Vícezrnný domácí chléb

Po delší pauze jsem zase dostala chuť na dobrý domácí chléb ( i když ne kváskový, ještě jsem si ho stále nezaložila :)) a zatím si nějak vystačím s těmito variantami nekváskových chlebů. Tento chléb obsahuje jak název napovídá více zrn, semínek a přitom není tak hutný jako žitný. Hodí se spíše na slané varianty, dobrý je k domácí paštice, salátu nebo jen tak s lučinou :) Recept je poměrně snadný a rychlý, takže pokud nemáte s pečením chleba bez pekárny zkušenosti, tak se nemusíte bát vyzkoušet tento recept. Jediné co potřebujete je forma na chléb.


Ingredience: 
  • 250 g hladké celozrnné mouky ( seženete ji i v supermarketech , dmce nebo zdravé výživě )
  • 190 g hladké bílé mouky
  • 150g semínek ( vhodné jsou dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná drcená i ovesné vločky, záleží co zrovna doma, poměr si určete podle toho co vám nejvíc chutná, já dala všechny krom vloček )
  • 10 g čerstvého droždí
  • 10 g soli
  • 340 ml vlažné vody
  • trocha mouky na vál ( hladká nebo celozrnná )
Vodu vlijeme do misky, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme stát pět minut,aby se droždí dobře rozpustilo. Pak přidáme obě mouky, semínka a sůl. Vše vařečkou smícháme v lepivější těsto, vyklopíme na vál a 5-10min ( dle našich sil ) hněteme až vypracujeme lesklé,ale nelepivé těsto. Vál si můžeme samozřejmě trochu poprášit moukou,ale už nepřidáváme víc než 50g! Jinak bude těsto tuhé. Ze začátku je to dost kovbojka, těsto se vám šíleně lepí na prsty,ale za chviličku už je to lepší a za další minutku ještě lepší :)))


Z těsta vytvarujeme kouli a dáme do čisté mísy, přikryjeme folií a necháme hodinku až hodinku a půl kynout. Mezitím si vymažeme formu na chleba máslem, to aby nám pak šel chléb krásně vyklopit. Až těsto vykyne, vytvarujeme z něj "šišku" jako na knedlík a vložíme do vymazané formy, přikryjeme už jen utěrkou a necháme zase hodinku odpočívat. Předehřejeme si troubu na 220°C, až bude dostatečně vyhřátá vložíme na dno nádobu se studenou vodou, zavřeme a za pět minut vložíme formu s těstem,opět zavřeme a spolu s vodou necháme dalších pět min. Nádobu vyndáme a chléb klasicky dopečeme. Voda se dává proto ,aby byla pěkná kůrčička. Chléb je upečený poměrně rychle, pozor tolik nezhnědne, takže po 15ti minutách určitě zkontrolujte i vyklopením na mřížku a poklepem na spodní stranu, dutý zvuk napoví , že už máme hotovo,pokud si nejsme jisti zkusíme test špejlí.


Pak už jen vyndáme a necháme zchladnout na mřížce. Rychlovka ne? :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. tak ten vypadá neskutečně! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak do toho jdu :) Jenom mám menší dotaz: Jak velký je ten chleba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po 4 lidi k večeři akorát, středně velký..není to žádný úplně mega bochník :) My dva jsme ho měli na dva večery

      Vymazat
  3. krásny chlebík a aj tvoj blog a velmi sa mi páčia aj fotky!:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Chlebík je krásny, mňam milujem domáci, čerstvý ešte teplý natretý len tak, s pravým maslom :) ja sa momentálne chystám na chlieb so sušenými paradajkami :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten mám taky v plánu, jen jsem ještě nehledala recept, takže se moc ráda nechám inspirovat :)..jojo máslo ,když je poctivé ( koupila jsem takové asi dvakrát na trhu ) je neuvěřitelně mléčné a strašně dobré..

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky