Česnekové noky se salámem a citronovou kůrou

Byť možná podle názvu ve Vás tenhle recept nevyvolává chutě , věřte , že se jedná o jeden z nejlepších receptů na noky :) Neobsahuje sice klasickou hutnou smetanovou nebo sýrovou omáčku,ale o to víc tu hraje prim česneková chuť, kvalitní italský salám a citronová kůra :) Zvláštní kombinace co? Ale výsledek je výborný. Tenhle recept se tedy neřadí k úplným rychlovkám,ale stojí za to ho alespoň jednou vyzkoušet. Salám si koupíte jaký chcete podmínkou je jen dobrý italský nebo vyjímkou může být i chorizo. Pokud budete používat Chorizo nepřidávejte už mletou papriku, salám si pustí barvičku sám. Vyzkoušela jsem s oběma druhy a chutnají skoro stejně, takže záleží co zrovna seženete :)


Ingredience pro 4 osoby:
  • sůl
  • 1 kg moučných brambor vhodných na noky - typ C
  • 1 palice česneku
  • olivový olej
  • 50 g strouhaného parmazánu, já použila Gran Moravia
  • 200 g hladké mouky + na vál 
  • 2 žloutky
  • pepř
  • 100-120 g italského salámu , nakrájeného na drobno
  • čerstvá petrželka
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • kůra z jednoho citronu, nastrouhaná
  • parmazán k podávání
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce. A do trouby rozehřáté na 180°C dáme péct neoloupané stroužky česneku, lehce pokapané olivovým olejem. Pečeme do změknutí , cca 20minut. Uvařené brambory oloupeme, česnek vymačkáme ze slupek a vše dáme do jedné mísy. Brambory i česnek dobře rozšťoucháme. Pak přidáme parmazán, mouku, sůl, pepř a žloutky. Vše smícháme do soudržného těsta. Na vál si samozřejmě dáme mouku a pokud těsto hodně lepí můžeme mouku přidat i do něj.


Těsto si rozdělíme na 4 stejné kousky, z každého pak vyválíme válečky, z kterých oddělujeme nohy o velikosti cca 2 centimetrů. Můžeme nechat takto, nebo pokud si troufáme, uděláme do noků vzor pomocí lehkého tahu vidličkou.  Noky postupně dáváme stranou na pomoučněný vál nebo plech, aby se nepřilepily k povrchu nebo k sobě -  je nutné pomoučnit!


Poté už jen noky vaříme ve vroucí osolené vodě cca tři minuty. Mezitím v pánvi na lžičce olivového oleje opečeme nakrájený salám, pak na poslední minutu přidáme petrželku, mletou papriku a citronovou kůru. Vsypeme noky a celé dobře promícháme a popřípadě ještě dochutíme solí nebo pepřem. Na talíře servírujeme spolu s trochou nastrouhaného parmazánu. V puse se Vám pak nádherně spojí chuť česneku, moučných brambor, salámu a vše doplní svěží citron...podle mě tohle jídlo voní letním posezením na terase s dobrým vínem :)


Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky