtit :) Ale snaha se zde vyplatí! Teď se podíváme na ingredience, předem upozorňuji, že tento recept vyžaduje kvalitnější sýr, tradičně se zde využívá Gruyere, ten je výborný,ale dražší. Můžete alternativně použít i pravý Ementál.Ale určitě ne Eidam, pokud se Vám nechce kupovat dražší sýr radši udělejte jiný recept, jelikož když si představíte kolik práce a času do chleba investujete a pak chuť zazdíte bezchutným eidamem je to opravdu škoda, zde je potřeba sýr výraznější chuti.

Ingredience na kvásek:
  •  1/2 lžičky sušeného droždí 
  • 150 ml vlažné vody
  • 125g hladké bílé mouky
Do misky vlijeme vlažnou vodu a přisypeme droždí, necháme pět minut aktivovat, pak promícháme a přidáme všechnu mouku. Vařečkou zpracujeme na velmi lepivé těstíčko, přikryjeme folií a necháme kvasit ( kynout ) 12-36 h, samozřejmě čím dýl tím výraznější chuť,ale zas né déle než 36h.

Ingredience na těsto:
  • 1 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 200ml vlažné vody
  • 375g hladké pšeničné mouky
  • 1 1/2 lžičky jemně mleté soli
  • 3 lžíce olivového oleje
 Těsto samozřejmě připravujeme až budeme mít správně "odleželý" kvásek. Do větší mísy nalijeme 200ml vlažné vody, opět vsypeme droždí, necháme pět min aktivovat a promícháme. Přisypeme mouku smíchanou se solí, zakápneme olivovým olejem a vlijeme celý kvásek. Vše dobře promícháme v mírně lepkavější těsto, vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme 5-10min abychom vytvořili pružné nelepkavé těsto. Snažte se nepřidávat moc mouky, ať nemáte tuhé, suché těsto.  Těsto vložíme do olejem vymazané mísy a překryjeme folií. Necháme kynout hodinu a půl až dvě.

Těsto by mělo krásně zdvojnásobit objem, poté zparcujeme v bochánek, který vypracujeme v placku velikosti cca 24cm, tu přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou  a necháme hezky kynout 30min.


Ingredience na náplň:
  • 3 středně velké červené cibule
  • 200g sýra Gruyere ( nastrouhaného na jemno nebo nahrubo, či kombinace )
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu ( není třeba přesně dodržet množství, prostě odhadem,ale je nutná čerstvá)
  • 4 lžíce olivového oleje ( zas spíš odhadem )
  • 1 lžička soli 


Troubu předehřejeme na 200°C. Cibuli nakrájíme na osminky ( ty můžeme pokud chceme ještě napůl ), sýr nastrouháme a jdeme na vrstvení. Těsto nám krásně zdvojnásobilo objem, nyní špičkami prstů uděláme do těsta menší důlky, jako do focaccii. Posypeme cibulí, sýrem, solí,lístky  čerstvého tymiánu a zakapeme olivovým olejem - už teď to vypadá krásně :)  Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba třicet minut dozlatova. Nelekejte se, že těsto docela vykyne, proto se nebojte dát všechnu cibuli a až do krajů, ono až chleb vykyne bude vám to připadat akorát. Chléb krájíme ihned po vyndání z trouby a jíme jakmile zchladne na přijatelnou teplotu. Schiacciata je nejlepší ještě teplá , druhý den je chléb také dobrý,sýr ale vynikne když je krásně vlažný a ovoněný tymiánem :))) Myslím, že Vám bude mooooc chutnat ..


Dobrou chuť


Komentáře

  1. Bravissima,komplimenti, opravdu velmi dobré...:)

    OdpovědětVymazat
  2. mňaaam, Jani nie si ty náhodou talianka? také dobroty ty vypekáš. A ten kvások tak dlho kysne? kombinácia červenej cibule, kvalitného syru, tymiánu a olivového oleja to znie naozaj veľmi lákavo.
    P.S. nominovala som ťa na ocenenie, pozri na môj blog...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé děkuji za ocenění :)) Mé první...hmmm skvělé. Italka sice ne..ale doufám, že tu zemi jednou procestuju křížem krážem a ochutnám vše co se mi připlete do cesty :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky