Letní pizza

Tenhle recept se mi tak trochu zatoulal..no nechápu jak se to mohlo stát, je tak vynikající , že Vám ze stolu zmizí ve vteřině! Tolik svěžích chutí, že prostě nebudete vědět kdy přestat. Jednou ze surovin je i chřest, no vím je po sezóně,ale přeci jen se ještě dá někde sehnat, a i když tuhle dobrotu vynecháte pizza tím rozhodně na chuti neztratí! Nebo si recept stejně jako já schovejte na příští rok. Nejen , že vypadá lákavě už na pohled, ona tak i chutná, takže by bylo škoda se s Vámi o tuhle lahodnou pizzu nepodělit.


Ingredience na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 5 g soli
  • 320 ml vlažné vody
  • 5 g cukru krupice
  • olivový olej na potření
Nejprve si aktivujeme droždí - do mísy dáme droždí, cukr, trochu mouky a maličko vody, smícháme na velmi řídké těstíčko ,které necháme na teplém místě přikryté kynout deset minut. Poté přidáme zbylou mouku smíchanou se solí a zbytek vlažné vody, vznikne nám lepivé husté těstíčko, které necháme kynout minimálně dvě hodinky, zakryté na teplém místě. Suroviny vystačí na dvě střední pizzy nebo na tři menší. 


Po dvou hodinách těsto zpracujeme rukama a rozdělíme na 2 nebo 3 díly, potřeme olivovým olejem a necháme půl hodiny kynout. Nyní je ten správný čas nachystat ostatní suroviny. 

Ingredience :
  • 2 lžíce másla + 2 lžíce mouky + 250 ml mléka pokojové teploty
  • sůl
  • pepř
  • 1 balení měkkého kozího sýra ( cca 100 g )
  • 2 žloutky
  • velkou hrst čerstvého zeleného hrášku, může být i uvařený mražený
  • zelený chřest, nakrájený na menší kousky , bez dřevnatých konců
  • na každou pizzu 1-2 vejce, podle velikosti, čím menší tím lepší! Pokud máte jen velká rozšlehejte je a rozdělte na polovinu
  • sušená šunka
  • polníček
  • bazalka
  • česnek
  • olivový olej
Dle prvních tří surovin je vám asi jasné, že budeme dělat bešamel :) Ano v hrnci necháme rozpustit máslo, pomalu přisypeme mouku a za stálého míchání přiléváme mléko. Směs přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut do zhoustnutí. Omáčka by měla být krásně hladká bez hrudek. Odstavíme z tepla a pomalu vmícháme kozí sýr. Omáčku podle chuti dosolíme a opepříme.Nakonec opatrně vmícháme žloutky.  Nezapomeňte, že samotné těsto chuť omáčky dost stáhne!


Těsto na pizzu rozválíme do požadovaného tvaru a dáme na plechy vyložené pečícím papírem. Těsto potřeme bešamelovou omáčkou, posypeme hráškem, pokrájeným chřestem a sušenou šunkou. A dáme péct do trouby rozpálené na 200°C cca 13-15 minut , tak aby byla pizza téměř hotová. Poté pizzy vyndáme a na každou rozklepneme vajíčko, pokud máme malá tak celé, pokud větší nejprve je rozšleháme a rozdělíme na množství na polovinu. Nyní dáme opět na 3-4 minuty do trouby ,aby se vajíčka zatáhla a nebyla úplně syrová. Také nesmí být po vytažený úplně vysušená, takže hlídkujte u trouby :) 

Mezitím si v hmoždíři smícháme olivový olej, prolisovaný česnek a čerstvou bazalku na takové rychlé pesto. Tím hotovou pizzu "pokapeme" a na závěr už jen posypeme čerstvým polníčkem. Podáváme ještě teplé tak je tahle dobrota zaručeně nejlepší :) 


Dobrou chuť





Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky