Šalamounský kakaový dort s rumem

Předem chci říct, že pokud jste zapřísáhlí abstinenti  i co se týče pečiva, radši už dál nečtěte..Nevím proč tento dort nese název Šalamouský, podle toho kolik je v něm rumu by spíš zasloužil jméno - Dort piráta Jacka Sparrowa :) V dortu totiž najdete 180ml rumu .....asi si říkáte, fíííha to je dort pro alkoholiky, přiznávám ,jsem rumový závislák ( jen v pečivu a možná v mojitu,ale tam je kubánský ), jelikož ta vůně je nádherná, ale nebojte se, chuť alkoholu vyprchá a zbyde jen dokonalá sladká chuť. Recept mám z Apetitu, nějakého staršího čísla a od té doby je u nás jeden z nejoblíbenějších kakaových dezertů vůbec.


Ingredience:
  • 440g třtinového krup.cukru
  • 1 celé máslo ( 250 g )
  • 2-3 plné lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky ( může být celozrnná, špaldová, ale hlavě ať je polohrubá )
  • 4 celá vejce
  • 180 ml rumu
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • máslo na formu
  • kokos na posypání ( já vynechávám, jelikož má drahá polovička kokos nejí, nebo dělám půl na půl, část posypu a část ne )


Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si středně velký hrnec, který postavíme na plotnu, dáme do něj máslo, kakao, cukr a 250ml vody, vše na mírném plameni zahříváme dokud se máslo nerozpustí ( vznikne nám jakási velmi řídká čokopoleva ). Pozor směs se nesmí vařit! Vše trvá tak pět minut, jakmile je vše dobře spojeno, vypneme plamen a ze směsi odebereme cca 120ml stranou. Těchto 120ml čokosměsi smícháme s rumem, dáme stranou ( budeme potřebovat až bude dort  upečen ).


Do zbytku hmoty přidáme vejce, mouku prosátou s práškem do pečiva a promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Dáme do trouby a pečeme asi 20-30min, opět po 15ti minutách kontrolujeme. Jakmile je dort upečený, vyndáme ho a ihned polijeme celý povrch rumovou tekutinou. Rum se do dortu nádherně zapije a díky cukru bude vršek neuvěřitelně lesklý. Posypeme kokosem a necháme v klidu chladnout cca 3 hodiny. Ptáte se proč tak dlouho, když dort bude studený dřív? No je to kvůli tomu, aby alkohol měl dost času vyprchat a dort tak nebyl hořký. Opravdu se vyplatí počkat jinak je to rumová pecka, zkoušela jsem po hodince kus ukrojit a ochutnat...no asi bych po tom neřídila :))))) Ale kdo si počká, ten se dočká..dort je nádherně vlhký a po chuti alkoholu není pak ani stopy.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. tak ten vypadá PERFEKTNĚ! až mě opustí mé dietní období, tak se do něj rozhodně pustím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já nějak to své dietní období neustále odkládám na zítra..a zítra a zítra :)))

      Vymazat
  2. Moc pěkný blog, těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky