Vynikající vepřový řízek s dvěma druhy salátu

Není řízek jako řízek ..o tom Vás dnes chci tímhle vynikajícím receptem přesvědčit. Zásluhy si za něj připisovat nemohu, ty patří nepřekvapivě Jamiemu Oliverovi. Musím před ním smeknout, myslela jsem, že klasický vepřový řízek mě už ničím nemůže překvapit,ale to jsem se pěkně spletla. V téhle úpravě je daleko lepší a v kombinaci s dvěma saláty se jedná o hodně luxusní oběd. I když se to  na první pohled nezdá chutě se úžasně doplňují a nezměnila bych absolutně nic! Jídlo je na přípravu náročnější,ale jakmile vše potřebné nakrájíte a nachystáte, tak pak je to snadná rychlovka. Jídlo bude psané na dvě porce.


Ingredience na bramborový salát:

  • Ranné brambory, cca 5 ks menších brambor
  • zakysaná smetana, cca dvě lžíce
  • dijonská hořčice, množství podle chuti
  • citronová šťáva, dle chuti
  • pepř
  • sůl
  • čerstvá pažitka
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a poté oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, hořčici, citronovou šťávu, pažitku, opepříme a osolíme. Vše dochutíme přesně tak jak máme rádi. Pozor brambory nemají plavat v dresinku!! Takže přidávejte radši po troškách. Když máme hotovo dáme salát dobře vychladit do lednice, ale není to podmínkou , klidně můžeme salát podávat ještě teplý, rozdíl je jen, že brambory oloupeme ještě teplé. Salát je vynikající v obou variantách. Přes léto určitě doporučuji osvěžující studenou verzi. 

Nyní si připravíme posypání na řízeček, rozhodně tento krok nevynechávejte, dodá celému jídlu absolutně skvělý rozměr.

Ingredience na posypku na řízeček:
  • 1 šalotka
  • 2 manší kyselé okurky
  • 1 plátek ančoviček
  • lžíce kapary
Cibuly nasekáme co nejvíc na jemno a spaříme horkou vodou, necháme okapat a dáme do mističky. Přidáme na jemno nasekanou ančovičky, okurky i kapary, vše dobře promícháme. 

Ostatní suroviny:
  • 2 plátky vepřového masa na řízky, co nejlibovějšího
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení, ideálně kvalitní slunečnicový
  • kousek másla
  • jablko, ideálně sladší žluté
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • pažitka
  • polníček
Řízečky dobře naklepeme, z jedné strany osolíme a z obou opepříme. Solíme pouze z jedné strany jelikož posypka je sama o sobě slaná díky ančovičkám. Řízečky klasicky obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Mezitím jablko omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Smícháme s pažitkou, polníčkem a vše zakapeme troškou oleje s citronovou šťávou. Salátek má být sladko-kyselý a odlehčit celé jídlo. 


Nyní už jen rozpálíme slunečnicový olej, z jedné strany dobře osmažíme řízečky a jakmile otočíme ihned na již opečenou stranu dáme kousek másla. Ano čtete dobře. Tento krok udělá to kouzlo s celým řízkem. Akorát po dvou vždy musíte olej vyměnit! Jinak se přepaluje. Pak už jen podáváme společně s oběma druhy salátu. Na řízek nezapomeňte dát vždy trochu posypky a uvidíte jak se skvěle pochutnáte :) 

Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky