Cibulačka

Kdo by neznal tuto zdravou a krásně vonící polévku, která je u nás oblíbená v každém ročním období. Hlavní ingrediencí jak název jasně napovídá je cibule, konkrétně žlutá ( kuchyňská ) cibule. Polévka zahřeje  i zasytí, když si dáte trochu větší porci stačí i jako hlavní chod -  je totiž  doplněná o bílkovinu v podobě sýra a sacharidů z francouzských bagetek.


Pojďme se podívat trochu více na tu kouzelnou zeleninu, kterou používáme v kuchyni téměř všude - jako základ omáček, jako překrm či léčebný čaj.

 "Původ cibule není tak úplně jasný,ale s největší pravděpodobností sahá do Asie, kde rostla nejprve jako planá rostlina. Cibule historicky sahá až do dávnověku . O jejím používání, hlavně pro její léčebné účinky , jsou záznamy již na hliněných tabulkách Sumerů. No není to tedy v kuchyni žádná novinka :) V dnešní době existuje mnoho druhů - bílé, žluté, červené, šalotky apod. Kouzelnou látkou obsaženou v cibuli je Alicin, díky němuž nám cibule usnadňuje průběh angín, nachlazení, chřipek a kašle. Myslím,že vymačkanou šťávu smíchanou s cukrem známe od babiček asi všichni, teda alespoň pro mě žádná lahoda :)))  Cibule samozřejmě obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů, které  posílí imunitu. Také usnadňuje trávení, vylučování žaludečních šťáv a zvyšuje chuť k jídlu."

No jak vidíte jedná se o všelék, takže si honem pojďme udělat polévku.



Ingredience:
  • 100-130 g másla ( plus na opečení bagetek )
  • trocha olivového oleje
  • 5 velkých cibulí ( opravdu větší, nebo víc malých )
  • 100 ml bílého vína
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • 1-1,5 hovězího vývaru
  • francouzské bagetky
  • sýr Gruyère
Nejprve si připravíme bagety, nakrájíme je na kostičky a opečeme na másle dozlatova. Nyní je načase poplakat si....no jo , jinak to s tou léčivou cibulí nejde, takže šup šup a nakrájet na tenké půl měsíčky. Když jí máme všechnu nakrájenou, rozpůstíme si v hrnci všechno máslo s trochou olivového oleje. Na něj dáme cibuli, promícháme a ihned zaklopíme poklicí. Teď se asi divíte co to vymýšlím za blbosti, ale věřte mi ,díky tomu to triku bude mít polévka lepší a silnější chuť. Díky přiklopení se bude pára srážet zpět do hrnce a cibule tak bude déle světlá a zezlátnutí bude zdlouhavější. Což potřebujeme, čím déle se nám povede uderžet cibuli světlou tím lépe, samozřejmě musíme pravidelně míchat , aby se nepřipálila. Nejdéle mi to zatím vyšlo skoro půl hodinky a to pak byla panečku dokonalá polévka. Jakmile se Vám bude cibule trochu připalovat a sami odhadnete, že už to bez tekutiny rozhodně nepůjde - přilijte víno. Za stálého míchání necháme vypařit co nejvíc to jde a pak zalijeme vývarem. Přiklopíme a necháme 15 - 30 min povařit.



Přidáme sůl, pepř  a majoránku podle chuti. Majoránka je jemná bylinka, která nevydrží dlouhý var, proto se přidává až ke konci aby měla silnou chuť.  Na dno talířů nahrubo nastrouháme trochu sýra, zalijeme polévkou a navrch podle libosti sypeme opečené krutonky.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Člověk si zapláče, ale výsledek stojí za to, jednoduché a dobré...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeeesně :))) v jednoduchosti je nejen krása,ale i chuť

      Vymazat
  2. Rozhodne si poplacu, abych si ji mohla dat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jojo cibulačka a česnečka to jsou moje oblíbené klasické polévky, u jedné si popláču a u druhé trošku zasmrdím,ale ani jednu si neodpustím :))

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky