Šalamounský kakaový dort s rumem

Předem chci říct, že pokud jste zapřísáhlí abstinenti  i co se týče pečiva, radši už dál nečtěte..Nevím proč tento dort nese název Šalamouský, podle toho kolik je v něm rumu by spíš zasloužil jméno - Dort piráta Jacka Sparrowa :) V dortu totiž najdete 180ml rumu .....asi si říkáte, fíííha to je dort pro alkoholiky, přiznávám ,jsem rumový závislák ( jen v pečivu a možná v mojitu,ale tam je kubánský ), jelikož ta vůně je nádherná, ale nebojte se, chuť alkoholu vyprchá a zbyde jen dokonalá sladká chuť. Recept mám z Apetitu, nějakého staršího čísla a od té doby je u nás jeden z nejoblíbenějších kakaových dezertů vůbec.


Ingredience:
  • 440g třtinového krup.cukru
  • 1 celé máslo ( 250 g )
  • 2-3 plné lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky ( může být celozrnná, špaldová, ale hlavě ať je polohrubá )
  • 4 celá vejce
  • 180 ml rumu
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • máslo na formu
  • kokos na posypání ( já vynechávám, jelikož má drahá polovička kokos nejí, nebo dělám půl na půl, část posypu a část ne )


Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si středně velký hrnec, který postavíme na plotnu, dáme do něj máslo, kakao, cukr a 250ml vody, vše na mírném plameni zahříváme dokud se máslo nerozpustí ( vznikne nám jakási velmi řídká čokopoleva ). Pozor směs se nesmí vařit! Vše trvá tak pět minut, jakmile je vše dobře spojeno, vypneme plamen a ze směsi odebereme cca 120ml stranou. Těchto 120ml čokosměsi smícháme s rumem, dáme stranou ( budeme potřebovat až bude dort  upečen ).


Do zbytku hmoty přidáme vejce, mouku prosátou s práškem do pečiva a promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Dáme do trouby a pečeme asi 20-30min, opět po 15ti minutách kontrolujeme. Jakmile je dort upečený, vyndáme ho a ihned polijeme celý povrch rumovou tekutinou. Rum se do dortu nádherně zapije a díky cukru bude vršek neuvěřitelně lesklý. Posypeme kokosem a necháme v klidu chladnout cca 3 hodiny. Ptáte se proč tak dlouho, když dort bude studený dřív? No je to kvůli tomu, aby alkohol měl dost času vyprchat a dort tak nebyl hořký. Opravdu se vyplatí počkat jinak je to rumová pecka, zkoušela jsem po hodince kus ukrojit a ochutnat...no asi bych po tom neřídila :))))) Ale kdo si počká, ten se dočká..dort je nádherně vlhký a po chuti alkoholu není pak ani stopy.

Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky